Utrustning
Publicerad: 2018-02-18
Nederst till höger Rolf och Monica Stenberg. Foto: Adobe Stock och Beata Hansson (porträtt)
Hästsportaffär med 90 år på nacken: "Det går att hoppa 1,80 i manskapssadel också"
För 50 år sedan gick jag till Stenbergs läder i Stockholm och köpte min första grimma. Jag var nio år och valde den billigaste som kostade 8 kronor och 50 öre. Med stor sannolikhet var det av brorsonen till Gustav Stenberg, Rolf, jag köpte den. Det är också han som tillsammans med sin dotter Monica tar emot mig i butiken i dag, skriver Beata Hansson.
Text: Beata Hansson
Sedan Gustav Stenberg slog upp dörrarna till sin läderaffär 1924 har butiken flyttat runt lite bland portarna på Sankt Eriksgatan. Rolf Stenberg, som vid 83 års ålder fortfarande är verksam som sadelmakarmästare, tittar upp från sitt arbete och minns tillbaka.
– Försvarsmakten var en stor kund på den tiden, berättar han.
Men hästarna var även en del av det civila gatuinslaget i Stockholm när Rolf var barn. Det var hästar som drog renhållningsvagnar och forslade varor runt om i stan.
– Här utanför på gatan stod kuskarna på fredagarna och prövade de olika piskorna i luften. Om de handlade något var det oftast just piskor. Och förkläden förstås, som de hade på sig när de körde ut varor.
Allt går snabbare nu
I dag är inte piskorna det som säljer bäst, inte heller förklädena. Men man behöver bara glänta på dörren för att förstå varför folk kommer hit. Det är för lädret förstås.
Monica Stenberg, som har arbetat här med sin pappa under de senaste trettio åren, medger utan omsvep att de stora kedjorna har lagt beslag på en del av marknaden.
– Men en sadel med bra passform är svår att handla över nätet. Här vill kunderna se, känna och lyssna på råd. Det är vår styrka. Vi är en hästfamilj sedan generationer, säger hon.
Rolf Stenberg fyller i att han säkert har köpt, fött upp eller delägt uppemot ett par hundra hästar under åren, vilket ger ett visst öga och stor respekt för olika hästars behov och användningsområden.
– Men allt ska gå så fort i dag. Hästägarna kräver färdigutbildade hästar mycket tidigare än förr. Och de har mycket större tilltro till att det är nya prylar som ska hjälpa dem att bli ett framgångsrikt ekipage, menar han och fortsätter:
– Jag har berättat för unga hoppryttare, som är på jakt efter en viss sadel, att det faktiskt kan fungera att hoppa 1,80 i manskapssadel. För det har jag gjort, man gjorde det förr. Det var ofta på Kronans hästar man red. Och det var ju de som fanns på ridskolorna efter att man hade avhästat militären i mitten av 50-talet.
Rolf inne i sadelmakeriet. Foto: Beata Hansson
Många kunder är stammisar
Monica finns på plats i butiken sex dagar i veckan, från 07.00 på morgonen. Stenbergs liknar för en utomstående mer en livsstil än en strikt affärsverksamhet. Hon berättar stolt att de bara har stängt två lördagar per år, när de är utomlands och köper varor. De hade även stängt på julafton 2017, eftersom det var på en söndag. Hon skrattar och funderar lite.
– Mycket handlar nog om att vara på plats för stamkunderna. De blir våra vänner.
Det här är inte bara en butik för hästmänniskor, Stenbergs läder är en institution på Sankt Eriksgatan. Morgonflanörer med sina hundar vet att det finns gott (häst-)godis härinne. Och självklart kommer en och annan från ”den andra världen” in hit också. Alltså de som inte ”bor” i stallet utan bara vill ha ett par rejäla jodhpurs för skogspromenaden, eller kanske lite värmeliniment att smörja in sin kropp med.
Stamkunderna är ändå oftast hästfolk, inte sällan långväga resenärer. Det finns ryttare som i dag bor utomlands men som börjar varje Sverigeresa med en liten ”provianteringstur” till Stenbergs.
Hästar ryktas knappt längre
Vilken är den största skillnaden i dag, mot när jag handlade min grimma på 60-talet? Monica vänder sig inåt butiken och ropar.
– Pappsen, vad säger du?
Ett familjeföretag får sin speciella jargong. Pappsen, alltså Rolf, vill gärna kommentera att allt ska gå så fort och enkelt i dag. Ryktandet till exempel. Eller snarare frånvaron av rykt.
– Det är tråkigt att ryktningen har blivit en så liten del av hästars omvårdnad. Den är ju ett sätt att visitera hästen, samtidigt som man ger den lite välbehövlig massage.
Vår generations omtalade tidsbrist blir synlig även i hästmiljön. För inte så länge sedan hängde barnen i stallet så fort de hade en stund över, de ryktade och pysslade. I dag är deras scheman fulla av andra aktiviteter som också ska rymmas.
Vi lever i valmöjligheternas tidevarv, det gäller även hästtillbehören. Det finns mycket att ta ställning till på hyllorna av i dag. Allt från djupet i en sadel och antalet leder på ett bett, till otaliga typer av benskydd och hjälptyglar.
Det handlar om material och utseende. Pedagogik och tyckande. Monica plockar fram några pannband som skulle kunna vara tagna direkt från ett träns på 60-talet. De är till mönstret rutiga och materialet är blankt.
– De här börjar faktiskt att säljas igen.
De nygamla pannbanden...
... och en prislista från förr. Foto: Beata Hansson
En enorm prylutveckling
Och hjälmarna. Vi minns de svarta sammetskrukorna med resårband och en liten rosett därbak. Hjälmar som ofta tog sin helt egen väg under en avtrillning. Vidare till de heltäckande hjälmarna som var bra på alla sätt, förutom detaljen att de gjorde ryttaren helt döv för såväl omgivningen som för ridlärarens instruktioner. Från runda Jofa-krukor till en studie i avlång elegans, med mönstrad rand på mitten.
Vi tittar på handskar, ett 15-tal modeller i olika utföranden. Modet svänger även där. Och strumpor.
– Rutiga strumpor som man tänkte att det här är väl ändå alldeles för gubbigt för hästtjejerna. Men nej, de går åt som smör i solsken.
Vi luktar på läder och känner på tyglar.
– Det ska vara oxhud, eller i alla fall nöt, slår Rolf fast.
Han menar att det asiatiska lädret ofta är vattenbuffel, vilket inte alls ger samma slitstyrka. Och vi enas om att läderdoften nog ändå är det vi alla tre förknippar våra första hästminnen med.
Liknande webbartiklar
- Sadeln måste ge hästen rörelsefrihet
- Så tillverkas en engelsk sadel - steg för steg
- Närproducerat i sadelkammaren
- "Manliga" sadlar kan skada kvinnliga kroppar
- Konsten att hitta rätt sadel: ”Det är rätt mycket pengar det handlar om”
- KGL. HOF SADELMAGER BRØDRENE F. & L. DAHLMAN
- Syna och förnya den gamla sadeln
relaterade artiklar

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!