Måndag avslöjade Sveriges Radios Kaliber att många svenska hästprodukter tillverkas under dåliga förhållanden i Indien. Hippson hade redan planerat att tillbringa gårdagen på Hästsportmässan i Nacka Strand, för att se de kommande vårkollektionerna. Vi passade på att fråga ett par grossister och agenter om deras tillverkning (dock fanns inte lågpriskedjorna på plats).
Text: Annelie Lundkvist
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Har utsänd konsult
Första montern vi hamnar i direkt vid ingången tillhör Mountain Horse. Ett välkänt, svenskt märke som satsar på funktionella kläder och på läder i form av stövlar och skor – men även på träns och sadelgjordar. Under den stora, internationella grossistmässan i Köln utsågs företaget nyligen till segrare i kategorin “hållbarhet/miljö”. Detta tack vare att de inte använder äkta päls och att de bara använder dun från matindustrin.
I vilka länder tillverkas era produkter?
– Våra fabriker ligger både i Indien och i Kina, berättar Peter Brolund, försäljningschef på företaget.
Besöker ni era fabriker för att se att allt går rätt till?
– Vi har en utsänd konsult på plats och åker själva ner drygt fyra gånger om året.
Tillverkning i Europa
En annan monter tillhör Kefly, där träffar vi Kerstin Flygh som under drygt 25 år har byggt upp sitt företag med fokus på säkerhet för ryttare. Hon är agent för framför allt säkerhetsvästar, men även bland annat benskydd till hästarna.
Var ligger era fabriker?
– Våra produkter tillverkas i Europa, framför allt i Storbritannien och Frankrike.
Besöker du ofta fabrikerna?
– Ja, flera gånger om året. Flygresan tar inte så lång tid, och eftersom vi jobbar med säkerhet känns det tryggt att fabrikerna ligger så nära oss. Det minskar dessutom risken för misstag i tillverkningen.
Egenägda fabriker
Ola Gräsberg jobbar på New Element – ett företag som är agent för olika märken, bland annat 66° North och Devold. Även om dessa bolag är isländska respektive norska finns fabrikerna inte placerade i hemlandet, men i Europa.
Var sker er tillverkning av klädesplagg?
– 66° North tillverkas i den egenägda fabriken i Lettland och Devold äger en egen fabrik i Litauen. Så även om tillverkningen sker utomlands är det alltså respektive företag som har anställt personalen.
Att företaget äger fabriken, betyder det automatiskt att arbetsförhållandena är bra?
– Fabriken i Litauen har en norsk fabrikschef som alltid finns på plats för att kontrollera arbetet, och som ansvarar för arbetsmiljön.
Har valt bort lågpris
Hos Equality Line träffar vi Thomas Wilhelmsson som har varit i branschen sedan 1991. Han har sett fabriker med sämre förhållanden, men även dem med hög standard.
– Vi har medvetet valt bort att jobba med billigare varumärken. Varför säger sig självt om du köper ett träns för 500 kronor och sedan räknar baklänges. Butiken ska ha en del av summan, därefter vill grossisten ha sin del och även en del moms ska bort. Det blir inte mycket kvar till själva tillverkaren i slutändan, menar Thomas.
Var ligger fabrikerna som tillverkar era varumärkens produkter?
– Nästan uteslutande i Europa – bland annat i Italien, Tyskland och Wales. Dy'on har i och för sig sin tillverkning i Indien, men i en egenägd fabrik.
Har du besökt fabriken i Indien?
– Jag besöker ofta våra fabriker, när det gäller den i Indien vet jag att företaget bland annat betalar skolgången för de anställdas barn.
Svårt att ha koll på hela kedjan
Även om både Thomas Wilhelmsson på Equality Line och Peter Brolund på Mountain Horse försäkrar oss om att deras fabriker håller hög standard, är de samtidigt medvetna om att produktionskedjan är lång och svår att kontrollera.
– Se bara på våra jackor. De är sammansatta av olika delar som köps in från olika tillverkare, säger Peter, och Thomas är inne på samma spår:
– Det är svårt att hålla koll på hela kedjan. Men om tränset kostar under tusen kronor i butiken, då anser jag personligen att det är något fel. Det är lite upp till ryttarna också, köper man den billiga utrustningen måste man förstå vad det innebär. Ett billigare läder betyder att tillverkningen måste ske fortare, då blandas fler kemikalier in i produktionen, menar han.
Lyssna på Kaliber här:
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!