Helena Eriksson i Dalarna är vegan och ville köpa syntetsadlar till sina hästar. Då bad sadelinprovaren henne att tänka om, personen hävdade att syntetsadlar hämmar hästens rörelser och kan orsaka obehag. Men vad säger experterna?
Text: Frida Bank
Foto: Privat och Adobe Stock
Helena Eriksson äter vegansk kost och vill helst undvika att använda produkter av läder. För ett tag sedan köpte hennes väninna en syntetsadel till sin häst, Helena fick provrida i sadeln och det kändes bra. Då bestämde hon sig för att prova ut syntetsadlar till sina egna hästar och kontaktade en ridsportbutik för att få hjälp av en sadelexpert.
Innan besöket ringde sadelinprovaren upp, men samtalet gick inte riktigt som Helena hade tänkt sig.
– Personen började nästan hånskratta åt mig när jag berättade att jag ville byta ut mina lädersadlar till syntetsadlar eftersom jag vill undvika att använda läder, berättar hon och fortsätter:
– Sadelinprovaren sade också att syntet inte är bra, eftersom sadlarna hämmar hästens rörelser och orsakar obehag. Jag frågade varför de över huvud taget sålde syntetsadlar i butiken då, men fick inget svar. Personen menade att om jag byter ut lädersadlarna tänker jag bara på mig själv och vad jag vill, inte på vad som är bra för mina hästar. Om det var så hade jag väl aldrig bokat en sadelprovning från första början.
Det blev aldrig något besök. Helena kände sig illa till mods och avbokade mötet.
– Efter samtalet var jag först jätteledsen, sedan blev jag arg och kände mig nästan lite kränkt. Det är tyvärr inte första gången folk ska göra sig lustiga över att jag är vegan. Men är verkligen syntetsadlar så dåliga för hästen?
(Fotnot: Norells Hästsport har felaktigt blivit utpekad i sociala medier som den butik Helena Eriksson varit i kontakt med, vilket inte stämmer.)
"Har olika passform – precis som lädersadlar"
Hippson bollade frågan vidare till tre experter.
Lisa Axelson är sadelmakare vid Göteborgs sadelmakeri och auktoriserad sadelinprovare hos SBO, Sadelmakarnas branschorganisation.
– Vad det är för material spelar ingen roll. Däremot är det så att vissa märken dras med vissa passformsproblem. Då kan sadlarna bete sig olika, men det är inte synteten i sig som gör det. Det är väldigt sällan jag provar ut syntetsadlar som jag tycker fungerar bra, men det händer, säger hon och fortsätter:
– Det enda alla syntetsadlar har gemensamt är att de nästan alltid ligger lägre i pris. Det är kanske inte bara för att det saknas läder, men man kan inte säga att alla syntetsadlar fungerar på ett visst sätt. De har olika passform, precis som lädersadlar.
Många efterfrågar syntetsadlar
Maria Hallring som har startat organisationen Skandinaviska sadeltekniker, SKAS, håller med. Det viktigaste är att hitta en sadel som passar just dig och din häst. Att rida vidare i en sadel som klämmer, eller som tvingar hästen att kompensera för hur sadeln ligger, är det som kan leda till skador.
– Syntet är egentligen ett jättebra material om man vill ha en billig och lättskött sadel. Men det som är tråkigt är att man ofta väljer just syntet för att få ner priset. Då drar tillverkaren också ner på andra kostnader, till exempel på bommen och på antalet varianter. De flesta syntetsadlar som finns på marknaden passar en ganska rak och platt hästtyp, vilket sällan stämmer med hur hästarna ser ut i Sverige i dag, säger hon.
– Jag skulle gärna göra en bra syntetsadel och vet många som efterfrågar det. Vi bör röra oss bort från läder, både eftersom det är dyrt och för att det är svårt att få tag på läder som är miljövänligt framställt, menar Maria.
Line Greve är veterinär på hästsjukhuset i Helsingborg. Att just syntetsadlar skulle vara sämre för hästen stämmer inte, säger hon.
– Nej, nej. Det viktigaste är att sadeln passar hästen.
Vad är din erfarenhet av syntetsadlar? Kommentera gärna nedan!
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!