Ponnyklubb prisad
Storvreta Ponnyklubb vill välkomna hela paletten av människor som ryms i samhället. Här finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och flera kommunala verksamheter har redan fattat galoppen.
– Att erbjuda ett fritidsintresse som kan stärka självkänsla, bryta isolering och skapa social kontakt känns otroligt värdefullt, säger klubbens ridskolechef Elin Öman.
Storvreta Ponnyklubb är en ridskola som under många år har jobbat med att erbjuda ridundervisning på ett lika pedagogiskt som lekfullt sätt. Med ridhanboken som utgångspunkt, leker eleverna in kunskapen med hjälp av magiska stigar, man trollar fram saker ur glittriga påsar och tar med barnen på ridupplevelser i trollskogen och älvriket. Målet är att erbjuda barn, ungdomar och vuxna en välkomnande må-bra-zon.
– Vi försöker att utmana oss själva i att göra de anpassningar som krävs, för att alla ska kunna delta efter deras egna villkor, berättar Elin Öman.
Som ett led i det arbetet ryms numera även hästunderstödda aktiviteter i verksamheten. En inriktning som fallit väl ut, och som utvecklas allt eftersom.
Stjärngruppen blev startskottet
Startskottet blev ett samtal i personalgruppen där man resonerade kring Svenska Ridsportförbundets vision ”En ridsport för alla – hela livet”, och vad den meningen innebär i praktiken.
– Vi konstaterade att det finns grupper i samhället som vi inte når, och vi bestämde oss för starta vår första ”Stjärngrupp”, en ridgrupp anpassad för unga med olika NPF-diagnoser, berättar Elin.
Elin Öman, ridskolechef Storvreta Ridklubb.
Idag är ”Stjärngrupperna” tre till antalet. Eleverna rider på söndagar, då det är väldigt lugnt på anläggningen, och för att underlätta för deltagarna använder man sig av både färgkoder och bildstöd.
Välgörande möten
Som nästa steg på vägen mot en ridsport för alla, startades ett pilotprojekt med ett HVB-hem i Uppsala. Idag har den här verksamheten utökats till två HVB-hem som kommer varsin dag i veckan.
– I nära samarbete med HVB-hemmen kan vi erbjuda trygga och välgörande möten, som blir till värdefulla stunder för barnen, ungdomarna, och även deras familjer, berättar Elin.
Besöken hos Storvreta är individanpassade och kan innehålla såväl stall- och hästskötsel som ridning, hästpromenader eller körning. Personalen har sett hur glada ungdomarna blir, och att de öppnar sig mer.
– Det betyder mycket att få komma ut, och särskilt komma till en plats där det inte är så mycket folk. Det är skönt att komma hemifrån och göra någonting, det behöver inte vara så hög tröskel, säger Alice Ställvik, behandlare.
– Att få komma ut och känna: det här har jag gjort, det här kan jag klara av. Det gör något med en. Det bidrar till en stärkt självkänsla och ett bättre mående, vilket sedan kan sprida sig till andra delar av livet.
HVB-hem, som det kallas för i dagligt tal, eller hem för vård eller boende som det egentligen heter, är ett av samhällets olika stöd för att hjälpa personer att få rätsida på tillvaron. Barn och unga som bor HVB-hem, är i en situation där deras hälsa och utveckling på olika sätt kan ha kommit till skada. Här ska de få stöd och skydd, för att minska risken för att de fortsatt kommer till skada och för att skapa förutsättningar för en positiv utveckling.
För sitt arbete med det här projektet har Storvreta Ponnyklubb belönats av ATG Drömfond® med 100 000 kronor.
– Vi sökte till ATG Drömfond för att kunna göra det här projektet under en längre tid. Vi har bestämt att boendena får en tid per vecka som de disponerar själva utifrån vad de ser för behov hos sina barn och ungdomar.
Juryns motivering löd: ”Med ett etablerat samarbete inom kommunen, bidrar Storvreta Ponnyklubb med välgörande hästkrafter till unga. Det är en samhällsinsats som förhoppningsvis bidrar till liknande samarbeten mellan kommuner och hästnäringen på fler ställen i landet. För att stötta en målgrupp som har en vardag med utmaningar, tilldelas Storvreta Ponnyklubb 100 000 kronor från ATG Drömfond.” Priset kommer att delas ut på Jönköping Horse Show under lördagen av Lisen Bratt Fredricson, ambassadör för ATG Drömfond.
Samhället gynnas av ridskolorna
Många ridskolor nyttjas under en förhållandevis begränsad del av dygnet. Under dagtid skulle anläggningarna – och hästarna - kunna komma fler till nytta.
– Ridskolorna har väldigt mycket att erbjuda samhället, vi behöver kanske bli bättre på att berätta för omvärlden vad vi faktiskt kan erbjuda. Många föreningar är även i behov av ett utökat anläggningsstöd, i gengäld skulle kommunerna kunna nyttja anläggningarna i större utsträckning. Det skulle hela samhället gynnas av, avslutar Elin.
Läs mer om Storvretas arbete och ATG Drömfond
ATG Drömfond Välgörande hästkrafter. Mjuka mular och trygga ryggar kan skänka såväl psykiskt som fysiskt läkande. Välgörande hästkrafter instiftades 2020 och stödjer projekt där vi mår bättre av vår kontakt med hästar och där magiska möten sker mellan häst och människa. Juryn, som består av Lisen Bratt Fredricson (ambassadör för ATG Drömfond och före detta landslagsryttare), Karolina Lagerlund (vd Hästnäringens Nationella Stiftelse), Simon Wall (travtränare) och Lotta Nilsson Viitala (CFO på ATG) utsåg Storvreta Ponnyklubb till årets mottagare.
Läs mer här

och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!