
Välgörande hästkrafter i Katrineholm
De flesta som är intresserade av hästar kan nog skriva under på att samvaron med våra fyrbenta vänner innebär så mycket mer än den dagliga skötseln och att rida. Hästar, precis som många andra djur, gör oss människor lugna och bidrar till ett bättre mående. Något som är mer aktuellt än någonsin.
Världshälsoorganisationen WHO menar att psykisk ohälsa kommer att stå för den största sjukdomsbördan i världen år 2030. Psykisk ohälsa är något som kan kännas svårt att ta sig ur på egen hand och det är viktigt att fånga upp tidiga signaler för att förhindra att personen hamnar i depression. Här kan hästar göra skillnad. Hästen ger oss en anledning att komma upp på morgonen, den skapar rutiner och meningsfullhet och låter oss vara den vi är.
Sänka trösklarna
Utmaningen är att stallmiljön många gånger kan upplevas otillgänglig för människor som står långt från stallen. Många grupper i samhället, som nysvenskar och människor som bor i socioekonomiskt svagare områden, saknar ofta en naturlig kontakt med djur i allmänhet, och hästar i synnerhet. Det vill Katrineholms Ryttarförening vara med och ändra på.
– Vårt projekt går ut på att låta barn och ungdomar som av olika anledningar inte själva har möjlighet att komma till stallet, komma till oss och klappa en mjuk mule, umgås med hästar och lära sig ridningens grunder, berättar Greta Lilliehöök-Hägg som är ordförande i Katrineholms Ryttarförening.
Idén till projektet föddes innan pandemin. Man ville ge barn från utsatta områden en möjlighet att komma till stallet.
Många av de här barnen och ungdomarna har stor respekt för hästarna till en början, men efter ett tag i projektet släpper rädslan och nyfikenheten och glädjen tar över. Och självkänslan stärks.
– Idén föddes egentligen redan före pandemin, då vi ville ge barn och ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden i Katrineholm, en möjlighet att få komma till stallet och möta hästarna, berättar Greta och fortsätter:
– Nu har vi ett samarbete med Järvenskolan, och då är det framför allt elever med särskild undervisning som vi riktar oss till. Två gånger i veckan kommer det grupper till oss som får möjlighet att möta hästarna och ta del av den fantastiska stallmiljön.
Gruppen som inte klarar av att gå i skolan, har vuxit de senaste åren och utvecklingen ser tyvärr inte ut att mattas av. Snabba insatser är avgörande för att dessa personer ska orka ta sig tillbaka till skolan eftersom den här isoleringen i värsta fall kan leda till ett ofrivilligt utanförskap från både arbetslivet och samhället. Idag finns flera inspirerande samverkansprojekt mellan skolan och hästvärlden där elever återfått motivationen och glädjen till lärande. Något som man även sett prov på i Katrineholms Ryttarförening.
Prisat projekt
Sedan 2017 har ATG Drömfond delat ut pengar till föreningar med verksamheter som genomsyras av gemenskap, rörelse och glädje. Det är något som även präglar projektet som Katrineholms Ryttarförening prisas för i kategorin ”Välgörande hästkrafter". Föreningen samarbetar i dag med både kommun och skola, ett arbete man nu vill utveckla ytterligare. Med stödet från ATG Drömfond® på 100 000 kronor kan föreningen utöka sina personalresurser för att på bästa sätt ta emot nya ungdomar i stallet.
– Vi behöver avsätta minst en i personalen som tar hand om de här grupperna när de kommer till oss och nu har vi möjlighet att ge fler ungdomar den möjligheten. Det är vi otroligt tacksamma för, vi vet att hästkrafter gör gott, avslutar Greta.
– Katrineholms Ryttarförening är ett lysande exempel på hur hästar kan bidra till både människors välmående och vara en brygga in i samhället, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG®.
Under Jönköping Horse Show fick projektet motta pris från ATG Drömfond.
I juryn som utser ATG Drömfond Välgörande hästkrafter ingår Lisen Bratt Fredricson, och i samband med prisutdelningen på Jönköping Horse Show konstaterade hon:
– Att satsa på hästar är att satsa på barn och ungas välmående. Jag hoppas verkligen att den här typen av satsningar och projekt sprids, så att fler får upp ögonen för vilken positiv kraft som hästarna har på oss människor.
1. Bättre balans och koordination. Ett skrittpass på 30 minuter ger cirka 3 000 impulser som ryttarens muskler ska parera.
2. Ökad styrka. Att sitta på en häst som rör sig kräver, förutom balans och koordination, aktivering av flera muskelgrupper. För att inte tala om stalljobbet som också kräver sitt.
3. Sänker stressnivåerna. När du umgås med hästar måste du vara helt fokuserad på att vara här och nu. En positiv bieffekt av detta är att du kopplar bort stress och oro på ett naturligt sätt.
4. Bidrar till lyckokänslor. När du umgås med djur frigörs lyckohormonet oxytocin som bland annat har starka stressdämpande effekter. Det är vad vi brukar kalla välgörande hästkrafter.
5. Lär dig bygga starka relationer. Det är en alldeles speciell känsla att få kontakt med ett djur som du inte kan kommunicera verbalt med. Med ömsesidig tillit och respekt kan starka band utvecklas.
6. Tålamod och ansvar. Hästar behöver tas om hand 365 dagar om året, och att lära sig göra det bra tar tid. I en alltmer uppkopplad värld erbjuder stallet och hästarna dig en fantastisk härvaro som gör gott för både kropp och själ. För ung som äldre.
7. Ökat välmående. Det finns forskning som visar på att umgänget med hästar ger oss människor en högre grad av känslomässigt välmående, och även minskar risken för depression.
8. Ridterapi. För patienter som rehabiliteras efter en hjärnskada, har hästunderstödd ridterapi visat sig vara väldigt effektiv.
Läs mer på gillahast.se
Juryns motivering: ”Genom ett nära samarbete med skola och kommun ger Katrineholms Ryttarförening unga tjejer från invandrartäta områden en väg in i stallet. En väg som inte är lika självklar för alla. Här får de ta del av den välgörande närheten till hästar och välkomnas in i stallets trygghet. För att ta nästa steg med sitt integrationsprojekt tilldelas Katrineholms Ryttarförening 100 000 kronor från ATG Drömfond.
Läs mer om projektet på Katrineholms Ryttarförening
I 45 år har ATG bidragit stort till hästnäringen, samhället och idrotten genom sponsorskap och olika engagemang. Genom ATG Drömfond stödjer vi sedan år 2017 föreningar och engagemang som främjar gemenskap och hälsa. Vi bidrar till ett samhälle som mår bättre i morgon än idag och vi bidrar till att göra stor skillnad i det lilla.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!