Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Det är något vi är stolta över. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
Runt 360 000 hästar gör Sverige till ett av de mest hästtäta länderna i Europa. Alla varor och tjänster som kan kopplas till hästarnas väl och ve är en del av den svenska hästnäringen och motsvarar 0,5 procent av Sveriges BNP.
På ATG är vi inte bara stolta över att finansiera hästsporten, vi är också stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. En stiftelse med det viktiga uppdraget att stärka och utveckla svensk hästnäring.
Att det snurrade mycket pengar kring hästnäringen var uppenbart, men det saknades länge en tillfredsställande modell för att mäta och följa upp näringen. Fram till november 2018 närmare bestämt, när den första övergripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004 presenterades. Äntligen kunde vi sätta siffror på vad landets alla hästar genererar, inte bara i rekreation, spänning och kvalitetstid. Utan minst lika viktigt, i arbetstillfällen.
Det visade sig att svensk hästnäring ger upphov till 30 000 avlönade heltidsarbeten och en samhällsekonomisk omsättning på totalt ca 45–50 miljarder per år, spelet inräknat.
Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, har sedan 1992 uppdraget att långsiktigt främja svensk hästnäring. Det görs genom utvecklingsprojekt (inom avel bland annat), hästforskning och ungdomssatsningar. Ett stort fokus ligger på utbildning vid Sveriges tre riksanläggningar i Flyinge, Strömsholm respektive Wången. Där kan den hästintresserade, bland många olika utbildningar, välja en kandidatexamen i hippologi på Sveriges enda universitetsutbildning inom häst.
Bakom HNS står ATG och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Bakom högskoleprogrammet står HNS och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till lika delar.
Omvärldens krav och förväntningar på djurhållning är höga, och ska så vara. HNS värnar om hästhållning som tål att granskas. Man arbetar för att avel och uppfödning ska tillmätas lika mycket vikt som hur ett långt hästliv ska få ett värdigt slut. HNS deltar och debatterar också i frågor som gäller hästen som betesdjur, dess klimatpåverkan och sociala funktion.
Hunden må vara känd som människans bästa vän, men jag tycker förstaplatsen borde delas med hästen. Hästen är inte bara en välgörare som får oss människor att må bra. Den erbjuder också karriärmöjligheter och jobb. Den skapar inte bara band till sin ägare, den skapar även band ägare emellan.
Hästen betar, travar och galopperar och gläder ägare och spelare över hela landet. Hästen är inte bara en näring, den är en hel industri.
Och som i vilken industri som helst ska arbetsvillkoren vara schyssta. HNS vill öka kunskapen om arbetsgivarrollen och att stallet ska vara en säker och trygg plats för alla som vill vara där.
Människan behöver hästen och hästen behöver oss. Det är där våra kunder kommer in i bilden. För den som spelar hos ATG är med och bidrar inte bara till hästsporten. Den är också med och bidrar till ett hållbart Hästsverige.
Maria Guggenberger, Head of Sustainability & CSR, har skrivit krönikan.
***
ATG är indirekt bidragsgivare till HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse. Genom ett särskilt avtal mellan staten och trav- och galoppsportens förbund avsätter sporten 55 miljoner kronor årligen till HNS.
***
Den långsiktiga finansieringen av HNS kan komma att ändras.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!