
Foto: Adobe Stock
Starka resultat när hästsverige sluter samman
Det var 2020 som initiativet "Varje skit räknas" lanserades. Syftet var att uppmärksamma vikten av att kontinuerligt mocka hästarnas hagar samt öka kunskapen om hur hästgödsel påverkar övergödningen av vattendrag, sjöar och hav. Nu har resultatet kommit och hästsverige kan vara stolta!
Syftet med initiativet var att belysa problematiken med övergödning av vattendrag, sjöar och hav samt uppmuntra hästsverige att bidra till att minska påverkan av hästgödsel på övergödningen. Hästen är viktig både för oss människor och samhällsekonomin. Men trots att hästen bidrar till att bevara landskapets biologiska mångfald och kultur kan stora ansamlingar av gödsel i rast- och vinterhagar resultera i läckage av näringsämnet fosfor till vattendrag, sjöar och hav – vilket i sin tur leder till övergödning. Hästen är långt ifrån det största hotet men genom ett gemensamt krafttag kan alla aktiva inom hästnäringen dra sitt strå till stacken för att Sverige ska nå målet med ingen övergödning. Och vilken uppslutning initiativet fick! Gemensamt har landets alla aktiva inom hästnäringen sedan initiativets start åstadkommit ett upptag på drygt två ton fosfor, vilket visar att små bidrag gör skillnad. Det visar tydligt att varje insats och varje skottkärra med hästgödsel räknas.
Diagrammet från Jordbruksverkets rapport visar hur ofta hästhållaren mockade i hagen.
66 % mockar sin hage minst en gång i veckan
Under initiativets gång har flera undersökningar gjorts vilket också visat på att hästsverige har en väldigt bra mockningsfrekvens av hästarnas vanliga hagar. Många mockar sin hage veckovis och har en rutin gällande mockning av hage. I Jordbruksverkets rapport ”Växtnäringstillsyn på hästgårdar 2021” framgår det att 66 % av hästhållarna i projektet mockade hagen minst en gång i veckan. Rapporten visar även att 84 % som hade öppet vatten i närheten av hagen vidtog åtgärder för att skydda området kring diket, vattendrag eller strandkant. Resultatet visar alltså på att de flesta av landets hästägare har en bra rutin gällande mockning av hage och hantering av gödsel.
Kontinuerlig mockning av hagarna bidrar till minskad övergödning.
Fortsatt arbete framåt
Även om resultatet visar på att många hästägare tar sitt ansvar gentemot övergödningen gäller det att inte sluta nu utan fortsätta med arbetet. Race For The Baltic, som är drivande i initiativet, riktar ett stort tack till landets alla aktiva inom hästnäringen, men påminner samtidigt om att fortsätta mocka sin hage. Kontinuerlig mockning ger inte bara en bättre miljö för vattendragen utan en mockad hage minimerar även effektivt parasitsmitta. Att mocka 15 minuter per dag gör stor skillnad! Andra praktiska tips för att underlätta mockningen av hagen är att ställa en container eller ha en skopa i anslutning till hagen. Eldrivna skottkärror finns i flera olika utföranden vilket också underlättar transporten från hagen till gödselstacken.
Slutsatsen är alltså STORT TACK för att ni mockar er hage, men stanna inte här. Varje skit räknas!
Läs mer här

och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!