För en dryg vecka sedan vann Johanna Lindberg från Umeå Sveriges första individuella medalj i voltige, när hon tog brons under junior-VM i Ebreichsdorf utanför Wien. För Hippson berättar hon mer om sin gren, sin häst och sin vardag.
Text & foto: Karin Engman
Efter tre starka uppvisningar låg Johanna på tredje plats inför VM-finalen. Hon var mer fokuserad än någonsin och genomförde en nästan felfri kür. Johanna brukar sällan vara helt nöjd efter en tävlingsinsats, men denna gång klev hon av banan med ett leende. Hon knep bronsmedaljen med 7,831 poäng. Franziska Peitmeier från Tyskland tog silver med 7,910 och Österrikes Nicole Brabec vann guld med 7,990 poäng.
– Det är helt fantastiskt! Jag var inte alls beredd på att det skulle gå så här, berättar den glada 17-åringen via telefon under den långa bilresan hem till Umeå.
Johanna åkte till VM med förhoppningen att ta sig till final.
– Mitt mål var topp-10, då hade jag varit riktigt nöjd. Jag hade inte förväntat mig det här.
Tidigare i sommar tog Johanna guld på junior-SM i Malmö med rekordpoängen 8,060. Därmed slog hon också personligt poängrekord och hennes Real Easy vann pris som bästa individuella häst.
Teamet under VM i Ebreichsdorf. Foto (detta): Michael Schanner
Johanna tränar voltige minst tre gånger i veckan.
Egen häst efter Quite Easy
Johanna tävlar i år för första gången på sin egen häst, 14-åriga Real Easy är son till hopphästen Quite Easy.
Easy, som han vanligen kallas, gör skäl för sitt namn. Han är lättsam och snäll. När han köptes av Johannas familj för tre år sedan hade han provat på lite voltige, men hade mest använts som hopphäst.
Redan när Johanna provade honom första gången kände hon att han skulle fungera bra som voltigehäst, det har visat sig stämma. Han har en jämn och lagom gungande galopp, och störs inte av Johannas olika rörelser på hans rygg. De två trivs fint tillsammans och Easy har tränats till att bli en allt duktigare voltigehäst.
Han har inte tävlat tidigare på grund av skador, men i år visade det sig att Easy också fungerar utmärkt på tävlingsbanan. Han är trygg och låter sig inte störas av det som sker i omgivningen, trots att han är nybörjare i tävlingssammanhang.
– Easy har betytt jättemycket! Nu har jag kunnat få kontinuerlig träning på en bra häst, att få tävla med en häst jag känner gör att det blir mycket lättare för mig, säger Johanna.
Även i VM fick Easy höga egna poäng.
– Han var superduktig! Jag tror att han blev tredje bästa häst i min klass, av 42 startande.
Uppvärmning inför ett träningspass.
Mamma Annbritt, till höger i bild, finns som vanligt i bakgrunden. Hon har varit hjälptränare och stöd under alla år. Numera filmar hon ofta dotterns träningar för att Johanna ska kunna studera dem efteråt.
NM-guld på obekant häst
Att känna hästen man tävlar med är naturligtvis en stor fördel. Men Johanna har under åren klarat sig bra även på okända hästar när något hänt som har kastat om planerna. Som vid NM i Vemmelev i Danmark 2013, då hästen hon skulle låna inte klarade besiktningen.
En timme före tävlingsmötet kvällen innan NM stod 13-åriga Johanna utan häst. I sista stund fick hon låna danska Linus och efter endast fem minuters övning på den obekanta hästen deltog hon i mästerskapet – och vann guldet i miniorklassen.
– Lite pirrigt var det, men oftast brukar det lösa sig, var 13-åriga Johannas lugna kommentar.
Johanna började med gymnastik när hon var sex år. Vid sju års ålder började hon att rida och vid nio kom hon med i voltigegruppen. Detta när ridläraren hörde att hon höll på med gymnastik och föreslog att hon skulle prova.
Det har tidigare saknats erfarna tränare i voltige på hemmaplan och Johanna har minst 60 mil till tävlingar, ofta betydligt längre än så. De första åren tränade hon på ridskolans hästar och lånade olika hästar på tävlingar.
Äntligen ett komplett team
I dag har Johanna en duktig hemmatränare och linförare. Dusan Barci kommer från Slovakien och har själv hållit på med voltige på hög nivå. Tursamt nog förde kärleken honom till Umeå, där flickvännen bor.
Dusan och Johanna tränar tillsammans minst tre gånger i veckan.
– Det är så skönt att ha ett eget team, nu kan jag resa på tävlingar med min egen häst och min egen linförare, det blev plötsligt så mycket enklare. Jag tror inte att jag hade kommit så här långt utan Easy och hela teamet med Dusan, mamma och pappa, säger Johanna.
Dusan själv är lågmäld och framhåller hellre Johannas alla goda egenskaper än sin egen erfarenhet. Men nog märks det att de har ett bra samarbete.
Nu har Johanna äntligen kommit hem efter VM och får unna sig lite sommarlov och återhämtning, innan skolan och vinterträningen börjar. Mamma, pappa, Dusan och Johanna har färdats i fyra dagar tillsammans med Easy för att ta sig från Wien till Umeå. Här väntar bete och välförtjänt vila för medaljhästen.
Johanna Lindström till höger tillsammans med sin hemmatränare och linförare Dusan Barci, samt Johannas häst Real Easy.
Klasskamrater med förståelse
Snart börjar Johanna andra året på ekonomilinjen på Umeås elitidrottsgymnasium. Att gå på elitidrottsgymnasium underlättar, viss träning går att göra på skoltid och det finns förståelse för att tävlingar och annat gör att hon inte kan vara närvarande på allt.
– Klasskamraterna förstår det också, de är i samma situation, säger hon.
Nästa år blir Johannas sista som junior och hon ser fram emot att göra ett nytt program.
– Det är väldigt kul att sätta ihop nya program och jag har fått mycket inspiration efter VM, berättar hon.
Sammanfattningsvis har det varit en fin tävlingssommar.
– Jag är jättenöjd, verkligen! Ibland är det lite kämpigt med mycket träningar, men det är sådana här gånger man får belöning för allt slit.
Men tävlingssäsongen är inte över än. I höst är det NM och Johanna vill gärna vara med.
– Ja, det är nästa mål, att ta guld på NM!
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!