Vinter innebär inte bara härliga uteritter i pulsande snö. Det är också den tiden på året då antalet kolikfall ökar och risken för halkskador och fång är större. Agria Djurförsäkring har listat några av de vanligaste farorna under vintern för hästen – och hur du förebygger dem.
Vintern innebär ofta att många hästar står i mindre rasthagar och rids mindre på grund av sämre väglag och väder. När vädret är som sämst lägger också många hästägare in en vintervila.
– Det är inte fel att ge sin häst vintervila, men kom ihåg att ha en balans mellan foder och motion. En häst som är van att arbeta och plötsligt inte motioneras alls kan lätt bli överladdad och skada sig i en hal hage, drabbas av förstoppningskolik eller till och med få fång, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Tillgång till bra vatten dygnet runt är viktigt för att undvika kolik, liksom en foderstat med i huvudsak grovfoder. Hästens mage mår bättre av grovfoder, samtidigt som det hjälper hästen att hålla värmen i kyla. Om hästen står i en sandpaddock eller på sandjord kan grovfodergivor ute minska risken för sandkolik.
– Sandkolik kan förebyggas och behandlas med loppfrö, men kräver i värsta fall en bukoperation. Ibland kan det röra sig om 15–20 kilo sand som hästen fått i sig och tarmen kan då brista när man försöker operera, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Undvik vrickningar och halkskador
Halt väglag innebär risk att hästen halkar, med risk för fläkskador och frakturer som följd. Sanda gärna hala partier i hagarna och på stallbacken. Skodda hästar får bra fäste med hjälp av korta broddar.
Om skodda hästar som går tillsammans med andra hästar ska vara broddade på alla fyra hovarna eller inte är ett vanligt trätoämne i inackorderingsstall. Å ena sidan ökar risken för fläkskador med obroddade bakhovar, å andra sidan ger en spark av en broddad hov ofta större skador än en obroddad. Lösningen kan vara att låta hästar som går tillsammans vara oskodda bak. Då har de både bra fäste och risken för sparkskador minskar.
– Broddar är det bästa sättet att hålla en skodd häst på benen, men innebär samtidigt en risk. Det är inte ovanligt att hästen trampar sig själv med sina broddar och får tråkiga sår. Studera hästens rörelsemönster och förse den med de skydd den behöver för att eliminera tramp med broddade hovar, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Ta alltid för vana att skruva ur broddarna vid transport och byt ut slitna broddar i förtid. De flesta hästar sliter broddar ojämnt i samma hov, vilket leder till snedbelastning av hoven.
Om hästen är skodd samlas gärna stora snöbollar under hovarna vid töväder, som kan leda till tråkiga vrickningar. På marknaden finns en uppsjö av väl fungerande snösulor som minskar problemet avsevärt.
Fång – inte bara en sommarsjukdom
Förr förknippades fång med ponnyer på sommarbete. Numera ses fång året om och på hästar av alla raser. Exakt varför det är så vet man inte, men det verkar finns en korrelation mellan för mycket eller för näringsrik mat i kombination med för lite motion. Överviktiga hästar löper större risk att utveckla fång, men många medelviktiga hästar drabbas också.
– Var noga med att motionera hästen och kom ihåg att dra ner på kraftfodret under viloperioder, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: I lucka 8 bjuds vi på rabatt hos Hööks
Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor. Han startar varje dag med en kopp te – gärna med två sockerbitar!
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Kylan och snön börjar göra entré runt om i landet och frusna tår blir lätt ett faktum. I veckans tävling finns ett par ordentliga vinterkängor i prispotten.
Svenska ridsportförbundet uppmanar både tävlande och arrangörer att ta ut sina pengar ur tävlingsdatabasen TDB innan den 1 januari 2020.
Nya rutiner för anmälare och arrangörer från och med årsskiftet
Sara Ekman rider årets sista tävling i helgen i Åstorp, dit tre hästar har följt med. Meetingets första dag bjöd på blåsigt väder, pigga hästar och en andraplats.
Under fredagskvällen avgjordes Riders Masters Cup i Paris, där Henrik Ankarcrona ledde Europalaget till seger mot Amerika – för femte året i rad.
Veckans lista, med de mest visade annonserna hos Hippson Market, toppas av en härlig läromästare. Även yngre, lovande, talanger finns med.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 7 – erbjudandet från Hööks gäller till den 9/12
På Madden Mountain får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus 24 timmar om dygnet. Hör Beezie Madden berätta mer om deras filosofi.
Vid Helsingborgs fältrittklubbs hopptävlingar tidigare i höstas hade man över 350 starter. Därför valde tävlingsledningen att korta starttiden.
Disciplinnämnden ger domare, överdomare och tävlingsledare en tillrättavisning
Nu har Tobbe Larssons fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!
Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Missa inte det fina klippet.
Mina berättar mer om sin speciella häst: "Godis en bidragande faktor"
Martin Ågevall driver verksamhet med dressyrhästar utanför Stockholm, där både unga talanger och Grand Prix-hästar tränas för tävling.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Flygflottiljer, från norr till söder, kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.
Strax före klockan 22.30 på torsdagskvällen kördes en lösspringande häst på av en bil, på riksväg 50 i Nora kommun. Hästen avled på platsen.
Internationella forskare föreslår att vi skulle kunna analysera hästars bajs, detta för att få svar på frågan hur tandhälsan påverkar deras fodersmältning.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 6 – vinröd lyx från Equestrian Stockholm
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet