Sport
Publicerad: 2017-06-08
Klipp från dressyr- och teknikmomenten hittar du under intervjun.
Åsa och kallblodstravaren Lapp Glans gjorde internationell WE-debut
Sista helgen i maj tävlande Åsa Salétros internationell working equitation i tyska München, på sin härliga kallblodstravarhingst Lapp Glans. Här berättar hon om äventyret – där ekipaget slutade på en hedrande 13:e-plats bland 25 startande.
Text: Anki Yngve
Foto (vänster): Kajsa Ekedahl
Video (och skärmdump höger): Helena Nilsson/Fnork.se
Hej Åsa, först och främst, vem är du och vad är det för häst du har?
– Jag är snart 43 år, har ridit sedan barnsben och är numera WE- och dressyrryttare. Lapp Glans är en 17-årig kallblodstravarhingst jag köpte som åring och har haft som ridhäst från början.
Har ni tävlat WE länge?
– Working equitation började jag med för två år sedan. Efter att ha varit utbränd och sjuk några år blev jag peppad av en vän att rida WE och satte vår första tävling som ett rehabiliteringsmål för mig själv. Lapp Glans var välutbildad i dressyr, som ju är grunden, och hinderträning tyckte vi båda två var jätteroligt.
– Vi debuterade i svår klass, lite kaxig ska man vara, eftersom jag sedan tidigare var van vid att rida på en hand och hästen behärskade alla rörelser som ingår. Resultatmässigt var det väl så där i tekniken, eftersom Lapp Glans som inte hade varit hemifrån på länge ansåg att det där med att stå stilla var för enkelt. Så han piafferade sig igenom halterna. Men jag blev biten och vi har fortsatt, utan piaffer i teknikmomentet.
Var München den internationella debuten? Hur gick det?
– München var vår första internationella start. Förra sommaren var vi med på en nationell, tysk tävling för att prova på. Men detta var som sagt den första ”riktiga” internationella. Och det gick väldigt bra!
– Mitt mål var att vi skulle ha roligt, göra stabila rundor och känna att min basnivå just nu platsar internationellt. Alla de målen uppfyllde vi, Lapp Glans stormtrivdes, han älskar publik och atmosfären och jag höll nerverna på plats.
Vad har Lapp Glans för styrkor och svagheter?
– Han är otroligt arbetsvillig, intelligent, framåt och stark på alla sätt. Svagheterna är att han lätt blir för ”på” framåt och då blir lite framtung, plus att han har mycket humör som kan ställa till det om han inte är med på noterna. Du missar inte vad han tycker, om man säger så!
Vad fick ni för reaktioner i Tyskland, antar att det mest var spanska och portugisiska hästar i startfältet?
– Otroligt positiva reaktioner! Ja, det är mycket iberiska hästar, men även olika varmblodshästar och korsningar. I WE vill man gärna visa lite nationellt arv och på så sätt passar kallblodstravare bra, det är ju en skandinavisk ras. Väldigt många har kommit fram och frågat om rasen, hur de är och tycker att det är en helt fantastisk häst.
Vilka erfarenheter tar du med dig hem?
– Med mig hem tar jag ett stärkt självförtroende och en enorm pepp att träna och tävla vidare! Jag har fått bra kritik från domare och medtävlare om de bitar vi ska jobba vidare med för att få högre poäng, och det stämde bra överens med min egen uppfattning. Mer energi och tryck, och att ”snäppa upp” formen lite mer står på förbättringslistan.
Jag läste att Lapp Glans är utbildad till svår dressyr, gör han alla Grand Prix-rörelser?
– Ja, han är utbildad till svår nivå, enda GP-rörelsen som inte sitter är bytena i varje. Mest på grund av piloten… Jag har tänkt sätta dem, men har kommit till typ tre-fyra i varje. Sedan har något annat kommit emellan, så jag har fått lägga ner just det. Han har en underbar piaff och passage och gör rätt fina levader också.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Planen är att jobba vidare, rida Riksmästerskapen i augusti och sedan tävla mer utomlands i år, jag ska få ihop logistiken och ekonomin för det bara. Det stora målet är VM nästa år där Sverige har två platser, vi får kämpa för att en av dem ska bli vår.
Slutresultat i klassen
Klipp från teknikmomentet i München:
Det inledande dressyrmomentet i samma tävling:
taggar
Liknande webbartiklar
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Working equitation – en gren med stor potential
- WE med en världsmästare
- Hippsons husbloggare i historiskt VM-lag: "Känns jätteroligt att få rida i laget"
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Maja hoppar högt med sitt kallblod: ”Han är en oslipad diamant”
- Ida Skoglund ger travhästar en andra chans: "De ger mig mer än jag kan ge dem"
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Kallblodtravaren Sören hjälpte Emma ur depressionen: ”Han är mitt stöd”
relaterade artiklar

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!