
Ordna frostfritt vatten i hagen
När vattnet fryser i hagen och vattenkar kan det vara svårt att få hästarna att dricka tillräckligt. Den bästa lösningen är värmebaljor som förhindrar att vattnet fryser. Ta del av fler tips här.
Vinter och kyla innebär att vattenhinkar och rör till vattenkoppar lätt kan frysa. För att garantera att hästarna får i sig tillräckligt med vatten är den bästa lösningen en värmebalja. Går hästarna ute på lösdrift är det absolut att föredra att man har värmebaljor för att garantera att de faktiskt får i sig vatten. Värmebaljor kopplas till eluttag och har sedan en värmeslinga i baljan som gör att vattnet blir lite ljummet. Hästar föredrar faktiskt lite ljummet vatten framför iskallt vatten, även om det inte är farligt för dem att dricka iskallt vatten.
Hästar behöver ungefär 5 liter vatten per 100 kilo kroppsvikt i vila. Det innebär att en häst som väger runt 500 kilo behöver 25 liter vatten om dagen - oavsett årstid. Arbetar hästen eller diar föl behöver de betydligt större mängder vatten. En häst som arbetar eller tränar kan förlora cirka tio till femton liter kroppsvätska per timme. Ston som har föl som diar behöver ungefär cirka 50 liter vatten per dygn.
Hur märker man om hästarna dricker för lite?
Det ser man på vattnet, om det inte rör sig. Kommer det snö äter många hästar snö också.
Bygg en isolerad vattenbalja
Har man inte möjlighet att använda en värmebalja går det att hänga upp en extra vattenhinkmed varmt, inte hett, vatten i. Vattnet i den hinken kyls då ner, men fryser förhoppningsvis inte under dagen eller natten. Hästarna har på så sätt alltid vatten att dricka. Används vattenkoppar i hagen bör de kompletteras med en vattenhink under de kalla vintermånaderna ifall att rören skulle frysa. Man kan också bygga en egen isolerad vattenhink. Det gör man genom att först ta en balja och sedan lägga frigolit i den och sist sätter man i en mindre balja. Då blir innebaljan isolerad och klarar kylan bättre.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!