Träningsakademin
Publicerad: 2022-06-17
Ansök till Träningsakademin!
I ett spännande samarbete mellan NAF Sweden och Hippson öppnar nu ansökan till Träningsakademin. Två vinnare, en hoppryttare och en dressyrryttare, får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år. Missa inte detta!
Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Mayra Vidal (Irma Karlsson), Filip Gustafsson (Mads Hendeliowitz), Zandra Ahl Olausson (Johanna Lassnack)
Målsättningen med Träningsakademin är att hjälpa talangfulla ungdomar inom hoppning och dressyr att komma vidare i sin ryttarutveckling. Programmet riktar sig till ryttare i åldern 16 till 20 år och vinnarna, en hoppryttare och en dressyrryttare, vinner ett helhetsupplägg under ett år. De mentorerna som engagerat sig i akademin är inga mindre än hoppryttaren Irma Karlsson och dressyrryttaren Mads Hendeliowitz. För den mentala coachningen är Johanna Lassnack ansvarig.
Mentor Hoppning – Irma Karlsson
Irma Karlsson har många fina meriter på sitt konto. Hon har bland annat ridit världscupen och har flera fina topplaceringar i svår klass. När frågan kom om att vara mentor i akademin fanns det ingen tvekan.
– Jag tror hela upplägget är väldigt efterfrågat hos unga ryttare som satsar. Det är verkligen ett helhetskoncept där målet är att ryttaren ska få alla delar. Ryttaren får träningstips och rid specifika delar från mig, mental träning från Johanna samt kunskap om hästhälsa och hur man skapar välmående hästar från NAF. Att akademin löper under ett helt år gör att det finns mycket tid på sig att suga i sig all kunskap och verkligen ta vara på tiden, säger Irma.
När det kommer till vad Irma tror hon kan bidra med hoppas hon kunna supporta och addera i den kunskapsbank ryttaren redan har. Men exakt vad beror på vinnarens behov.
– Jag hoppas kunna bidra med något till deras redan befintliga system. Eller hjälpa ryttaren bygga ett system om de vill ha hjälp med det. Sen blir det ju självklart träningar och tips för att bli en bättre ryttare i sadeln.
Irma Karlsson rider fram under Gothenburg Horse Show. Foto: Hippson
I hennes eget samarbete med NAF har hon själv fått väldigt bra stöttning och kunskap.
– Som ryttare är det viktigt att tidigt se små tecken på om något ändras i hästens välmående. Det är NAF väldigt bra på. Är man en satsande ryttare mellan 16 och 20 år tycker jag absolut att man ska söka till akademin. Detta är en möjlighet som inte kommer igen!
Mentor Dressyr – Mads Hendeliowitz
För dressyrryttaren som vinner är det ingen mindre är Mads Hendeliowitz som blir mentor under ett år. Mads deltog bland annat på OS i Rio samt har flera internationella framgångar på dressyrbanan. Han är A-tränare i dressyr och en mycket populär tränare som brinner för helheten kring ett ekipage. Det var just helhetskonceptet som gjorde att han tog sig an mentorskapet.
– Jag brinner verkligen för utveckling av hästen och helheten runt ett ekipage. Med 20 år i branschen har fokus alltid varit på hästens välmående och att utbilda duktiga och ödmjuka ryttare. Akademin riktar sig mot ryttare i en ålder då man troligtvis bestämt dig för att satsa men kanske inte alltid har den uppbackningen som krävs. Att då få komma in som mentor och hjälpa den unga ryttaren skapa ett hållbart management tycker jag ska bli otroligt roligt! säger Mads.
Mads är en otroligt rutinerad ryttare. Foto: Hippson
Fokus kommer ligga på grundridning, kommunikation och ryttarens sits.
– Mycket handlar om god grundridning. Hur ryttaren sitter i sadeln och hur man inverkar på sin häst. Kommunikation helt enkelt. Sen kommer ryttaren också få hjälp med att lägga ”management-pusslet” runt sin häst. Det är en fantastisk samling mentorer som NAF fått ihop. Så sök om du är i rätt ålder!
Mentor Mental Coachning – Johanna Lassnack
Förutom grenspecifik träning får vinnarna ett halvårs coachning av den mentala tränaren Johanna Lassnack. Anledningen till att Johanna valde att hoppa på akademin var främst för att programmet riktar sig till unga ryttare.
– Att man sätter ihop ett upplägg på det här sättet tycker jag är fantastiskt. Att hjälpa talangfulla ryttare både ridmässigt och mentalt är ett upplägg jag verkligen tror på. Kan jag på något sätt hjälpa och stötta unga ryttare vill jag göra det. Sen ser jag fram emot att få vara med på själva resan, få vara en del av ryttarnas team och se utvecklingen. Det ska bli väldigt intressant att få se vad de andra mentorerna kan göra för ryttarna, säger Johanna.
Själv tror hon på upplägget med mentorskap och har själv egna mentorer hon kan vända sig till för råd och stöd.
– Jag önskar att fler hade möjligheten att ha en mentor eller tog vara på kunskapen som säkert redan finns runt dem. Att ha en mentor man litar på och kan bolla idéer med är fantastiskt. Inte bara ridmässigt utan även gällande management och helhetstänket runt hästen.
Johanna Lassnack blir vinnarnas mentala coach. Foto: Privat
Johanna tror att hon kan bidra till att ryttarna får en grund i mental träning. Att lära känna sig själv på ett djupare plan och utveckla strategier för att hantera sina känslor i sadeln.
– Jag vill hjälpa till att bygga upp ett mentalt system som ryttarna kan ta till när helst det behövs. Att vrida och vända på varje skruv och mutter för att utveckla ekipaget så mycket det bara går.
Kvalifikationer för att ansöka till träningsakademin:
Ungdom i åldern 16 till 20 år som rider och tävlar storhäst.
Tävlingsnivå:
Hoppning: 1.20 eller högre.
Dressyr: Msv C eller högre.
Kunna uttrycka sig i både text, video och ta bilder.
Kunna utföra enklare videoredigering via sin egen mobilkamera och ta bilder.
Medverka och kontinuerligt skriva text och lägga upp bild i blogg på Hippson.se
Medverka på NAF Swedens sociala medier varje månad.
Vid ansökan till NAF Sweden träningsakademi behöver du:
Svara på några korta frågor.
Ladda upp en kort video (max fem minuter) på dig och din häst, alternativt länk till en video. Videon ska innehålla en kort presentation av dig själv och din häst, ett kort klipp från träning/markarbete samt kort klipp från när du tävlar inom din disciplin.
Ladda upp en bild på dig när du tävlar.
Sista ansökningsdagen är 20 juni.
Läs mer och ansök till träningsakademin här!
• Ett års mentorsprogram inom dressyr eller hoppning
• 6 kostnadsfria träningstillfällen på mentorns träningsanläggning (ryttaren arrangerar och bekostar själv transport till träningsanläggningen)
• 6 kostnadsfria digitala videokonferenser med mentor (Irma/Mads)
• 3 kostnadsfria digitala mental coaching tillfällen med Johanna Lassnack
• Ryttarblogg på Hippson.se för båda vinnande ryttarna i akademin
• Medverkan i video från 3 träningstillfällen med mentor, upplagt på Hippson.se
• Medverkan i NAF Sweden sociala medier
• Kostnadsfria tillskott från NAF för 1 häst under 1 år (max 3)
• 5 kostnadsfria hästvårdande produkter från NAF
• Uppföljningsmöten via NAF Sweden för rådgivning och uppföljning av hästens välmående
• Profilkläder för NAFs Träningsakademin (väst, jacka, schabrak)
taggar

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!