
Smart lösning för automatisk höhäck
Hos Rosenborg Islandshästar utanför Grillby i Enköping har man nyligen installerat en automatiseringsfunktion på deras befintliga höhäckar. Det innebär att de vanliga höhäckarna nu öppnas och stängs med automatik. Lars Gjelset berättar mer.
Foto: Katerina Falk
Tillsammans med sin sambo Annki Sellstedt driver Lars inackorderingsverksamhet. Totalt bor det femton islandshästar på gården varav sju är deras egna. Hästarna går ute dygnet runt i olika flockar i stora hagar med ligghall samt äter sitt grovfoder från höhäckar. Tidigare var höhäckarna placerade i en separat mathage dit grinden öppnades per automatik. Det medförde att efter hästarna ätit klart fick Lars och Annki valla tillbaka hästarna till den vanliga hagen. De har även haft slowfeednät över höt i foderhäcken och då har hästarna haft fri tillgång.
– Båda lösningarna har fungerat bra men vi är alltid intresserade av nya funktioner som hjälper till och automatiserar gårdsskötseln. Det är tungt att driva gård och hålla på med hästar. Så all automatisering som frigör tid och underlättar arbetet är bra, säger Lars.
Automatiserat befintlig höhäck
För någon månad sen monterade Lars själv Smartkit, som levereras i delar, på stommen till sina befintliga höhäckar och monteringen gick väldigt enkelt. Det innebär att det nu sitter aluminiumskivor på höhäckarna som sakta går upp och ner på bestämda tider. Dessa skivor styrs av en box där man kan ställa in hur många gånger per dygn samt hur länge skivorna ska vara nere respektive gång.
– Nu åker de ner fyra gånger per dygn och är nere en och en halv timme eller en timme. Tiderna som luckorna öppnas är klockan 07.00, 13.00, 19,30 samt 03.00. Vi har inte haft denna funktion så länge så vi håller fortfarande på att anpassa och ställa in tiderna så det passar våra hästar. Man kan ha öppet upp till 12 gånger per dygn.
Aluminiumskivor på höhäckarna som styrs via specifika tider.
Underlättat arbetet
På gården har man två olika modeller av foderhäckar och Smartkit funktionen har installerats på båda utan problem. För Lars och Annki har det frigjort tid och inte minst underlättat arbetet. De har även märkt att spillet av hö minskat.
– Våra hästar är vana att äta i höhäckar så på flocken har vi ännu inte märkt någon skillnad. Men spillet runt höhäcken minskat. När skivan stänger tillgången till höet i häcken äter hästarna upp höet på marken. Så det ser mycket trevligare ut! När vi hade en separat mathage tog det alltid tid att valla ut hästarna. Nu behöver vi inte det vilket är jätteskönt, säger Lars.
Höhäcken öppen och hästarna äter.
Olika användarklara höautomater
Förutom det ekonomiskt förmånliga Smartkit-lösningen för att automatisera befintliga höhäckar säljer Horse Haytec användarklara höautomater. De är en färdig produkt som enkelt rymmer en stor höbal. Antalet väggar kan varieras mellan två och fyra. Den största automaten har utfodringsplatser för upp till tolv hästar och kan därmed placeras ut mellan hästhagar. Det innebär att fler flockar kan äta från samma automat utan att komma i kontakt med varandra. Automatens väggar lyfts nerifrån och upp samt stannar om de stöter på ett oväntat hinder. Alla ytor är utformade för att passa hästar.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!