Foto: Anna Carlsson-Käck (transport) och Adobe Stock (häst)
En hästtransport besiktas vartannat år. Kontrollen av golvet sker visuellt underifrån och om inget misstänkt noteras görs ingen vidare undersökning. Att regelbundet göra en egenkontroll av golvet bör därför ligga i förarens – och hästägarens – eget intresse. Vad ska man vara observant på? Hippson har pratat med en expert.
Text: Anna Carlsson-Käck
Trä, plast, aluminium, kompositmaterial, olika inblandningar… Materialet i hästtransporternas golv varierar mellan både tillverkare och modeller. På Rydsgårds hästtransportcenter i Skurup, RHTC, har man erfarenhet av dem alla. Här arbetas det uteslutande med hästtransporter och har så gjorts sedan 2009.
– I dagsläget tar vi hand om mellan fem och sju transporter i veckan som ska servas eller repareras. Så vi har sett det mesta, berättar Henrik Nord som är delägare och verkstadsansvarig.
Han fortsätter:
– Visst kan vi se att en del transporter har mer problem än andra, men det handlar mer om material och konstruktion än om tillverkaren som sådan. Man får vad man betalar för, helt enkelt.
Är det något material som är bättre eller sämre än något annat just när det gäller golv?
– Rent generellt kan man säga att material med inblandning av aluminium har visat en längre livslängd än rent organiska material. Men man ska vara medveten om att det finns mer eller mindre välbyggda släp i aluminium, precis som det gör i glasfiber och trä, eller plyfa som det heter när vi pratar om hästtransporter. Man ska inte dra ett material över en kam.
Vanligare med flera skikt
På lite nyare släp är en sandwichlösning bestående av två aluminiumskivor med något kompositmaterial emellan, ofta plast, väldigt vanligt. Det här är enligt Henrik erkänt ett av de starkaste golven på marknaden, men det har också sina nackdelar eftersom det är svårt att kontrollera hur golvet mår.
Aluminium marknadsförs dessutom vanligen som ett underhållsfritt material, något som enligt Henrik är en sanning med modifikation.
– Risken för ett trasigt golv i en aluminiumvagn är extremt låg, men det gäller bara så länge det inte kommer i kontakt med någon annan metall, exempelvis chassits galvade stål, i kombination med en sur miljö som till exempel urin. Uppstår det då samtidigt friktion börjar även det ”underhållsfria” aluminiumet att rosta, säger han.
Nedbrytningsperioden är visserligen lång.
– Men om man tänker sig rost tillsammans med över- eller punktbelastning så kan man ju bara föreställa sig vad som kan hända, även om det tar ett tag tills det sker.
Ett annat golvmaterial är polyeten, en typ av plast, hur står det sig i konkurrensen?
– Det är ett material som hittills inte har visat några större brister eller problem med varken fukt eller urin, konstaterar Henrik.
Längst bak och i kanterna
De första tecknen på att golvet börjar ge sig, oavsett material, hittar man oftast längst bak i släpet. Alternativt ute i kanterna eller längst fram i transporten, där det lätt blir stående vatten och/eller urin. Även kanterna alldeles innanför skötardörren är utsatta.
– Ett trägolv är enklast att kontrollera. Har släpet en lös matta lyfts den ur, det ska ändå göras då och då för att låta golvet torka ordentligt. Titta sedan både ovanifrån och underifrån. Tryck med en vass mejsel i ytterkanterna. Är det mjukt och svampigt bör du hålla ett öga på det, med täta kontroller. Det är sällan fukten tränger ner mitt i vagnen, men med tiden sprider den sig även dit, säger Henrik och fortsätter:
– Med ett aluminiumgolv har du nästan alltid ett gjutet golv eller en limmad matta ovanpå. Det innebär att golvet måste undersökas underifrån. Samma sak med ett glasfibergolv, både aluminium- och glasfibergolven är svårkontrollerade, säger Henrik.
Låt den inte stå öppen
Annat som är bra att vara observant på är om transporten tar in vatten och om den ofta är fuktig när du öppnar den. Fukt är, oavsett material, inte bra.
– Håll transporten stängd, det gäller alla transporter, inte bara de som har trägolv. Genom att städa vagnen och hålla borta fukt ökar du livslängden med flera år, oavsett material. Alla släp mår bra av en ordentlig rengöring, säger Henrik.
Tidigare på Hippson.se:
"Besiktningen ska alltid kontrollera golvet"
Svensk produkt skyddar golvet i transporten
Theresa om mardrömmen: "Stod med hoven genom golvet"
Hästägarens mardröm slog in – golvet brast på trailern
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!