Sport
Publicerad: 2015-05-02
FEI utreder distansritten – för hästarnas skull
Intresset för distansritt har ökat globalt och antalet utövare har fördubblats på kort tid, FEI har dock inte mäktat med att bevaka hästarnas välfärd tillräckligt. Men nu arbetar det internationella ridsportförbundet hårt för att hästarnas väl åter ska hamna i fokus. Därför höll SvRF under torsdagen ett seminarium – målet är att bevara Sveriges goda hästhållning inom distanssporten.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher/Annelie Lundkvist
Svenska Ridsportförbundets sportchef Wiveka Lundh hälsade alla välkomna till årets distansforum. Hon inledde med att påminna de aktiva ryttarna och tränarna på plats om att vi gör detta på grund av kärleken till hästen och sporten. Därefter lämnade hon över till Manuel Bandeira, FEI:s nytillträdde distanschef.
– Vi måste sänka farten ute på banorna och fokusera på våra hästar. Hästarnas välfärd är nu vårt största fokus på FEI, säger han.
Sedan 2004 har distanssporten ökat från 37 deltagande länder vid tävlingar, till 53 nationer. Totalt har FEI:s internationella tävlingar gått upp med 300 procent, hela 900 tävlingar arrangeras varje år.
Det finns mer än 6000 ryttare registrerade, och över 10 000 registrerade tävlingshästar. Sporten är just nu den snabbast växande av alla disipliner under FEI:s vingar.
Fokusgrupp vill förbättra sporten
FEI har under de senaste åren inte riktigt hunnit med i den snabba utvecklingen, snitthastigheten ute på tävlingsbanorna har till exempel ökat från 15 km/h till 25 km/h. Därför startade det internationella förbundet, i juli 2013, Endurance Strategic Planning Group (ESPG). Det är en fristående grupp från FEI – som tillsammans med veterinärer, rutinerade distansryttare och internationellt erfarna experter har arbetat fram ett förslag till förbättringar.
Gruppen har fokuserat på hur man ska få ner antalet hästar som testas positivt för dopning, och få ner antalet skador på tävlingshästarna.
ESPG:s arbete har resulterat i 41 rekommendationer, tillsammans med ett förslag på en femårig strategisk plan. Dettta har lämnats till FEI under april.
Förslag om ändrade regler på VM
Ryttar-VM är ett stort mål för många, så även för distansryttare. I dagsläget tävlar ekipagen endast en dag, där de rider en sträcka om 160 kilometer.
ESPG har lämnat ett förslag till FEI om att tävlingsformen ändras inför kommande mästerskap. Önskvärt är att tävlingen inleds med veterinärbesiktning och hältkontroll första dagen, för att dag två låta ryttarna rida 100 kilometer. Därefter får hästarna en natts vila innan ytterliggare 100 kilometer rids dag tre. Dag fyra görs ytterliggare en veterinärkontroll, innan medaljutdelning.
Med ändringen vill ESPG ge hästarna möjlighet att återhämta sig, och ge ryttarna en utmaning i ridningen. Det nya förslaget kräver att man rider med omtanke och strategi – en häst som rids för hårt en dag kommer inte i mål i god kondition dagen efter.
Distansritten har fått dåligt rykte
På FEI är man medvetna om att distansritten har fått dåligt rykte, efter en rad negativa incidenter som har fått stor spridning i sociala medier. Förhoppningen är att ändra utvecklingen, bjuda in mer publik och återigen hitta glädjen i sporten.
Manuel visar statistik över antalet starter som gjorts i olika delar av världen, antalet skadade hästar – och över antalet som avlivats. I Europa har endast ett dödsfall drabbat distansen under 2014, det var i samband med VM i Frankrike då en häst sprang in i ett träd. Statistiken globalt påverkas dock starkt av siffrorna från Mellanöstern, där fem hästar har fått frakturer och sju har avlivats i samband med tävling.
FEI stängde av UAE
I mars togs beslutet av FEI att stänga av Förenade Arabemiratens (UAE:s) nationella ridsportförbund, och förbjuda landets ryttare från att tävla internationellt i distans – detta på obestämd framtid. Det är ett beslut som har slagit hårt mot FEI ekonomiskt eftersom sponsorer har dragit sig ur i protest, men i slutändan var det oundvikligt.
– Vi försökte göra allt för att slippa avstängningen, men hästarnas välfärd går i första hand, säger Manuel.
Han berättar att FEI sökte UAE upprepade gånger för att diskutera frågan, utan framgång. I stället fortsatte tävlandet, och slarvet med att rapportera in resultat gjorde att landet kom runt spärren i systemet som hindrar hästar från att anmälas till för många tävlingar.
UAE har överklagat avstängningen, något som gör Manuel ledsen.
– De vill inte prata med oss och vill inte förbättra hästhållningen, utan överklagar i stället vårt beslut rent juridiskt, för att få fortsätta med sin verksamhet.
I och med att UAE stängdes av från FEI får varken ryttarna eller deras hästar träna eller tävla. Det har gjort att landets träningscamp i Frankrike har stängts ner, och att hästarna har skickats hem.
Åtgärder inför framtiden
FEI och ESPG är överens, inför framtiden är det viktigt att förhållningssättet till regelverket blir striktare. Om en ryttare bryter mot reglerna ska åtgärder genast vidtas, och tills beslut är fattat bör ryttaren stängas av från fortsatt tävlande.
Man kommer enligt Manuel även fokusera på att förbättra tävlingsarrangörernas kunskap, med både kurser och utbildningar. Även ryttare och tränare ska tillhandahållas utbildning, och övervakningen av hästarna ska förbättras.
taggar
Liknande webbartiklar
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Distansryttarens rekordavstängning hävs: "Extremt besvikna"
- Tränare förfalskade vaccinationsintyg
- FEI stänger av Förenade arabemiraten
- Distansryttare får rekordstraff – häst avlivades under tävling
- Göran Åkerström om arbetet med distansen: ”Har en lång väg framför oss”
- Skickar inga svenska distansekipage: ”Viktigt att arbete görs för stärkt djurskydd”
- Utredning om VM-distansen klar – mästerskapet i fokus på FEI-möte
- Efter dopningsskandal och sju döda hästar: Omedelbara åtgärder krävs av UAE
- Positiva dopningsprov för EPO på distanshästar
relaterade artiklar

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!