Utrustning
Publicerad: 2016-06-27
Konsten att hitta rätt sadel: ”Det är rätt mycket pengar det handlar om”
Köp inte en för stor sadel som unghästen ska växa i, skippa padden och ta hjälp med att hitta rätt storlek och modell – så lyder råden från sadelmakarmästare Lars Sundin. Missade du första delen av intervjun finns den här. I andra delen nedan berättar Lars hur han själv ser på sadelutprovning.
Text & foto: Natalie Lindholm
En bra sadel sprider ut ryttarens vikt över ett stort område, den får inte klämma eller trycka någonstans. Att specificera mer än så går inte, tycker sadelmakarmästare Lars Sundin, som under nästan 40 år har provat ut över 15.000 sadlar. Även om det kan vara frestande att hitta en sadel på egen hand avråder han bestämt från detta. Alla tjänar på att anlita en expert, menar Lars.
– Som hästägare ska du inte prova ut en sadel själv, lika lite som jag ska leka veterinär, säger han och fortsätter:
– I dag finns det så fruktansvärt många behandlare som har åsikter om gud och hela världen. Och en del ryttare kommer till mig och berättar att deras tränare har sagt att den här sadeln ska de ha. Jag brukar svara att om tränaren ger f-n i att säga hur en sadel ska ligga så ska jag inte lägga mig i hur han eller hon lär ut ridningen, säger han med ett snett leende.
Lars anser att hästarna vinner på att var och en håller sig till det de kan bäst.
– Det är rätt mycket pengar det handlar om. Tar du hjälp av någon som påstår sig kunna prova ut sadlar är det den personens ansvar att se till att sadeln fortsätter att fungera även i framtiden. Jag kommer ibland ut till hästar som är gruvligt skadade i ryggpartiet, men jag skulle aldrig drömma om att ställa en diagnos. Jag säger bara att den här hästen inte är redo att prova ut en sadel på, ring en veterinär.
Svårt att bli bra på en tredagarskurs
Som hästägare har du enligt Lars bekymret att veta vem du ska tro och lita på. Det finns tusen olika utbildningar, allt från väldigt ambitiösa sådana till kurser över en helg ”där du får ett diplom att hänga på väggen”.
– Jag undrar hur man blir duktig sadelutprovare på tre dagar, säger han skeptiskt.
Själv tycker Lars att en sadelutprovare måste ha varit aktiv på minst 1.500 hästar innan han eller hon kan börja kalla sig erfaren. Hans egen son, Karl Johan, gör sig just nu redo att ta över företaget. Han har gått som lärling i sex år utan att bli helt klar.
– Det går inte att komma ifrån att man gör väldigt många misstag i början. Det bästa råd jag kan ge är att hitta en sadelutprovare på rekommendationer, säger Lars.
I dag tycker han att de flesta är duktiga på att titta på bomvidden. Få hästar går längre med trånga sadlar, men resten då?
– Man kan inte begära av hästägarna att de ska kunna titta på sadeln och säga vad som är fel. I stället ska de titta på hästen och se hur den beter sig med sadeln. Säg att en häst uppvisar det man lite slarvigt kallar för sadeltvång, vilket kan vara allt från att den lägger öronen bakåt när du kommer med sadeln till att den försöker hugga dig i ryggen när du drar åt sadelgjorden. Det är klassiska tecken på att något är tokigt och då oftast med sadeln, menar Lars.
Han förklarar att ett annat typiskt tecken på en illasittande sadel är att det tar längre tid att rida fram hästen och att få den mjuk. Samtidigt vill han höja ett varningens finger för att hästar är mästare på att jobba, trots smärta.
– Hästen är utrustad med en fantastisk produktion av kroppsegna endorfiner, det utnyttjar vi bland annat när vi bremsar den. Då mulen vrids om sprutar det ut endorfiner i blodbanan och hästen blir ”drogad”. Det innebär också att du kan ha fruktansvärd utrustning på hästen, men har du ridit en halvtimme känns den fin ändå för då känner den inte det där längre. Därför är det så viktigt att vi lyssnar på hästen hela tiden.
Unghäst ska gilla att sadlas
Det finns inte ett enda sadelmärke som passar alla hästar. Varje individ har sina specifika krav, oavsett om vi tittar på en liten shetlandsponny, en stor shire eller något där emellan. Alla hästar har i princip samma krav på utrustningen och Lars upplever inte att det finns raser som behöver specialsadlar.
– Det är väldigt poppis med sadlar som annonseras ut till frieserhästar eller iberiska raser i dag, men i grund och botten kräver hästarna samma typ av sadel. Det behövs inga sadlar anpassade efter ras, sitter sadeln bra så gör den det oavsett hur hästen ser ut i övrigt, säger han.
Lars menar också att det finns en skröna om att hästar är svängda i ryggen. Men det stämmer enligt honom inte, en frisk häst har rak rygg. Den kan vara överbyggd så att ryggen ser svängd ut, men det är en annan sak.
När det kommer till unghästar är det inte helt ovanligt att ryttaren får rådet att köpa en sadel som hästen har plats att växa i.
– Man provar ut en för vid sadel och så köper man med en dyr vojlock med kuddar, som man kan lägga emellan så länge. Det är ju helt galet! Det är ingen som skulle drömma om att göra så mot sina barn. Jag menar, man köper inte storlek 40 till en femåring och låter honom eller henne gå med sulor och bomull i stövlarna. Varför gör man det med hästen?
Har du en unghäst ska du vara skiträdd om den, för den är ofta oförstörd, säger Lars bestämt och fortsätter:
– Unghästen ska tycka att det roligaste som finns i hela världen är att du kommer med sadeln. Då kan du ju inte lägga på något som inte passar!
Sadeln ska kunna justeras
Köper du en riktigt bra sadel kan du dessutom, troligtvis, använda den så länge hästen lever. I dag finns många bra, ställbara sadlar på marknaden och Lars tycker att grundtanken med dessa är genial.
– När jag provar ut en sadel provar jag ut en som sitter perfekt i dag, utan mellanlägg. Den sadeln ska det gå att göra förändringar i, på så sätt ska den passa i framtiden också. Jag kan lägga på en sadel på en oinriden treåring och lova att den här sadeln kan du ha så länge hästen lever, säger han.
Med det sagt varnar Lars för sadlar som inte håller för att ställa om.
– Tanken är som sagt bra, men det finns bättre sadlar och det finns sämre sadlar. Många har ett system som inte håller, de blir skeva när man ställer om dem eftersom plastbommen är så vek att den vrider sig.
De bomlösa sadlarna, som har varit i ropet till och från, ger Lars inte mycket för.
– Bommen är konstruerad för att den ska trycka lika mycket överallt, en bomlös sadel ger all tryckbelastning under dina båda sittben, säger han.
Om man ska tro Lars så kostar en bra sadel, tillverkad i Europa, omkring 20.000 kronor. Men då är det en sadel som kan följa hästen livet ut. För den som inte kan lägga så stora summor på en sadel rekommenderar han hellre att köpa begagnat än att gå ner i kvalitet.
– Att köpa en begagnad sadel är lite som att köpa en begagnad bil. Det går alldeles utmärkt, men du bör helst köpa en av ett märke som du vet fungerar. Sedan ska man komma ihåg att det finns ett ”bäst före”-datum på sadlar också. En sadel som är 25 år gammal är med all sannolikhet slut. ”Bäst före”-datumet på kvalitetssadlar ligger omkring 15 år, säger han och fortsätter:
– Räkna själv ut hur många gånger du hoppar upp i vänster stigläder under 15 års tid. Det finns inte en bom i denna värld som är rak efter de där 15 åren!
Gör det inte för komplicerat
När Lars provar ut en sadel börjar han med att titta på hästen och att känna igenom ryggen efter oönskade reaktioner. Efter det plockar han fram de sadlar han tror kan passa. De sadlar som sitter bra provar han sedan i rörelse i alla tre gångarter, efter detta är det dags för ryttaren att provrida.
En utprovning tar någonstans mellan en kvart och en timme, sadelutprovningar som tar en hel dag ger han inte mycket för.
– Det är att göra det här mer komplicerat än vad det behöver vara. Har du ett tränat öga behöver du inte ha något mått att mäta hästen med. Och du behöver inte prova en jäkla massa sadlar, menar Lars.
Vilken sadel ryttaren i slutändan fastnar för lägger han sig inte i. Alla gillar olika, förutom att sadeln ska passa hästen måste förstås ryttaren känna sig bekväm i den.
– Det jag upplever i dag är att ryttarna vill att sadeln ska vara mjuk att sitta i. Jag säger till om jag tycker att den är för liten eller för stor, men där är vi också olika. Det finns de som älskar att sitta i trånga sadlar och det finns de som hatar att sitta trångt.
Den sadel som ryttaren upplever sig sitta bra i, och som tillåter honom eller henne att påverka hästen på rätt sätt, är enligt Lars synsätt korrekt.
– Jag brukar säga att mitt jobb är att hitta en sadel som är hundra procent bra för hästen, där kan jag ge min garanti. Sedan måste man som köpare själv känna att det är riktigt bra för en själv. Lyckas du inte hitta balansen i sadeln är det inte den modellen som är bäst för er som ekipage.
Lite då och då stöter Lars på ett oväntat problem, när hästen får en sadel som sitter riktigt bra.
– Det har hänt några gånger när det gäller hoppsadlar... Då hästen äntligen får en sadel som ligger rätt, och börjar hoppa ordentligt, då klarar inte ryttaren av att sitta i sadeln längre. För då tar hästen i utav bara den, skrattar han.
Lars Sundin på Horseman sadelmakeri är sadelmakarmästare och tredje generationens "hästgubbe”. Han har sysslat med sadelutprovning sedan 1979 och har provat ut sadlar på över 15.000 hästar. Dessutom har han deltagit som sakkunnig i flera forskningsprojekt genom åren, bland annat vid SLU.
Liknande webbartiklar
- Så påverkar sadeln hästen
- KGL. HOF SADELMAGER BRØDRENE F. & L. DAHLMAN
- "Manliga" sadlar kan skada kvinnliga kroppar
- Hästsportaffär med 90 år på nacken: "Det går att hoppa 1,80 i manskapssadel också"
- Sadeln måste ge hästen rörelsefrihet
- Syna och förnya den gamla sadeln
- Galopp och sadlar!
- Häng med på sadelutprovning
- Sadelutprovning med Team Evention
- Sadelprovardag & uppsittning
relaterade artiklar

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!