Sport
Publicerad: 2022-08-23
Linnea Kristiansen och Lady Lexington är nyblivna silvermedaljörer i EM för unga kuskar. Groom är Rebecca Kristiansen. Foto: Eva Österlund och Maria Nyström
EM-silver till unga kusken Linnea Kristiansen
Vid ungdoms-EM i sportkörning i helgen tog Linnea Kristiansen individuellt silver i U25-klassen, där det var nästan hundra startande totalt. Det svenska laget slutade fyra.
Text: Eva Österlund
Till mästerskapet som gick i Kisber-Aszar i Ungern hade svenska landslagsledaren Annika Borg plockat ut ett gäng på sju kuskar. Från Ella Thoren i childrensklassen, juniorerna Victoria Persson och Saga Pettersson och de lite äldre Oliver Sternhag, Natalie Hellberg, Elise Strauss och Linnea Kristiansen.
Unga talangen och mästerskapsdebutanten Ella Thoren var först ut i den inledande dressyren. I hennes klass var det drygt 25 startande, och här körde hon och ponnyn Flash in på en fjärdeplats på utmärkta 49,04.
Överlag var det fina dressyrkörningar i svenskgänget. Victoria Persson och Stackarps Jalisco i juniorklassen landade på 49, 52, Elise Strauss på 54,91 med Sir James. Bland många andra fina prestationer.
Dressyrkörning i åska
Men vädret var inte så roat av dressyrkörning med häst. Varmt, åska och blixtar med nedslag alldeles bredvid banan. Ganska så tufft inte minst för Linnea Kristiansen och fina fuxstoet Lady Lexington som värmde upp inför start just när det mullrade som värst. Det var kanske inte optimala förhållanden men ”Lexi” brydde sig inte och i Linneas erfarna händer gjorde ekipaget den allra bästa dressyrkörningen av samtliga startande.
– Det var faktiskt den bästa siffran någonsin så länge som man kört ett speciellt EM för unga kuskar, berättar Rebecca Kristiansen, groom och allt i allo i det framgångsrika teamet.
Historiskt silver till Linnea
Det var lika varmt under maratondagen. Men svenskarna var på hugget. Inte minst Elise Strauss om blev nia i sin klass och därmed klättrade i listan. Linnea och Lexi levererade ännu en fin runda. Åttonde ekipage i mål men fortfarande i toppstriden inför sista dagens precisionskörning. Det var blomsterdekorationer på precisionsbanan. Väldigt mycket blommor. Flera ledare ville ha bort blomsterprakten och menade att det här påminde mer om ett memoryspel än en avgörande gren i körningen.
– De tog bort en del men inte allt, berättade Rebecca.
Lexi var fortsatt fin och blev nia i den grenen. Därmed blev det också klart att Linnea tagit ett historiskt silver med en häst som bara har börjat sin internationella karriär.
– Många ville köpa henne, vi skulle bara nämna priset, fortsätter Rebecca. Men det är absolut inte aktuellt.
– Lexi ska ha lite semester och sedan väntar träning, inte minst uppsuttet över terränghinder.
EM på hemmaplan väntar
Med ännu mer rutin och mindre ”blyghet”, ja då ser framtiden väldigt spännande ut för silverstoet Lady Lexington. Landslagsledare Annika Borg var nöjd och sammanfattar:
– Laget slutade på en fjärdeplats, vann gjorde Nederländerna före Tyskland och Ungern. Två svenska ekipage placerade i dressyr, en placering i maraton, många fina körningar för övrigt.
Nästa gång ungdomarna ska köra ett EM, gör de det på hemmaplan i Flyinge. Nu vill Annika också se en påfyllnad i ungdomsgänget. Fler behövs, fler får gärna höra av sig, det är inte så långt till EM 2024!
En fjärdeplats i dressyr blev en bra EM-start för Ella Thorén och Flash. Groom är Robert Wallström.
Vilken internationell mästerskapsdebut hon gjorde, unga Ella Thorén. Ponnyn heter Flash. Foto: Team Thoren
Linnea Kristiansen och Lady Lexington är nyblivna silvermedaljörer i EM för unga kuskar. Groom är Rebecca Kristiansen.
Liknande webbartiklar
- Kusken Linnea Kristiansen om vikten av varierad träning: ”Hästarna blir gladare”
- Ridklubben satsade på körning – och lyckades
- Häst föll ihop under maratonkörningen i Göteborg
- Eva tävlar miniatyrer mot stora hästar: "Jag älskar att slå ur underläge"
- Nu kan du ta en klassiker i ridsport
- Från sportkörning till paradressyr – Lindeborg nysatsar: "Viktigt att ta det steg för steg"
- Gör det själv: smidiga och säkra skaklar för inkörning
- Hund flög på körekipage i Tingsryd
- Med JoeJoe satsar Cecilia mot nya mästerskap
- Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!