
Öka hästens prestationsförmåga med träning och återhämtning i rätt kombination
Hästen tränas för att få ökad muskelmassa, bättre kondition och på sikt även ökad prestationsförmåga. Under sommaren ger många hästägare sin häst en viloperiod men hur påverkas hästens fysik av det egentligen? Här får du svaren från Trikems egna experter.
Kondition är en färskvara
Det är viktigt att komma ihåg att kondition är en färskvara. Om vi trappar ner eller avbryter träningen kommer konditionen att försämras. I en studie gjord på travhästar genomfördes ett 34 veckor långt träningsprogram följt av vila. Under viloperioden såg forskarna en successiv försämring av hästarnas kondition och efter 12 veckor var hästarna tillbaka på 15 procent över sin ursprungliga kapacitet.
Återhämtning bygger muskler
Vila och återhämtning är nödvändig för att muskler ska utvecklas och bli starkare. Det är först efter ett par veckors vila som muskulaturen börjar påverkas negativt. Då minskar musklerna i storlek och fördelningen av muskelfibrerna kan förändras. De snabba muskelfibrerna (de som möjliggör samlande arbete) påverkas först och avtar både i styrka och explosiv förmåga. De långsamma muskelfibrerna (de som ger uthållighet) bibehålls relativt opåverkade under fem till sex veckors vila. Men efter längre vila än så försämras musklernas uthållighet och efter tolv veckor ser man en betydande försämring.
För att hästen ska bibehålla sina muskler och gynnas av vilan är det viktigt att den får sitt behov av proteiner och mineraler tillgodosett.
Periodisera din träning
För att undvika en större formsvacka men ändå ge hästen möjlighet till vila och återhämtning kan man istället välja att periodisera träningen. Det innebär att man gör en träningsplanering som består av perioder av både tuffare och lättare träning. Genom att variera träningsintensiteten ger man hästen möjlighet till både uppbyggnad och återhämtning samtidigt som det skapar förutsättning att bibehålla hästens form under lugnare perioder.
Vila kan naturligtvis ha flera positiva effekter på hästen och ett par veckors träningsuppehåll kommer inte påverka fysiken nämnvärt. Det tar som bekant lång tid att bygga upp hästens fysik men när det är gjort kan man, med en relativt liten arbetsinsats, både underhålla och bibehålla mycket av hästens kondition och muskelmassa med smart träning.
Återhämtning är A och O för att öka prestationsförmågan.
Galopparbete ger god form
I en forskningsstudie som undersökte hur hästar svarar på minskad träningsintensitet fick en grupp med hästar, under 18 veckor, genomgå ett identiskt träningsprogram. Efter träningsperioden delades hästarna in i tre grupper och övergick till en tolvveckorsperiod av lägre träningsintensitet. Hästarna fick antingen utföra lättare galopparbete (tre dagar per vecka), skrittarbete (fem dagar per vecka) eller vila. Hästarnas muskulära uthållighet sjönk i alla tre grupper men minskningen var endast hälften stor hos hästarna som fick galoppera jämfört med de som vilade. Man noterade även att hästarna som skrittade och vilade hade en sänkt maxhastighet efter tolvveckorsperioden. Slutsatsen av studien blev att de hästar som utförde det lättare galopparbetet bibehöll formen bäst.
Egna experter på Trikem
Trikems egna experter heter Stephanie Widegren och Charlotte Jansson. Stephanie är agronom och specialiserad kring hästens digestion och fysiologi. Hon har lång och gedigen erfarenhet inom hästbranschen med flera år som aktiv inom travsporten.
Charlotte Jansson, MSc Equine Science, har förutom ett stort intresse och kunskap för hästens matsmältningssystem och näringslära har Charlotte bland annat studerat avelslära, anatomi, biomekanik och träningsfysiologi på häst.
Snart lanserar Trikem sin Academy med tips, kunskap och den senaste forskningen. Håll utkik på Trikems hemsida!
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!