Svante Johansson är helnöjd med det nya underlaget i ridhuset: GTEX Premium Advance.
Det finns inget facit för hur en ridbana ska byggas eller vilket underlag som är bäst. Däremot finns ett framgångsrecept som gäller alla – research och analys. ”Du måste känna din mark”, menar Ola Hidgård, VD på Maskincompaniet i Halmstad AB.
Efter en stunds samtal med Ola Hidgård framgår det att det där med att anlägga en ridbana inte är något man gör i brådrasket, oavsett om det är inom- eller utomhus. Men att ha gjort allt från grunden lönar sig i längden:
– Den som har gjort sin hemläxa ordentligt blir en nöjdare ridbanebyggare, konstaterar Ola.
En ridbana består av en stabiliserande grund och efter det olika lager beroende på om det är inom- eller utomhus. Samt ett dämpande, sviktande men samtidigt stödjande topplager. Frågan om vilka material som bör användas i de olika lagren saknar dock facit och det är här researchen och analysen kommer in i bilden:
– Hur ser marken ut där jag har tänkt bygga? Är det lera i botten? Sand? Hur rinner vattnet? Lutar det?
Ola menar också att det är viktigt att man rannsakar sig själv och till exempel funderar på hur ofta banan kommer att användas och till vilken disciplin.
– Olika discipliner kräver olika underlag och uppbyggnad, men det finns även mellanvägar att gå för att banan ska kunna fungera för flera olika sorters ryttare. Utöver den ekonomiska budgeten ska man även budgetera sin tid. Hur mycket arbete är jag beredd att lägga på underhållet av min färdiga ridbana?
Ola Hidgård, Maskincompaniet i Halmstad, vill att varje kund analyserar hur ridbanan ska användas.
"Vi tar ett helhetsgrepp på underlaget"
Ola är själv hobbyryttare, liksom hans fru Malin. Maskincompaniet startades för snart 20 år sedan och har idag ett tiotal anställda. Idag står verksamheten på tre ben: Bygg, entreprenad och solenergi.
– Vi är ett familjeföretag som bygger banor i alla landsändar, från norr till söder. Vad gäller underlaget tar vi ett helhetsgrepp. Vi renoverar gamla banor och bygger nya från grunden, men tar även hand om totalentreprenaden för hela anläggningar med stallar och ridhus. Jag är ju lite nördig när det kommer till det här, skrattar Ola som är lantbrukare i grunden:
– Jag har även arbetat som grävmaskinist så jag är van vid att jobba med olika marktyper, dränering, vattnets väg och så vidare.
Som ryttarpappa till Ellen 18 år och Lova 16 år, dressyr- respektive hoppryttare på internationell nivå, har Ola sett många ridbanor genom åren. En del bra, en del mindre bra.
– Man har ju lärt sig vad som fungerar och inte, konstaterar Ola.
Egna underlaget väcker störst intresse
Fiberunderlagen är populära, så även hos Maskincompaniet. För även om Ola erbjuder de flesta underlag i sitt sortiment är det den egna produkten GTEX Premium Advance som väcker störst intresse hos kunderna.
– Inblandningen och sammansättningen av olika fiber anpassas efter varje kunds önskemål och behov, vi analyserar och diskuterar oss fram till en lösning som passar bäst för varje unik kund. Underlagets tjocklek är också viktig, vi rekommenderar mycket sällan under 12,5 centimeter vid nyanläggning.
GTEX Premium Advance görs bland annat av hackad textil och PES-fibrer blandat med dubbeltvättad svensk kvartssand, så kallad silikatsand, en kombination som ger ett starkt och flexibelt underlag som är lätt att underhålla och som fungerar väl för både hobbyryttare och elitsatsande diton.
– Du kan ha underlaget både inomhus och utomhus. Låter man en fiberbana torka upp lite extra innan en köldknäpp är den fortfarande ridbar och den går även att salta, tipsar Ola.
Inblandningen och sammansättningen av olika fiber anpassas efter önskemål och behov. Underlagets tjocklek är också viktig, sällan rekommenderas under 12,5 centimeter vid nyanläggning.
Finns med i hela anläggningsprocessen
En bana med fiberblandning är relativt enkel att underhålla. Den harvas inte i egentlig mening utan ”slätas till”. Ett fiberunderlag kräver dock vatten och här har Maskincompaniet olika lösningar att erbjuda:
– Vattnet binder sanden och fibern, och styr fastheten i underlaget. Det är det som gör att det i princip passar alla discipliner utom möjligen några av western-grenarna, säger Ola och tillägger:
– Att anlägga en ridbana sker inte över en natt. Med god planering och väl genomförd research blir det både roligare och enklare. Vi vill vara den personliga leverantören som gör det lilla extra för att varje kund ska lyckas bygga sin drömbana utan att göra onödiga missar i projekteringen. Vi finns med både före, under och efter processen.
"Prisvärt underlag som vi är helnöjda med"
Svante Johansson är kund till Maskincompaniet.
– Vi har lagt in GTEX Premium Advance i vårt ridhus. Jag har en del erfarenhet av underlag, skrattar Svante, och denna fiber- och sandblandning uppfyller de krav och mer därtill som vi pratade med leverantören om inför leveransen.
– Varje dag har vi full aktivitet med många ekipage som tränar både hoppning och dressyr. Ryttarna tycker att underlaget fungerar väldigt bra, samtidigt som det är enkelt att underhålla för oss på anläggningen. Leveransen och utläggningen av underlaget gick smidigt och vi får suverän service och support av de kunniga och engagerade medarbetarna hos leverantören. Extra bonus är att GTEX Premium Advance är ett väldigt prisvärt underlag. Nina och jag är supernöjda, säger han.
Nyfiken? Här hittar du kontaktuppgifter till Ola och hans team!
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!