Foto: Adobe Stock
Träningen är ungefär den samma liksom foderstaten. Och ändå… Vi har nog alla stått där någon gång, tittat på den där förut så fina överlinjen och undrat vad som hänt. Men en häst som oförklarligt tappar muskler, eller som har svårt att sätta muskler alls, kan ha proteinbrist.
– När hästen får för lite eller fel sorts protein bryter den ner sina egna muskler för att täcka upp sitt behov. Du ser det initialt över hästens rygg och kors, en tidigare fin överlinje kan tappas väldigt snabbt. Det gäller att ha ögonen med sig – speciellt gäller det dräktiga ston, föl och unghästar. Inte minst så här på slutet av betesperioden och vid installning, säger veterinär Henrik Nyberg.
Både veterinär och hästuppfödare
En grovfoderanalys är grunden till en bra foderstat. I analysen anges hur många gram smältbart råprotein fodret innehåller, det vill säga hur mycket av fodret hästens tarmar kan bryta ner och smälta. Den som skördar sitt grovfoder tidigt får alltid ett högre proteininnehåll än den som skördar sent.
– Vid dålig muskelsättning på avvanda föl och unghästar eller på ett digivande ston ska man alltid se upp och i första hand se över foderstaten, säger Henrik.
Utöver sitt arbete som veterinär har han mer än trettio års erfarenhet av stuteriarbete på Nygårdens Stuteri utanför Skövde, där Henrik och hans fru föder upp travhästar och halvblod.
– Har man ett bra bete krävs inte så mycket mer än extra mineraler och salt. Föl, unghästar och ston med föl vid sidan kan däremot behöva tillskott av extra protein i slutet av betesperioden.
Avelsston har stort proteinbehov
Särskilt stona har ett stort proteinbehov under laktationen. De faller lätt ur om foderintaget inte räcker till för det kraftigt ökade energi- och proteinbehovet.
– Detta försämrar chanserna att få dem dräktiga även om de är förvånansvärt tåliga. Så tänk på att öka på utfodringen under de tre sista dräktighetsmånaderna då fostret växer till, både för fostrets och stoets skull. Det är svårt att ta igen ett förlorat näringsintag och då kan de bli svårt att få dem att ta sig igen, menar Henrik.
Som själv fodrar de hästar i verksamheten som behöver extra protein med ett av Svenska Foders proteinrika färdigfoder från det breda Hipposortimentet. Och han är nöjd:
– Med ett bra färdigfoder blir det enkelt att kompensera grovfodret och anpassa foderstaten till varje hästs behov.
Många parametrar avgör
Det finns inget fyrkantigt facit för hur mycket protein en häst behöver. Här finns det många parametrar att ta hänsyn till såsom ras, storlek, vad den används till och så vidare. Även väder och vind påverkar. När det är kallt behöver till exempel de flesta hästar extra energi för att hålla värmen.
– Underhållsbehovet finns ju hos alla hästar, men utöver det är det mycket individuellt. Det finns hästar som tycks klara sig på ingenting medan andra behöver mer, påpekar Henrik.
Helt uppgraderat sortiment
Svenska Foder lanserade nyligen en uppgraderad version av hela sitt Hippo-sortiment och en av flera nyheter är HippoProtein-serien – tre protein- och fiberrika färdigfoder för hästar som behöver extra protein. HippoProtein Alfa är ett pelletrerat färdigfoder med hög proteinnivå och medelhög energinivå. Det tillverkas även i form av müsli så att hästägaren kan välja den form som passar den egna hästen bäst.
– HippoProtein Alfa Müsli tar längre tid att tugga och är extra smakligt, berättar Svenska Foders Susanne Edlund och fortsätter:
– Både HippoProtein Alfa och HippoProtein Alfa Müsli är färdigfoder, vilket innebär att det finns tillsatta vitaminer och mineraler i båda sorterna.
Mycket liten giva med koncentrat
Den tredje medlemmen i HippoProtein-serien är HippoProtein Plus, ett pelletrerat koncentrat med mer än dubbelt så hög nivå smältbart råprotein som HippoProtein Alfa och HippoProtein Alfa Müsli.
– Därför behövs det ofta endast en mycket liten giva. Eftersom det handlar om ett koncentrat är stärkelseinnehållet givetvis lågt. HippoProtein Plus innehåller inte heller några tillsatta mineraler eller vitaminer, så där får man komplettera själv.
Ta hjälp om du känner dig osäker
Foderfrågorna är många och som hästägare är det lätt att känna sig vilse bland alla foderslag och tillskott. Hur ska man veta vad som är bäst för just min häst?
– Det går alltid bra att slå mig eller mina kollegor en signal. Vi håller oss väl uppdaterade och har tillgång till de senaste forskningsresultaten. Dessutom arbetar vi så långt vi kan med svenska råvaror, säger Susanne Edlund.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 6 – vinröd lyx från Equestrian Stockholm
Vid årsskiftet går Cathrine Dufour in i ett nytt samarbete. Tillsammans med Rasmine Roesdahl Laudrup kommer en gemensam verksamhet att utvecklas.
Roesdahl Laudrup: "Vi har redan investerat i ett par högkvalitativa hopphästar"
Hur bra är din sits när tränaren inte tittar på? Den frågan ställde sig Annika Ridington och började utveckla RideQ. Ett hjälpmedel som påminner ryttare om blicken.
Annika Ridington: "Ett huvud väger ungefär som ett bowlingklot"
Kai Tiptons Facebookinlägg med bilder på hur hon klistrat en leksakshäst på mobilen som hamnat i vägen för kameralinsen har blivit en viral succé.
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Att studera vidare vid universitetet har alltid varit dressyrryttaren Filippa Norrmans plan. Nu kombineras ryttarkarriären med studier.
"Ridsatsningen gör mig mycket mer strukturerad i mitt pluggande"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 5 – en av finalisterna i Årets innovatör 2019
Malmö civila RF fick tidigare i år ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris, för att man med hjälp av hästen gör samhället mer inkluderande.
Favorit i repris: Dags att nominera inför 2020 – läs om årets vinnare
Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar då är det stopp – inkallning som en väldresserad hund.
Kammarrätten upphäver domen där ett par fått vite bland annat för att deras hästar hölls i hage med taggtråd, som Hippson tidigare rapporterat om.
En sprillans ny världsrankning har publicerats. Peder Fredricson halkar ett snäpp medan Henrik von Eckermann åter kliver in på rakningens topp tio.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Under en tävling i höstas upptäckte överdomaren att en häst i en transport stod med frambenen ihopbundna. Nu har disciplinnämnden sagt sitt.
Flera hästar på Stall Blommedal i Söderköping har drabbats av kvarka och alla lektioner har ställts in. Det rapporterar Sveriges Radio.
I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på.
En kvinna i 50-årsåldern åtalas för djurplågeri. Detta efter att kvinnans hästar stått utan foder och vatten. En veterinär uppmärksammade fallet.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet