Överst till höger en kvinnas respektive en mans bäcken. Foto: Tomas Holcbecher (vänster) och Johan Sjögren
Artikeln publicerades ursprungligen 2019-08-08. Hippson återpublicerar artikeln 2020-08-24 som favorit i repris.
Sadlar har tillverkats av män för män i 4 500 år. En tradition som har fortsatt och som ibland ställer till problem i dag, när så många kvinnor rider. Det kvinnliga och manliga bäckenet skiljer sig markant åt, vilket gör att vissa kvinnor kan ha svårt att sitta bra i sadeln.
Text: Anna Nordin
I maj var sadelmakaren Jochen Schleese från nätverket Saddlefit 4 Life i Sverige. Detta för att, under ett arrangemang av Ulrika Söderberg på Equikraft, undervisa om sadelanpassning för både häst och ryttare.
En kväll föreläste han för branschpersoner inne på Knytpunkten på Strömsholm. Då berättade han bland annat att många kvinnliga ryttare, däribland Anky van Grunsven, är opererade i ryggen på grund av hur bäckenet hamnar i traditionella sadlar. För att undvika tryck på ”de privata delarna” vinklas bäckenet bakåt, detta ger ett onaturligt tryck på de nedre ryggkotorna.
– Ingen sadel passar hästen om den inte passar ryttaren. Då kommer du inte att kunna sitta i balans vilket gör att du sätter dig i en position som påverkar både dig och hästen negativt, menar Jochen Schleese.
Anpassat för barnafödande
Kvinnans bäcken är anpassat för att kunna föda barn, något som gör att det skiljer sig från mannens på många sätt. Bland annat är kvinnors sittben placerade längre fram (mannens är centrerade under ryggraden). Blygdbenet är i jämnhöjd med sittbenen (mannens längre upp), kvinnor har betydligt kortare svanskota och rumpmusklerna är placerade högre upp än på en man.
– Skillnaderna är de facto så stora att man inom rättsmedicinen använder just bäckenet för att avgöra om ett skelett har tillhört en man eller en kvinna, säger Jochen.
Det är inte bara bäckenet som skiljer sig åt, det gör även längdförhållandet mellan över- och underbenen.
– Kvinnor har generellt sett längre överben än underben, medan motsatsen gäller för män. Dessutom har kvinnor till stor del muskelmassan på insidan av låret, medan män har mer muskler på baksidan. Det påverkar både placeringen av stigbygelkrampan och knästöden, menar Schleese, som själv marknadsför ”kvinnoanpassade” sadlar.
Han fortsätter:
– Att kvinnor behöver sadlar anpassade för kvinnokroppar är inte någon modegrej utan helt och hållet baserat på fakta. Vem som helst kan förstå det om man tittar på två skelett och jämför skillnaderna.
Jochen Schleese in action på Strömsholm. Foto: Maria Sjölinder
Exempel på ”sadelbesvär”
Jochen Schleese guidar åhörarna på föreläsningen kring vad han menar är orsaker bakom några av de vanligaste sadelproblemen bland (kvinnliga) ryttare:
Skavsår på blygdbenet
Om sadeln inte sätter dig i en position där du är i balans, finns risken att du sätter dig så att blygdbenet slår i sadeln för att hålla balansen. I sadlar utformade för kvinnor finns ofta en urskålning för att skydda blygdbenet från tryck.
Skavsår av troskanten
Män har ganska tätt mellan sittbenen och sadlar är därför traditionellt relativt smala i sätet, vilket gör att många kvinnors sittben hamnar utanför säteskanten. Det försämrar stabiliteten i sitsen och är vanligen även obekvämt.
Om sittytan på sadeln är för smal kommer sittbenen att hamna precis på sömmen i kanten av sätet. Det leder lätt till smärta, skav och obehag.
– Du kan själv kolla var i din sadel som sittmärkena syns efter ridning. Hamnar de precis på sömmen? I så fall är sätet för smalt, vilket gör att sadeln upplevs som hård och man får ont i rumpan, säger Jochen.
Knipande överskänkel
Om sittytan på sadeln är smalare än ytan mellan sittbenen får sittbenen inget stöd. Då måste benen spännas för att ”hållas ihop” och skydda dina privata delar från att slå i sadeln. Spända ben trycker upp ryttaren ur sadeln och försämrar sitsen. En klämmande skänkel försämrar också lyhördheten hos hästen.
Stolsits/utåtvinklade fötter
Eftersom kvinnans lårmuskler (bland annat hamstringsmusklerna som ansvarar för böjning i knäleden och sträckning i höftleden) till stor del sitter på insidan av benet, jämfört med som hos mannen på baksidan, behöver benen mer plats i sadeln.
Om sadeln är för vid mellan låren kommer benen att stå ut från sadeln och åka framåt. Ryttaren hamnar då i stolsits, med dålig kontakt och med tårna pekandes utåt i stället för framåt. För att sadeln ska passa kvinnor behöver den enligt Schleese kombinera ett brett säte, med stöd för sittbenen, med en smal midja där insidan av låren ska vila.
Kvinnors längre överben gör dessutom att stigbygelkramporna bör vara placerade något längre bak än vad de traditionellt sett är, annars hamnar man lätt i stolsits.
Knäna utanför kåpan/knäsmärta/ryggsmärta
Om överbenen inte får plats i sadeln – på grund av felvinklade knästöd, felplacerade stigbygelkrampor eller för bred sadelmidja – hamnar de fel och då rätas även de båda S-kurvorna i ryggen ut. Därmed slutar den stötupptagande förmågan att fungera som den ska, vilket kan leda till ryggont hos både häst och ryttare. Det kan även leda till smärta och skador i knäleder och knäligament.
Ryggproblem
Om sadeln ger för lite stöd baktill kommer kvinnan vara tvungen att felvinkla sitt bäcken för att få stöd, vilket på sikt leder till ryggsmärtor.
– Flatbacksadlar är rena mardrömmen för en kvinnorygg, menar Jochen.
Dessa är enligt honom tillverkade för att passa män, där de båda sittbenen tillsammans med svanskotan bildar en tripod med tre lika långa ben. Män får alltså stöd av svanskotan i en ”platt” sadel.
– Kvinnans svanskota är mycket kortare. Dessutom är rumpmusklerna placerade högre upp jämfört med en mans, vilket gör att hon behöver rulla längre bak för att få stöd av dem. Alltså om inte sadeln kan kompensera för detta genom mer stoppning baktill i sätet.
Om sadeln inte är uppbyggd bak är enda alternativet för många kvinnor, enligt Schleese, att vinkla bäckenet fel vilket är skadligt på sikt.
– Tyvärr är alltför många vana vid det, de vet inte om något annat.
Höftsmärta
Bäckenets form gör enligt Jochen att kvinnans normala benställning i sadeln hamnar lite längre fram än mannens. Om kvinnan drar bak benet kommer en sena att ta emot skelettkanten vid höftkulans urgröpning, vilket ger smärta som gör att man drar fram benet igen, hamnar i bakvikt och håller för mycket i tygeln.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!