Utrustning
Publicerad: 2017-04-08
Foto: Anna Carlsson-Käck (transport) och Adobe Stock (häst)
Så kontrollerar du golvet i hästtransporten
En hästtransport besiktas vartannat år. Kontrollen av golvet sker visuellt underifrån och om inget misstänkt noteras görs ingen vidare undersökning. Att regelbundet göra en egenkontroll av golvet bör därför ligga i förarens – och hästägarens – eget intresse. Vad ska man vara observant på? Hippson har pratat med en expert.
Text: Anna Carlsson-Käck
Trä, plast, aluminium, kompositmaterial, olika inblandningar… Materialet i hästtransporternas golv varierar mellan både tillverkare och modeller. På Rydsgårds hästtransportcenter i Skurup, RHTC, har man erfarenhet av dem alla. Här arbetas det uteslutande med hästtransporter och har så gjorts sedan 2009.
– I dagsläget tar vi hand om mellan fem och sju transporter i veckan som ska servas eller repareras. Så vi har sett det mesta, berättar Henrik Nord som är delägare och verkstadsansvarig.
Han fortsätter:
– Visst kan vi se att en del transporter har mer problem än andra, men det handlar mer om material och konstruktion än om tillverkaren som sådan. Man får vad man betalar för, helt enkelt.
Är det något material som är bättre eller sämre än något annat just när det gäller golv?
– Rent generellt kan man säga att material med inblandning av aluminium har visat en längre livslängd än rent organiska material. Men man ska vara medveten om att det finns mer eller mindre välbyggda släp i aluminium, precis som det gör i glasfiber och trä, eller plyfa som det heter när vi pratar om hästtransporter. Man ska inte dra ett material över en kam.
Vanligare med flera skikt
På lite nyare släp är en sandwichlösning bestående av två aluminiumskivor med något kompositmaterial emellan, ofta plast, väldigt vanligt. Det här är enligt Henrik erkänt ett av de starkaste golven på marknaden, men det har också sina nackdelar eftersom det är svårt att kontrollera hur golvet mår.
Aluminium marknadsförs dessutom vanligen som ett underhållsfritt material, något som enligt Henrik är en sanning med modifikation.
– Risken för ett trasigt golv i en aluminiumvagn är extremt låg, men det gäller bara så länge det inte kommer i kontakt med någon annan metall, exempelvis chassits galvade stål, i kombination med en sur miljö som till exempel urin. Uppstår det då samtidigt friktion börjar även det ”underhållsfria” aluminiumet att rosta, säger han.
Nedbrytningsperioden är visserligen lång.
– Men om man tänker sig rost tillsammans med över- eller punktbelastning så kan man ju bara föreställa sig vad som kan hända, även om det tar ett tag tills det sker.
Ett annat golvmaterial är polyeten, en typ av plast, hur står det sig i konkurrensen?
– Det är ett material som hittills inte har visat några större brister eller problem med varken fukt eller urin, konstaterar Henrik.
Längst bak och i kanterna
De första tecknen på att golvet börjar ge sig, oavsett material, hittar man oftast längst bak i släpet. Alternativt ute i kanterna eller längst fram i transporten, där det lätt blir stående vatten och/eller urin. Även kanterna alldeles innanför skötardörren är utsatta.
– Ett trägolv är enklast att kontrollera. Har släpet en lös matta lyfts den ur, det ska ändå göras då och då för att låta golvet torka ordentligt. Titta sedan både ovanifrån och underifrån. Tryck med en vass mejsel i ytterkanterna. Är det mjukt och svampigt bör du hålla ett öga på det, med täta kontroller. Det är sällan fukten tränger ner mitt i vagnen, men med tiden sprider den sig även dit, säger Henrik och fortsätter:
– Med ett aluminiumgolv har du nästan alltid ett gjutet golv eller en limmad matta ovanpå. Det innebär att golvet måste undersökas underifrån. Samma sak med ett glasfibergolv, både aluminium- och glasfibergolven är svårkontrollerade, säger Henrik.
Låt den inte stå öppen
Annat som är bra att vara observant på är om transporten tar in vatten och om den ofta är fuktig när du öppnar den. Fukt är, oavsett material, inte bra.
– Håll transporten stängd, det gäller alla transporter, inte bara de som har trägolv. Genom att städa vagnen och hålla borta fukt ökar du livslängden med flera år, oavsett material. Alla släp mår bra av en ordentlig rengöring, säger Henrik.
- En hästtransport besiktas vartannat år, det hinner hända mycket på de där två åren.
- Besiktningspersonalens kontroll är ingen garanti för att golvet är helt.
- Gör en egenkontroll av golvet i din hästtransport regelbundet.
- Sköt om din transport så lever den längre, inte bara dess golv.
- Det är alltid förarens ansvar att lasten, det vill säga hästen, står säkert på ett helt golv.
Tidigare på Hippson.se:
"Besiktningen ska alltid kontrollera golvet"
Svensk produkt skyddar golvet i transporten
Theresa om mardrömmen: "Stod med hoven genom golvet"
Hästägarens mardröm slog in – golvet brast på trailern
Liknande webbartiklar
- Gammal hästtransport blev konstverk
- Jeanettes hästar åker i en röd stuga för två
- Iris efter premiären med pimpade släpet: ”Jättehäftigt tyckte alla”
- Gammal transport blev rullande butik
- Mardrömsscenariot: Kraschade med dräktigt sto i släpet – på motorvägen
- Transport helt utan ramp
- I USA har man jättesläp i stället för lastbil
- Jättestor hästtransport
- Malin förvandlade ett gammalt hästsläp till hövagn: "Ville göra det enkelt för mig"
- En mardrömsolycka som slutade väl
relaterade artiklar

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!