
Foto: Mayra Vidal
Tips och råd vid orolig mage
Kate Hore R Nutr (Animal) R.Anim.Technol , Senior Nutritionist vid NAF ger råd om hur vi minskar risken för matsmältningsproblem och stöttar en hälsosam tarmflora.
Först och främst är det viktigt att veta att lös avföring kan vara ett tecken på sjukdom, förändringar i foderstaten eller en reaktion på stress. Om din häst lider av allvarlig diarré, har feber, koliksymptom eller viktnedgång bör du omedelbart kontakta veterinär.
Om avföringen kan beskrivas som lös, men hästen i övrigt verkar må bra, är det sannolikt att någonting har rubbat den känsliga tarmfloran i grovtarmen. Genom att hitta orsaken och arbeta för att återställa balansen i tarmen så är det snart ordning på magen igen.
1. Fiber i första hand
När man utformar en foderstat bör fiber alltid utgöra den största andelen, oavsett typ av häst. Mängden grovfoder bör motsvara minst 1,5% av kroppsvikten och kan vara en kombination av gräs, hö, hösilage eller annan konserverad fiberkälla. Mindre än 1,5% fiber kan göra att hästen lättare får besvär som lös avföring och potentiellt viktnedgång då hästen är en grovtarmsjäsare, vilket innebär att den är byggd för att bryta ner och hämta näring från fiber.
2. Foderförändringar bör göras successivt
Den mikrobiella populationen i tarmen är anpassad efter vad din häst äter. Hastiga foderbyten kan därför leda till en störd tarmflora som i sin tur ger lös avföring då nya mikroorganismer, lämpade för den nya dieten, etablerar sig i tarmen. Om förändringarna istället görs gradvis under 7-10 dagar så hinner tarmfloran anpassa sig och matsmältningen håller sig mer stabil.
3. Begränsa spannmålsgivorna
Mikroorganismerna i grovtarmen är mest effektiva vid ett neutralt pH. Stora måltider med stärkelse eller socker gör att en del når grovtarmen osmält. Detta leder till en jäsningsprocess som bildar mjölksyra och sänker pH. När miljön i grovtarmen blir för sur dör mikroorganismerna, vilket bildar toxiner som vanligen resulterar i lös avföring och i värsta fall kolik och fång.
4. Fodertillskott
Trots att vi följer alla rekommendationer om utfodring kan hästar ändå drabbas av oregelbundna episoder av lös avföring. Det finns många anledningar till detta: stress, hård träning eller konserverat foder såsom hösilage. Det finns stora fördelar med hösilage, inte minst för hästens luftvägar. Det är idealiskt för stora gårdar och stall och hösilage har ofta högre smältbar energi, vilket gör att man blir mindre beroende av kraftfoder som källa för energi. Den sura miljön kan emellertid leda till känslighet i tarmarna. Vid dessa tillfällen är det lämpligt att lägga till ytterligare stöd för att upprätthålla en god magtarmhälsa.
Vanliga tillskott återställer tarmfloran
Probiotika och Prebiotika är vanligt bland tillskott, vilka är praktiska för att återställa tarmfloran vid tillfälliga störningar. Probiotika är levande mikroorganismer som ökar mängden goda bakterier i tarmen. Prebiotika är näring till de goda tarmbakterierna och undertrycker skadliga bakterier.
Mikrobiomet i hästens tarmar fungerar bäst vid ett neutralt pH-värde.
Om grovtarmen är för sur kan det vara svårt för Pre-/Probiotikan att etablera en ny miljö och ytterligare komponenter behövs. Här används ofta matsmältningslera, inte en lera som man vanligtvis tänker på, utan en som är ätbar och kan neutralisera den sura miljön. Nästan som antacida, men verksam längre bak i tarmen snarare än i magen.
Utöver traditionella ingredienser för tarmhälsa, såsom Saccharomyces, kan tillägg av olika växtkällor ge ytterligare fördelar och bör därför inte underskattas. Några exempel på växtbaserade ingredienser är Cikoria och Psyllium (loppfrö), som länge använts för sin förmåga att förbättra miljön i tarmen genom att fungera som naturlig prebiotika.
Utmaningar som påverkar prestationer
Som hästägare möter vi ständigt nya utmaningar som den moderna hästhållningen kan innebära. Detta kan vara något så enkelt som byte av stall, hård träning eller resande. Dessa utmaningar kan påverka prestationsförmåga och hota hälsa och välmående. Förståelse för dessa utmaningar och de möjligheter som ett fodertillskott av hög kvalitet kan erbjuda ger oss förutsättningar för en hälsosam och nöjd häst.
NAF rekommenderar GastriAid för ett totalt stöd för både mage & tarm. Produkten tillför syrahämmande stöd för magen, prebiotika och levande jästkultur (Saccharomyces) som stöd för tarmfloran i grovtarmen och hanterar pH-nivåerna för en optimal fermentering av fiber. Produkten går bra att ge hela året om till hästar med stressrelaterade besvär, för bibehållandet av en god magtarmhälsa.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!