Träningsakademin
Publicerad: 2022-05-17
Ansök till Träningsakademin!
I ett spännande samarbete mellan NAF Sweden och Hippson öppnar nu ansökan till Träningsakademin. Två vinnare, en hoppryttare och en dressyrryttare, får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år. Missa inte detta!
Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Mayra Vidal (Irma Karlsson), Filip Gustafsson (Mads Hendeliowitz), Zandra Ahl Olausson (Johanna Lassnack)
Målsättningen med Träningsakademin är att hjälpa talangfulla ungdomar inom hoppning och dressyr att komma vidare i sin ryttarutveckling. Programmet riktar sig till ryttare i åldern 16 till 20 år och vinnarna, en hoppryttare och en dressyrryttare, vinner ett helhetsupplägg under ett år. De mentorerna som engagerat sig i akademin är inga mindre än hoppryttaren Irma Karlsson och dressyrryttaren Mads Hendeliowitz. För den mentala coachningen är Johanna Lassnack ansvarig.
Mentor Hoppning – Irma Karlsson
Irma Karlsson har många fina meriter på sitt konto. Hon har bland annat ridit världscupen och har flera fina topplaceringar i svår klass. När frågan kom om att vara mentor i akademin fanns det ingen tvekan.
– Jag tror hela upplägget är väldigt efterfrågat hos unga ryttare som satsar. Det är verkligen ett helhetskoncept där målet är att ryttaren ska få alla delar. Ryttaren får träningstips och rid specifika delar från mig, mental träning från Johanna samt kunskap om hästhälsa och hur man skapar välmående hästar från NAF. Att akademin löper under ett helt år gör att det finns mycket tid på sig att suga i sig all kunskap och verkligen ta vara på tiden, säger Irma.
När det kommer till vad Irma tror hon kan bidra med hoppas hon kunna supporta och addera i den kunskapsbank ryttaren redan har. Men exakt vad beror på vinnarens behov.
– Jag hoppas kunna bidra med något till deras redan befintliga system. Eller hjälpa ryttaren bygga ett system om de vill ha hjälp med det. Sen blir det ju självklart träningar och tips för att bli en bättre ryttare i sadeln.
Irma Karlsson rider fram under Gothenburg Horse Show. Foto: Hippson
I hennes eget samarbete med NAF har hon själv fått väldigt bra stöttning och kunskap.
– Som ryttare är det viktigt att tidigt se små tecken på om något ändras i hästens välmående. Det är NAF väldigt bra på. Är man en satsande ryttare mellan 16 och 20 år tycker jag absolut att man ska söka till akademin. Detta är en möjlighet som inte kommer igen!
Mentor Dressyr – Mads Hendeliowitz
För dressyrryttaren som vinner är det ingen mindre är Mads Hendeliowitz som blir mentor under ett år. Mads deltog bland annat på OS i Rio samt har flera internationella framgångar på dressyrbanan. Han är A-tränare i dressyr och en mycket populär tränare som brinner för helheten kring ett ekipage. Det var just helhetskonceptet som gjorde att han tog sig an mentorskapet.
– Jag brinner verkligen för utveckling av hästen och helheten runt ett ekipage. Med 20 år i branschen har fokus alltid varit på hästens välmående och att utbilda duktiga och ödmjuka ryttare. Akademin riktar sig mot ryttare i en ålder då man troligtvis bestämt dig för att satsa men kanske inte alltid har den uppbackningen som krävs. Att då få komma in som mentor och hjälpa den unga ryttaren skapa ett hållbart management tycker jag ska bli otroligt roligt! säger Mads.
Mads är en otroligt rutinerad ryttare. Foto: Hippson
Fokus kommer ligga på grundridning, kommunikation och ryttarens sits.
– Mycket handlar om god grundridning. Hur ryttaren sitter i sadeln och hur man inverkar på sin häst. Kommunikation helt enkelt. Sen kommer ryttaren också få hjälp med att lägga ”management-pusslet” runt sin häst. Det är en fantastisk samling mentorer som NAF fått ihop. Så sök om du är i rätt ålder!
Mentor Mental Coachning – Johanna Lassnack
Förutom grenspecifik träning får vinnarna ett halvårs coachning av den mentala tränaren Johanna Lassnack. Anledningen till att Johanna valde att hoppa på akademin var främst för att programmet riktar sig till unga ryttare.
– Att man sätter ihop ett upplägg på det här sättet tycker jag är fantastiskt. Att hjälpa talangfulla ryttare både ridmässigt och mentalt är ett upplägg jag verkligen tror på. Kan jag på något sätt hjälpa och stötta unga ryttare vill jag göra det. Sen ser jag fram emot att få vara med på själva resan, få vara en del av ryttarnas team och se utvecklingen. Det ska bli väldigt intressant att få se vad de andra mentorerna kan göra för ryttarna, säger Johanna.
Själv tror hon på upplägget med mentorskap och har själv egna mentorer hon kan vända sig till för råd och stöd.
– Jag önskar att fler hade möjligheten att ha en mentor eller tog vara på kunskapen som säkert redan finns runt dem. Att ha en mentor man litar på och kan bolla idéer med är fantastiskt. Inte bara ridmässigt utan även gällande management och helhetstänket runt hästen.
Johanna Lassnack blir vinnarnas mentala coach. Foto: Privat
Johanna tror att hon kan bidra till att ryttarna får en grund i mental träning. Att lära känna sig själv på ett djupare plan och utveckla strategier för att hantera sina känslor i sadeln.
– Jag vill hjälpa till att bygga upp ett mentalt system som ryttarna kan ta till när helst det behövs. Att vrida och vända på varje skruv och mutter för att utveckla ekipaget så mycket det bara går.
Kvalifikationer för att ansöka till träningsakademin:
Ungdom i åldern 16 till 20 år som rider och tävlar storhäst.
Tävlingsnivå:
Hoppning: 1.20 eller högre.
Dressyr: Msv C eller högre.
Kunna uttrycka sig i både text, video och ta bilder.
Kunna utföra enklare videoredigering via sin egen mobilkamera och ta bilder.
Medverka och kontinuerligt skriva text och lägga upp bild i blogg på Hippson.se
Medverka på NAF Swedens sociala medier varje månad.
Vid ansökan till NAF Sweden träningsakademi behöver du:
Svara på några korta frågor.
Ladda upp en kort video (max fem minuter) på dig och din häst, alternativt länk till en video. Videon ska innehålla en kort presentation av dig själv och din häst, ett kort klipp från träning/markarbete samt kort klipp från när du tävlar inom din disciplin.
Ladda upp en bild på dig när du tävlar.
Sista ansökningsdagen är 20 juni.
Läs mer och ansök till träningsakademin här!
• Ett års mentorsprogram inom dressyr eller hoppning
• 6 kostnadsfria träningstillfällen på mentorns träningsanläggning (ryttaren arrangerar och bekostar själv transport till träningsanläggningen)
• 6 kostnadsfria digitala videokonferenser med mentor (Irma/Mads)
• 3 kostnadsfria digitala mental coaching tillfällen med Johanna Lassnack
• Ryttarblogg på Hippson.se för båda vinnande ryttarna i akademin
• Medverkan i video från 3 träningstillfällen med mentor, upplagt på Hippson.se
• Medverkan i NAF Sweden sociala medier
• Kostnadsfria tillskott från NAF för 1 häst under 1 år (max 3)
• 5 kostnadsfria hästvårdande produkter från NAF
• Uppföljningsmöten via NAF Sweden för rådgivning och uppföljning av hästens välmående
• Profilkläder för NAFs Träningsakademin (väst, jacka, schabrak)
taggar

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!