
Viktigt med rätt placering av hagens vindskydd
Med ett vindskydd i hagen kan hästarna söka skydd från kalla regn på hästen, när det snöar på vintern eller från solens strålar på sommaren. Vindskydden ger också hästarna en respit från störande insekter. Men hur väljer man rätt typ av vindskydd och vad ska man tänka på vid placering av skyddet och förberedande av underlaget?
Det kan vara svårt att välja vindskydd. Det finns en uppsjö produkter på marknaden och det är lätt att bli lite förvirrad när man ska försöka hitta rätt. Därför ger vi dig några bra tips så att du kan fatta rätt beslut efter just dina behov.
Förbered underlaget
Innan du bestämmer dig för en viss modell av vindskydd måste förbereda marken där väderskyddet ska stå. Kvaliteten på det underlag där du ska uppföra vindskyddet kommer att ha en direkt påverkan på hur länge skyddet håller och hur mycket nytta hästarna får av det. Vi rekommenderar därför att du placerar vindskyddet på en plats där vatten inte samlas utan enkelt dräneras bort. Marken bör också vara så plan och jämn som möjligt, utan hål där det kan samlas vatten och bildas lera. Med en avjämnad och stabil mark vid och runt vindskyddet blir det mindre lera.
Val av placering
Valet av placering för ditt kommande vindskydd är ett viktigt steg eftersom det avgör hur mycket nytta dina hästar kommer att ha av det. Ett illa placerat väderskydd kan till och med ignoreras av hästarna.
Vindskyddet bör placeras med baksidan mot vinden.
Vindskyddet bör placeras i ett område med naturligt vindskydd. Det rekommenderas att vindskyddet uppförs med baksidan mot den förhärskande vinden och öppningen mot öster. På det viset kan hästarna ta skydd vid dåligt väder och skydda sig mot solen under hela dagen. Om du vill uppföra väderskyddet under ett träd för att ge hästarna svalka och skugga på sommaren ska du också se till att ha en åskledare i händelse av en storm.
Var noga med att ha tillräckligt utrymme runt väderskyddet så att hästarna kan gå runt det och inte fastna mellan vindskyddet och något annat i hagen (ett staket, ett träd, en mur och så vidare).
Slutligen kan det vara bra att placera vindskyddet på en höjd så att hästarna kan hålla ett öga på sin omgivning, de andra hästarna i flocken och eventuella besökare i hagen. Det gör att hästarna kan känna sig trygga i hagen och i skyddet. Det blir därför naturligt för hästarna att använda ett välplacerat vindskydd i större utsträckning.
Marken runt vindskyddet bör vara så plan som möjligt.
Väderskyddets storlek
Storleken på vindskyddet beror på antalet hästar i hagen. Generellt rekommenderas en yta på cirka åtta till tio kvadratmeter per häst. Välj en hälften så stor yta för ponnyer. Det här betyder att ett vindskydd på tre gånger tre meter är lämpligt för en häst eller två ponnyer. För större eller mer energiska hästar, som tävlingshästar, kan du välja ett större utrymme.
Tänk även på storleken på hagen och gräset i den. I en större hage med bra gräsväxt brukar hästarna använda vindskyddet i mindre utsträckning.
Konstruktionen
När du väljer ett vindskydd kan du välja en konstruktion som passar ditt behov. Beslutet beror på den tänkta användningen av skyddet, vilken typ av hästar som ska använda det, hur stora hästarna är och hur aktiva de är. Större och mer kraftfulla hästar samt hästar som brukar skrapa med hovarna ger större påverkan och kräver ett stabilare skydd än mindre hästar eller lugnare ponnyer. Modellen Confort har 40 mm tjocka spontad träplankor medans modellen Maxi har 18 mm tjocka brädor. Detta gör att modellen Confort är mer anpassad för häst och modell Maxi mer anpassad för förvaring. Behandlingen av materialet gör vindskydden slitstarka och motståndskraftiga för väder och vind, optimerade för de svenska klimatet.
Vindskydd med flera funktioner
Det finns möjlighet att kombinera sitt vindskydd med exempelvis foderstation, extra väggar på framsidan, boxdörrar, mellanväggar och portar med lås för att göra sadelkammare. En inbyggd foderstation har en port på baksidan så man enkelt kan placera in en stor höbal med en traktor.
Port för placering av höbal i foderstationen.
Oavsett dina och hästarnas behov finns det ett vindskydd som passar!
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!