Utrustning
Publicerad: 2019-06-23
Miljö- och klimatmedvetet företag tillverkar svenska läderprodukter
Ecoline är ett nystartat företag som vänder sig till den miljö- och klimatmedvetna kunden. Grundaren och vd:n Madeleine Svenningsson har full insyn i hela produktionsledet och läderprodukterna tillverkas på ett sadelmakeri i Varberg.
Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Ecoline Hästsport
Hästtjejen och entreprenören Madeleine Svenningsson har alltid velat jobba med hästar men inte i stall. Efter att ha haft praktik i en ridsportbutik kom hon på att det var i den delen av hästsporten hon ville vara och att kombinationen mellan häst och kundservice passade henne perfekt.
Sedan dess har hon funderat mycket på vilken nisch som var rätt för henne och efter att ha avslutat studierna på butikschefsprogrammet på Campus Varberg står hon nu i startgroparna att öppna sin alldeles egna ridsportbutik. Där erbjuder hon sina kunder läderprodukter som är tillverkade i Sverige och av svenska råvaror.
– Jag har alltid varit intresserad av hur människor konsumerar och dess miljöpåverkan och när jag började undersöka detta kunde jag inte hitta ett enda företag som tillverkade läderprodukter i Sverige av svenska råvaror och som hade kontroll över hela produktionsledet. Den mesta tillverkningen sker i exempelvis Bangladesh och där är ju arbetsförhållandena oftast inte speciellt bra. Jag kontaktade en gammal kollega som tagit över sin familjs sadelmakeri här i Varberg, berättade om min idé och sedan dess har det rullat på, berättar Madeleine.
Tillverkning för hand
Produkterna i Ecolines sortiment är tillverkade i svenskt vegetabiliskt garvat läder som är giftfritt, fritt från kemikalier och vänligt mot miljön.
– Lädret kommer från svenska djur från den svenska köttindustrin och åker direkt från garveriet till oss. Sedan tillverkas alla produkter för hand av sadelmakeriet i Varberg. Alla produkter får ett eget serienummer vilket gör att vi faktiskt kan spåra från vilken beställning lädret kommer och därmed också från vilken gård. Detta gör att vi kan ha en transparens i hela produktionsledet vilket har ett högt värde både för oss och för kunden. Kunden ska veta vad den köper och hur tillverkningsprocessen gått till. Jag upplever också att man i dag som konsument är mer medveten om vad man handlar och ställer högre krav på både miljöaspekten och korrekta arbetsförhållanden. Speciellt den yngre generationen, vilket är otroligt roligt.
Tillverkningsprocess av grimmor.
Madeleine är väl medveten om att det är en tuff bransch hon ger sig in i och ser att hennes stora utmaning ligger i att få kunderna att förstå värdet bakom produkterna.
– Jag hoppas att jag via öppenhet och ärlighet kan få kunderna att förstå varför det är viktigt att välja svensktillverkat och att min styrka är att jag just har kontroll över hela produktionsledet. Jag försöker hela tiden vara väldigt transparent mot mina kunder och öppen mot mina konkurrenter. När andra företag pratar om ”företagshemligheter” anser jag i stället att det är bättre att samarbeta och få fler företag att använda sig av miljö-,och klimatmedvetna alternativ. På så sätt kan vi tillsammans öka efterfrågan och därmed få ner prisnivån.
Några av färgalternativen som kommer att finnas. Lädret och skinnet är färgat med vattenbaserade färger och 100 procent fritt från kemikalier.
Att valet just föll på läderprodukter förklarar hon berodde på att det var den absolut renaste produkt hon kunde hitta. Då syftet var att hitta en produkt fri från plast och kemikalier fanns det inte så många alternativ kvar.
– Det är svårt att hitta textilier som är svenskproducerat och fritt från kemikalier men det är något jag jobbar på.
Efter en lång process lanserar Ecoline sin webbshop den 24 juni och då finns bland annat två handtillverkade läderprodukter i sortimentet, en grimma samt ett lädergrimskaft.
Grimman Signature i svart läder med svart söm.
Grimman finns i storlekarna ponny, cob och full och varje komponent är sydd för hand och sömmarna är strategiskt placerade utifrån sadelmakarnas expertis. Sömmarna är sydda av lintråd vilket är ett starkt naturmaterial.
Grimman finns också i brunt läder med crémefärgad söm.
Detalj som gör att flärpen på den reglerbara nosremmen hålls på plats.
Grimman har spännen på båda sidor om nackstycket, snabbknäppe vid käkremmen samt reglerbar nosgrimma. Alla spännen är i gjuten mässing och nackstycket och nosdelen är vadderad med gotländsk ekologisk fårull. Den kommer kosta 2 499 kronor.
Grimskaftet kommer i två varianter, ett med kedja (som kommer kosta 1 099 kronor) och ett med pistolhake (som kommer kosta 1 049 kronor).
Alla produkter kommer med en gravyrplatta med Ecolines logga men det går även att få egen text på gravyrplattan.
– Då alla våra produkter tillverkas för hand kommer allt att kunna måttbeställas. Då kan man också välja andra färger på både lädret och sömmarna.
Fler produkter
Företaget är under utveckling men Madeleine har redan planer på fler produkter.
– Utan att lova för mycket har jag siktet inställt på flera olika produkter såsom sporremmar, tömmar, kapsoner och så vidare. Just nu är träns under utveckling och stämmer allt är planen är att lansera dessa i månadsskiftet mellan augusti–september. Detta är ju en dröm jag har haft i många år och det känns fortfarande overkligt att det nu är dags att visa vad jag jobbat med, avslutar hon.
Liknande webbartiklar
- Hästnäringen hotar klimatet mer än inrikesflyget
- Lurbo ridklubb ger miljötips för hästfolk
- Hållbarhetsfokus under VM i Herning
- Enkät: Hur ser du på din hästhållnings klimatpåverkan?
- Värmehink – hiss eller diss?
- Sadelgjord i ny design presenteras under helgens hästsportmässa
- Guide: Så tvättar du dina fårskinnsprodukter
- Flugtäcke med fransar – hiss eller diss?
- Snart lanseras smart produkt som läser av ryttarens rörelsemönster
- En sadelpadd du korrigerar med luft

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!