
Moderna lösningar på Axevalla hästcentrums nya anläggning
Nu har man tagit det första spadtaget i byggnationen av Axevalla hästcentrums nya anläggning. Det förväntas vara klart för inflytt under hösten 2024 och det är hästarnas välmående, moderna lösningar och optimerad arbetsmiljö för eleverna som ingår i byggplanen.
Arbetsmiljö och moderna lösningar
En viktig del under projektarbetet med den nya anläggningen har varit arbetsmiljön för både elever och personal. Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla hästcentrum, berättar att man tar hjälp av modern teknik för att skapa en bra arbetsmiljö och göra det tunga stallarbetet mycket mer lättarbetat.
– Vi kommer använda mycket teknik på anläggningen och därmed minska det manuella arbetet och även tiden för traditionellt stallarbete. I stallarna kommer det vara automatisk utgödsling i varje box, vilket i sig inte är en ny teknik utan ett beprövat och arbetsmiljöbesparande system. Vi kommer även ha en utfodringsrobot samt en gödselrobot för rengöring kring foderbord och rörelseytorna på de olika lösdrifterna. Mycket inspiration och många tekniska lösningar har tagits från lantbruket. Exempelvis kommer vi ha en foderrobot som utifrån hästarnas behov mixar ihop en individuellt avvägd blandning av grovfoder, förklarar Niclas.
Översikt på den nya anläggningens utformning.
Just den typen av grovfoderrobot har man använd länge inom lantbruket men den tekniska lösningen har ännu inte tilltalat hästnäringen. Något om Erik Bodin, driftansvarig på Axevalla hästcenter, tycker det ska ändras på.
– Även om det används mer och mer teknik inom hästnäringen är det i grund och botten en ganska traditionell bransch. Men vi tror att för att locka nya studenter och ny arbetskraft måste arbetsförhållandena förbättras. I den senaste undersökningen från Hästnäringens yrkesnämnd ser man att det är just den tunga arbetsmiljön som är det stora frågetecknet för många nya arbetstagande. Om man kan förbättra arbetsmiljön kommer fler att söka sig till hästnäringens olika arbetsplatser, säger Erik.
Ljusa och luftiga lokaler för elever och personal.
Lösdrifter med foderbord
En annan viktig del under projektets gång har varit att skapa en anläggning som tillgodoser hästarnas naturliga behov. Även om det är en träningsanläggning och skola som byggs har hästarnas välmående alltid varit i fokus. Detta syns då man, förutom ett stall med 32 boxar, även bygger flera anpassade lösdrifter med foderbord.
– Lösdrifterna som byggs är traditionella lösdrifter med ligghall och utfodringen kommer ske via foderbord. Hästgrupperna kommer att bestå av mellan sex till åtta hästar och konstellationen kommer ta hänsyn både till flockens dynamik och hästarnas näringsbehov. Då foderroboten kommer blanda ett korrekt avvägt grovfoder för just den gruppen är det viktigt att alla hästarna i den flocken har liknande näringsbehov. Näringsvärdet kommer baseras på flera olika viktiga parametrar och syftet är att behålla en lång ättid men samtidigt inte behöva stödutfodra med kraftfoder. På den gamla anläggningen hade vi redan då ridhästarna och islandshästarna på lösdrift men den nya anläggningens lösdrifter kommer att bli mycket mer moderna, säger Niclas.
Minskad klimatpåverkan
Andra moderna lösningar på den nya anläggningen är övervakning så man enklare kan hålla koll på hur alla hästarna mår. Även minskad klimatpåverkan är i fokus vilket syns i de olika byggnadsmaterialen som kommer att användas. Där det är möjligt ur konstruktions-, och verksamhetssynpunkt väljs trä i stället för betong.
– Målet med den nya anläggningen är att både häst och människa ska ha ett bättre liv inom våra väggar. Sen hoppas vi även att eleverna kommer, efter avslutad utbildning, bli ambassadörer för hur man med tekniska hjälpmedel och moderna lösningar kan underlätta stallarbetet och göra hästnäringen till en attraktiv arbetsplats, avslutar Niclas.
Flera olika utbildningar inom häst på Axevalla hästcentrum. Foto: Jonatan Fernström
På Axevalla Hästcentrum utanför Skara samlas utbildning inom häst på både gymnasie- vuxen- och yh-nivå. Hästcentrum är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen.
Verksamheten på Axevalla består av:
• Gymnasial yrkesutbildning: naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning med utgångar mot hästskötare inom travsport, ridsport och islandshästsport.
• Fyraårsprogrammet Skog, Mark & Djur som läser sina hästämnen på Axevalla Hästcentrum.
• Yrkeshögskola genom Biologiska Yrkeshögskolan: Treårig hovslagarutbildning, hovslagare kvalificerad tilläggsutbildning och verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar.
• Vuxenutbildning med anpassade kurser efter branschens nulägesbehov.
• Testmiljöer och utvecklingsprojekt med fokus på att utveckla framtidens hästhållning.
Läs mer om Axevalla hästcentrum
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!