Magnús Skúlasons och Valsa från Brösarpsgården.
Under veckan som gått avgjordes VM för islandshästar i Nederländerna. För svensk del togs det flera fina medaljer och det sattes ett världsrekord, här berättar landslagledare Agneta Rolf mer.
Text: Anki Yngve
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Hej Agneta, nu när VM är över, hur känns det?
– Det känns väldigt bra, VM:et har varit händelserikt och otroligt välorganiserat på en jättefin plats. För svensk del har vi tagit 14 sportmedaljer och fyra avelsmedaljer.
Vad har varit allra störst?
– Det var nog ändå Magnús Skúlasons och Valsa från Brösarpsgårdens världsrekord i stilpass, där ekipaget vann guld. Magnus fick 9,09 av domarna, det är som att få över 90 procent i dressyr, med andra ord väldigt väldigt högt.
– En annan kul grej med detta är att ryttaren som tidigare hade världsrekordet, ett rekord som har hållit sig väldigt länge, också är svensk. Det är Johan Häggberg på Valsas pappa Askur från Håkansgården, stoet knep alltså rekordet från sin egen far!
– Magnús Skúlason tog även guld i femgångskombination och så fick vi en svensk guldmedaljör i T2 för young rider, Clara Olsson på hästen Thor.
Hur står sig Sverige i den internationella konkurrensen?
– Väldigt bra, vi är en stark nation. Förra VM:et var Sverige bästa land totalt, det var första gången någonsin Island inte blev det. Men i år tog islänningarna tillbaka ”titeln”, de är förstås väldigt skickliga.
Och deras hästar får inte komma hem igen…?
– Nej, en häst som har lämnat Island får aldrig resa tillbaka, deras VM-hästar måste säljas vilket förstås blir sorgligt för dem. Det är nästan alltid så att hästarna har sålts redan innan, många som blir uttagna till VM tackar inte ja om de inte vet att hästen är såld. Detta för att inte riskera att behöva pruta bort den efteråt.
Varför finns den regeln?
– Man vill inte få in smittor till ön, det finns till exempel ingen hästinfluensa på Island. Du får inte ens ta in vaccin i landet eftersom detta är avdödat hästinfluensavirus, ingen av deras hästar är vaccinerade.
– Sina sadlar och träns får de isländska ryttarna inte heller ta med sig tillbaka och alla kläder och annat måste tvättas noga. Så VM är en extra stor grej för dem.
Vad tar du själv med dig för erfarenheter och tankar från VM?
– Oj, det här är mitt första år som landslagsledare så jag har lärt mig massor, jag har skrivit ner en hel del saker vi kan förändra och förbättra. Sverige är riktigt bra men kan bli ännu bättre. Sedan är det väldigt roligt att våra young riders står sig så väl, de är jätteduktiga vilket bådar gott inför framtiden.
– En utmaning i en individuell sport där man samtidigt tävlar i lag är att verkligen få till lagkänslan, det är något jag skulle vilja jobba vidare med. Alla hejar förstås på varandra, men det är lätt att gå upp i sin egen prestation. Detta är nog en avvägning i alla liknande sporter, det är dock intressant att utveckla tycker jag.
Läs mer och sök resultat på arrangörens hemsida
Se Ishest News intervju med YR-världsmästaren Clara Olsson:
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!