Klipp från dressyr- och teknikmomenten hittar du under intervjun.
Sista helgen i maj tävlande Åsa Salétros internationell working equitation i tyska München, på sin härliga kallblodstravarhingst Lapp Glans. Här berättar hon om äventyret – där ekipaget slutade på en hedrande 13:e-plats bland 25 startande.
Text: Anki Yngve
Foto (vänster): Kajsa Ekedahl
Video (och skärmdump höger): Helena Nilsson/Fnork.se
Hej Åsa, först och främst, vem är du och vad är det för häst du har?
– Jag är snart 43 år, har ridit sedan barnsben och är numera WE- och dressyrryttare. Lapp Glans är en 17-årig kallblodstravarhingst jag köpte som åring och har haft som ridhäst från början.
Har ni tävlat WE länge?
– Working equitation började jag med för två år sedan. Efter att ha varit utbränd och sjuk några år blev jag peppad av en vän att rida WE och satte vår första tävling som ett rehabiliteringsmål för mig själv. Lapp Glans var välutbildad i dressyr, som ju är grunden, och hinderträning tyckte vi båda två var jätteroligt.
– Vi debuterade i svår klass, lite kaxig ska man vara, eftersom jag sedan tidigare var van vid att rida på en hand och hästen behärskade alla rörelser som ingår. Resultatmässigt var det väl så där i tekniken, eftersom Lapp Glans som inte hade varit hemifrån på länge ansåg att det där med att stå stilla var för enkelt. Så han piafferade sig igenom halterna. Men jag blev biten och vi har fortsatt, utan piaffer i teknikmomentet.
Var München den internationella debuten? Hur gick det?
– München var vår första internationella start. Förra sommaren var vi med på en nationell, tysk tävling för att prova på. Men detta var som sagt den första ”riktiga” internationella. Och det gick väldigt bra!
– Mitt mål var att vi skulle ha roligt, göra stabila rundor och känna att min basnivå just nu platsar internationellt. Alla de målen uppfyllde vi, Lapp Glans stormtrivdes, han älskar publik och atmosfären och jag höll nerverna på plats.
Vad har Lapp Glans för styrkor och svagheter?
– Han är otroligt arbetsvillig, intelligent, framåt och stark på alla sätt. Svagheterna är att han lätt blir för ”på” framåt och då blir lite framtung, plus att han har mycket humör som kan ställa till det om han inte är med på noterna. Du missar inte vad han tycker, om man säger så!
Vad fick ni för reaktioner i Tyskland, antar att det mest var spanska och portugisiska hästar i startfältet?
– Otroligt positiva reaktioner! Ja, det är mycket iberiska hästar, men även olika varmblodshästar och korsningar. I WE vill man gärna visa lite nationellt arv och på så sätt passar kallblodstravare bra, det är ju en skandinavisk ras. Väldigt många har kommit fram och frågat om rasen, hur de är och tycker att det är en helt fantastisk häst.
Vilka erfarenheter tar du med dig hem?
– Med mig hem tar jag ett stärkt självförtroende och en enorm pepp att träna och tävla vidare! Jag har fått bra kritik från domare och medtävlare om de bitar vi ska jobba vidare med för att få högre poäng, och det stämde bra överens med min egen uppfattning. Mer energi och tryck, och att ”snäppa upp” formen lite mer står på förbättringslistan.
Jag läste att Lapp Glans är utbildad till svår dressyr, gör han alla Grand Prix-rörelser?
– Ja, han är utbildad till svår nivå, enda GP-rörelsen som inte sitter är bytena i varje. Mest på grund av piloten… Jag har tänkt sätta dem, men har kommit till typ tre-fyra i varje. Sedan har något annat kommit emellan, så jag har fått lägga ner just det. Han har en underbar piaff och passage och gör rätt fina levader också.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Planen är att jobba vidare, rida Riksmästerskapen i augusti och sedan tävla mer utomlands i år, jag ska få ihop logistiken och ekonomin för det bara. Det stora målet är VM nästa år där Sverige har två platser, vi får kämpa för att en av dem ska bli vår.
Slutresultat i klassen
Klipp från teknikmomentet i München:
Det inledande dressyrmomentet i samma tävling:
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!