
Safe Riding – Säkerhet från grunden
Safe Riding är ett varumärke som tillhör Tenuta Montemagno Horses som har sin grund i kunskap om hästavel och grundarens passion för ridning. Det är ett italienskt företag med målet att erbjuda ryttare på alla nivåer en säker, komfortabel och elegant ridupplevelse.
Sedan lanseringen har Safe Riding haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling – Säkerhet. Det är allmänt känt att det inte finns några internationella eller lokala föreskrifter som exakt definierar säkerheten för stigbyglar. Det är också allmänt känt att ett fall från hästryggen kan orsaka allvarliga skador om ryttaren inte kan få loss foten ur stigbygeln. Problemet togs upp och åtgärdades av Safe Riding som har utvecklat och tillverkat absolut säkra stigbyglar, certifierade och garanterade genom internationella patent.
Faktum är att alla Safe Riding-stigbyglar, från den allra första S1 via S2 och till helt färska S-Light och S-Mini, har en gemensam egenskap: bågen öppnas i 90° åt alla håll. Tekniska tester som gjorts vid utformningen, utvecklingen och certifieringen har visat att det räcker med ett minimum av kraft på tåns centrumlinje för att bågen ska öppnas helt och därigenom släppa foten. Safe Ridings stigbyglar är de enda på marknaden som är hundra procent säkra.
Material
De fyra produkterna skiljer sig från varandra genom det material som de är tillverkade i, en detalj som ger dem individuella egenskaper. S1 är en stigbygel med en struktur tillverkad i en magnesium- och aluminiumlegering, vilket ger den vikt och stabilitet.
S2 har en struktur som liknar S1, men är mindre (framtagen främst för en kvinnlig målgrupp) och har i stället en konstruktion i Ergal-aluminium, vilket gör den lättare än S1 och mycket slitstark.
S-Light och S-Mini, som lanserades 2021, tillverkas i Anticorodal-aluminium, ett material som gör dem extremt lätta (under 500 gram) och korrosionsbeständiga.
Komfort
Safe Ridings stigbyglar har också utvecklats för att säkerställa komfort på hästryggen. S1- och S2-modellerna är utrustade med en stötdämpande och vinklad fotplatta, vilken därför kan ta upp stötar, samt ett särskilt greppsystem med sidojusterande brickor som gör att ryttaren kan hitta en optimal position för foten under ridningen. S-Light och S-Mini är i stället stigbyglar med en fotplatta som utmärker sig genom en fast greppkonstruktion – vilket gör att de kan ha en mycket låg vikt utan att man behöver kompromissa med komforten.
Färger och anpassningsmöjligheter
S1 är tillgänglig i två olika färger, GunMetal Gray och Choco Brown, med en pulverlackad finish. S2 finns i sin tur i tre färger med kromfinish, vilket gör den mer slittålig: Silver Chrome, Satin Copper och Santorini Black.
För både S1- och S2-modellerna finns ett antal utbytbara skydd som du kan sätta på den rörliga bågen, vilket ger ryttaren större möjlighet att uttrycka sin personlighet, eller som med flaggserien, representera sitt land. Fyra estetiska serier ger oändliga möjligheter: Contemporary handlar om färger, Premium fokuserar på detaljer, Luxury uttrycker unik stil medan Flags gör att du kan representera dig själv och ditt land.
S-Light tillverkas i sex anodiserade färger (Jet Black, Mocha Brown, Sunset Gold, Cloudy Silver, Slate Blue och Flamingo Pink), vilket utgör ett minimalistiskt, men effektivt svar på de estetiska behov som amazoner och ryttare har. S-Mini finns i fyra olika anodiserade färger: Blue Lagoon, Green Forest, Red Berry och Picasso Lily.
Sedan 2018 är Safe Riding officiell sponsor för FISE (Italian Equestrian Sports Federation).
Läs mer om de olika modellerna här
Safe Ridning på YouTube
Safe Ridning på Facebook
Safe Ridning på Instagram
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!