I höstas lämnade den folkkäre Järvsöfaks jordelivet. 26 år gammal. Under alla år gick han i hagen som har samma utsikt som det är från ständige följeslagare Jan-Olov Perssons köksfönster. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
När Järvsöfaks föddes vilade förhoppningarna om en framtida stjärna snarare på de andra fölen i stallet, födda samma år och med bättre stam. Det var först efter inkörningen som hans uppfödare, ägare och tränare Jan-Olov Persson lade märke till hingstens extraordinära begåvning och talang.
Den här bilden, fotad av Mia Törnberg för TR Bild, är februaribilden i Einars Hästkalender 2021.
Otroligt klok häst
Järvsöfaks är hästen som tog steget in i såväl historieböckerna som folkets hjärtan och vid hans sida gick Jan-Olov Persson. Tillsammans slog de världsrekord, besökte Eiffeltornet i Paris, minglade på hästgalan och deltog i den Beridna Högvakten. För att nämna en del. Visst hade Jan–Olov förhoppningar om att få fram en häst som kunde tjäna en eller ett par miljoner. Men Järvsöfaks överträffade hans vildaste fantasi. Under sina tolv makalösa år på tävlingsbanan travade han in 21 miljoner kronor.
– Järvsöfaks överträffade alla mina drömmar. Han kom när jag som bäst behövde honom, vid en tid då jag hade varit tränare så pass länge att jag kunde ta hand om honom på ett bra sätt. Han har varit ett stort bidrag till min karriär och den plats jag är på idag, säger Jan-Olov.
Hedras och hyllas
Järvsöfaks var ett fenomen på tävlingsbanan och en gigant i avelsboxen. Kallblodskungen har långt över tusen avkommor i Sverige och Norge och är far till mer än 50 miljonärer. Som kan bli fler. Men framför allt vann han folkets hjärtan och blev en stor ambassadör som berörde människor även utanför travsporten. I Einars Hästkalender 2021 hedras Järvsöfaks med två månadsbilder, plus att han pryder omslaget på den 50:e upplagan.
– Överskottet från de två senaste upplagorna av kalendern har gått till Stiftelsen Life After Racing, och så även i år. Därför känns det extra bra att ge en häst som Järvsöfaks stort utrymme, en häst som själv fick fantastiska år som pensionär och som nu får vara med och bidra till att ge fler hästar en andra chans, säger Petri Johansson som är projektledare för Einars Hästkalender hos Travronden.
Välfärden – en hjärtefråga
Insamlingsstiftelsen Life After Racing skapades hösten 2018 för att fler travhästar ska få ett fortsatt värdigt liv även efter avslutad tävlingskarriär. För ATG är hästvälfärden en hjärtefråga, därför har bolaget stöttat verksamheten från dag ett. Flera av projekten som drivs inom ramen för Life After Racing, möjliggörs tack vare stödet från ATG.
– Vi vill utveckla ett sorts pensionssystem som inte bara hjälper enskilda hästar, vilket vi gör idag, utan snarare bidrar till att fler travhästar ges mer tid och därmed större möjligheter att hitta nya, varaktiga hem efter att de lämnat tävlingsbanan, förklarar Emmelie Arneng, en av stiftarna och även ordförande.
Vill du stödja stiftelsen Life After Racing? Just nu kan du köpa Einars Hästkalender 2021, där 50 kronor för varje såld kalender går till Life After Racing. Köp kalendern här.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!