
Talangen köpte sin första häst som 25-åring
Han upptäckte hästarna genom sin dagmamma och tog första stegen i ryttarutvecklingen på Wisby Ridklubb. Joel Andersson föll för hästarna och allt sedan han klev in i stallet, har siktet varit inställt på en karriär i sadeln.
Sedan fyra år tillbaka driver hoppryttaren Joel Andersson en professionell verksamhet tillsammans med sin sambo Olivia Borén i Västerås. I stallet finns ett tjugotal hästar från tre år och uppåt, som tränas och tävlas i hoppning upp till 1.50.
”Jag tar inget för givet”
Drömmen om ett liv med hästar startade med en stor fascination för hästarna. Ett intresse som väcktes när Joel var sex år och började på ridskola.
– När jag var yngre var jag inte så mycket för att hänga med kompisar, utan jag trivdes bättre med hästarna i stallet. Det fysiska arbetet runt ridningen passar också mig bra, jag blir lätt rastlös och att hänga i soffan var och är inget för mig, konstaterar han.
Även om hästintresset var stort från start, var det inget som familjen hade ekonomiska möjligheter att stödja. Den allra första egna hästen köpte Joel först för fem år sedan, som 25-åring, fram till dess hade han enbart ridit och tävlat andras hästar. Redan på Gotland tävlade Joel en hel del på både ponny och stor häst, men framför allt red han hästar som andra hade svårt att klara av.
– Jag har fått jobba hårt för att lyckas, och det gör jag än idag. Jag tar ingenting för givet.
I mångt och mycket har hans karriär formats av de jobb som han har haft. Flytten från Gotland till fastlandet gjordes för elva år sedan när han fick jobb som hästskötare och beridare hos hoppryttaren och den erkänt skickliga unghästutbildaren Victoria Almgren. Där blev Joel kvar i tre år och efter det blev det ytterligare tre år på stuteriet, hingststationen, handels- och tävlingsstallet Hästak.
– Jag fick verkligen chansen att utvecklas under de där åren, och lärde mig mycket om att utbilda hästar upp till svår klass. Genom karriären har jag även fått rida väldigt många olika typer av hästar och idag skulle jag nog påstå att jag kan rida i stort sett vilken häst som helst, säger Joel med ett leende.
Positiv effekt av fysträning
I höstas tog Joel plats i ATG Talang, Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå fyra i utbildningsmodellen. En satsning för åtta talangfulla ryttare med mästerskap i sikte.
– Fram till nu har jag främst tagit tag i min egen fysträning. Jag är på gymmet två till tre gånger i veckan och under våren ska jag försöka få till ett par pass med personlig tränare. Jag har ett förhållandevis långt överliv, därför behöver jag jobba med bålstabiliteten. Det har jag känt och insett även tidigare, men jag har inte tagit tag i det förrän nu. Upplägget är att jag tränar på kvällarna, efter stallet, och jag upplever att jag har blivit både starkare och piggare sedan jag kom i gång.
Utöver de gemensamma träffarna har talangerna även access till de tre mentorer som är knutna till satsningen: Louise ”Lussan” Nathhorst, Göran ”Yogi” Breisner och Ann Catrin ”Ankan” Carlsson, som har fokus på hoppryttarna.
– Jag har pratat med ”Ankan” och fått en hel del bra inspel från henne. Bland annat är vi överens om att jag behöver stärka upp mitt dressyrarbete, så det står på agendan att ta tag i. Annars hoppas jag få hjälp och möjlighet att se över min sportsatsning under det här året med ATG Talang. Jag känner mig trygg i att plocka upp hästar till 1.50-nivå, men om jag ska lyfta min satsning ett snäpp till måste jag se över mitt upplägg. Det handlar om att skapa förutsättningar för att kunna behålla de bästa hästarna, lära mig att matcha dem klokt och göra ännu bättre resultat på en hög nivå.
Till start i ATG Riders League
När det gäller tävlingsplaneringen för den här våren, blir den på hemmaplan. Årets första starter gör Joel på hemmaklubben Strömsholm Ridsportförening vecka fyra, med bland annat ATG Riders League på programmet.
– Tanken är att de äldre hästarna ska gå inomhus i Strömsholm, Borås och Kungsbacka, sedan matchas det yngre gardet mot utomhussäsongen med start i april, maj på Sundbyholm. Jag har lite svårt att åka utomlands som min verksamhet ser ut just nu med mycket hästar hemma, därför är det positivt att det finns en hel del bra nationella tävlingar som ATG Riders League, 7-Stars och Folksam Elitallsvenskan. Det räcker till för de hästar som jag har för dagen.
Joel Andersson har med fyra hästar i kvalet till ATG Riders League 1.35 på Strömsholm.
– Jag har inga poäng med mig från tidigare omgångar, så jag behöver se till att vinna för att ha chans att ta plats i finalen, avslutar Joel.
Vi håller självklart tummarna!
Syftet med ATG Riders League är att tillföra tävlingar i den nationella tävlingskalendern som är lika utvecklande för unga satsande ryttare på erfarna hästar som för etablerade ryttare på yngre, talangfulla hästar.
Svenska Ridsportförbundet ansvarar för det sportliga genomförandet och ATG ansvarar för etik och spelsäkerheten. Därför är ATG Riders League öppen enbart för ryttare över 18 år med svensk licens. För att spela på ATG Riders League måste du vara över 18 år och kund hos ATG. Behöver du hjälp att ändra dina spelvanor kan du få råd och vägledning på stödlinjen.se.
Den här säsongen återstår två deltävlingar (Strömsholm v4 och Borås v6) innan det är dags för final.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!