Junioren Ida Persson och childrenryttaren Irma Wickström tog varsin guldmedalj vid årets SM i dressyr.
Att det ligger mycket träning, stor passion, stark vilja och en ”jäklar anamma-inställning” bakom stora framgångar; det vet alla. Några som vet det extra väl är de nya svenska mästarna i dressyr, childrenryttaren Irma Wickström och junioren Ida Persson. De har båda jobbat hårt och fokuserat för att nå sina uppsatta mål. En annan framgångsfaktor som mästarna har gemensamt är valet av leverantör av ridunderlag; Maskincompaniet i Halmstad med entreprenören och vd Ola Hidgård i spetsen.
– Vi träffade Ola på en internationell tävling i Danmark och fick direkt en bra kontakt. Här fanns både kunskap och erfarenhet. Han satte sig väl in i våra förutsättningar och kom med ovärderliga råd inför vårt bygge, berättar Idas pappa Henrik Persson och fortsätter:
– Topplagret är fantastiskt. Det klarar i princip alla väder och ger en fantastisk ridkänsla.
Maskincompaniets vd Ola Hidgård.
"Alla byggen är unika"
Topplagret är Maskincompaniets eget GTEX Premium Advance, ett fiberunderlag som anpassas individuellt till varje kund beroende på förutsättningar och inriktning.
– Inget bygge är det andra likt, säger Ola Hidgård. Vi går till botten med kundens behov innan vi blandar sand och fiber i de proportioner som är lämpliga. Vi analyserar även vilka möjligheter kunderna har att sköta underlaget med t ex vattning och harvning för att skapa en långsiktigt hållbar bana. Självklart har vi även andra topplager än fibersand för den som vill ha ett annat alternativ.Planlaserhyvel används för att justera och plana ut underlaget, både vid nyanläggning och vid justering av befintliga banor.
Har lång erfarenhet av olika markers egenskaper
Maskincompaniet har en komplett maskinpark och tar ofta hand om totalentreprenader vid anläggning av ridbanor, både ute och inne. Det behövs många specialmaskiner för att bygga på bästa sätt och inga detaljer får lämnas åt slumpen. Men för den som har egna maskiner och vill bygga upp banan på egen hand finns Ola tillgänglig som bollplank.
– Eftersom vi har anlagt banor på flera ställen runt om i landet, alla med olika förutsättningar, har vi skaffat oss en omfattande erfarenhet av vad som verkligen fungerar, förklarar Ola. Vi utför även andra entreprenadjobb och har därmed samlat på oss detaljerad kunskap om olika markers olika lager och egenskaper.
För att minska risken för tryckskador används en lastare med twindäck och planeringsskopa.
Underlaget bidrar till hästens hälsa
Hållbarhet och friska hästar är en utmaning för ryttare på alla nivåer och även ett ämne som ligger högt på veterinärernas agenda. Med ett skonsamt underlag minskar risken för skador och ryttarna kan fokusera på träning och utveckling.
– Vi har flera veterinärer som anlagt banor med vårt fiberunderlag, GTEX Premium Advance, berättar Ola. Senast i raden är klinikchefen på Jägersro Hästklinik, Palle Brink, som anlitade oss som totalentreprenör när det var dags att anlägga bana på gården utanför Köpenhamn.
"Valet av entreprenör var klockrent!"
Familjen Wickström i Helsingborg, som precis fått en svensk mästare i familjen genom dottern Irmas guld, utvärderade flera alternativa leverantörer innan de bestämde sig för ett samarbete med Ola och Maskincompaniet.
– Det kändes rätt i magen redan vid första samtalet. Ola har ju dessutom samlat på sig en bred och praktisk erfarenhet genom sina egna döttrars tävlande, säger Irmas mamma Anna-Karin.
Familjen Wickström har byggt ny utebana och bytt underlag i ridhuset samt byggt vinterhagar till stallet som rymmer 17 boxar. Ett omfattande projekt?
– Oh ja, men allt har gått så smidigt. Med facit i hand konstaterar vi att valet av entreprenör var klockrent, bättre samarbetspartner kunde vi inte fått!
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!