Flyinges utbildningar är välrenommerade och kända över hela landet. Nu har valmöjligheterna utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift och skötsel av hästsportanläggningar.
– Branschen behöver den här kompetensen så jobbmöjligheterna är stora, säger Annethe Yng, utbildningsansvarig.
Utbildningen startades på Flyinge under 2019, just för att behovet av kompetens i branschen var så stort.
– Underlag generellt blir allt viktigare, och för att kunna tillhandahålla ett bra underlag – vare sig det är på travbanan eller hoppbanan – krävs kunskap, säger Annethe Yng.
Hittills har många verksamheter rekryterat underlagsansvariga från lantbruket men då fått kompromissa med själva hästkunskapen. I den nya gymnasieutbildningen ryms både och.
– Det är verkligen viktigt att kunna läsa hästar när man arbetar i deras arbetsmiljö som ju både stallar och banor är.
Viktigt med bra praktik
Utbildningen är unik och finns bara på Flyinge. Eleverna kan kombinera sitt häst- och ridintresse med den nischade yrkesinriktningen, och tack vare ett gott kontaktnät erbjuds eleverna stora möjligheter till bra APL.
– Att komma ut på praktik är såklart viktigt, inte minst för att det ger ingångar till framtida jobb. Det, i kombination med branschens behov av den här specialistkompetensen, skapar väldigt fina möjligheter till jobb, säger Annethe Yng.
Nöjda elever gillar blandningen
Tilde Gran och Lukas Lindgren är två av eleverna som intresserade sig för utbildningen när den startade. I dag går de sitt andra år, och är väldigt nöjda med sitt val.
Tilde Gran kommer ursprungligen från Tibro och har hållit på med hästar sedan hon var liten. Hon har alltid vetat att hon skulle komma att jobba med häst – på ett eller annat sätt.
– Jag ville verkligen ha en hästskötarexamen. När möjligheten att kombinera den med underlagsbiten kom kändes det klockrent. Det blir liksom två utbildningar i en, säger hon.
Just nu, under andra året, har de ridning på schemat en dag i veckan och utöver det hästkunskap samt en hel del annat praktiskt som traktor -och maskinkörning som hör till underlagsdriften. I trean blir det ännu mer fokus på det tekniska, där praktiken blir en stor och viktig del.
– Vi har gjort en del praktiskt redan, som när vi fick vara med och byta Kastanjegårdens underlag, berättar Tilde.
Tilde Gran med Isfajh och Lukas Lindgren med Stakka Bo.
Anrikt lärosäte
Lukas Lindgren från Kristianstad har också haft med sig hästintresset sedan barnsben, och är som han säger ”i princip uppvuxen på en ridskola”. Han jobbar extra på sin ”hemridskola” Kristianstads ridsällskap och tycker att han valt precis rätt utbildning.
– Dels är det kul att vara på Flyinge som är så anrikt! Dels gillar jag att få lära mig mer om ridning och hästar, och samtidigt få det praktiska.
”Som en stor familj”
Tilde och Lukas är halvvägs igenom sin gymnasieutbildning.
Vad är bäst – hittills?
– Alla lärare! Vi kommer så nära varandra, det är som om vi vore en stor familj. Och så all ny kunskap jag får!, säger Tilde entusiastiskt.
– Jag gillar framför allt det praktiska, jag brinner för det! Det är jättekul att lära mer om maskiner och samtidigt hålla igång ridningen, säger Lukas med samma entusiasm.
Häng med på öppet hus!
Kolla in vad våra lärare och elever säger om Flyinges gymnasieutbildningar. Här kan du se hela sändningen.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!