Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2011-07-21
Daniel Kleen har jobbat med akupunktur på hästar i elva år.
Akupunktur på häst har blivit mer accepterat
I dag är akupunktur en mycket mer accepterad behandlingsmetod än vad det tidigare har varit, men det gäller att veta vem man anlitar. Alternativbehandlare kan vara "allt från farliga till jätteduktiga", som veterinären Karin Roethlisberger-Holm säger nedan.
Foto: Monica Nyander
Akupunktur är en av tre delar som ingår i en flera tusen år gammal kinesisk lära som kallas TCM (Traditional Chinese Medicine). De andra två delarna är Qi Gong och örtmedicin. Grundtanken bakom den traditionella akupunkturen är att energi strömmar genom kroppen i en mängd olika banor, så kallade meridianer. Det är när detta energiflöde hämmas som hästen, eller du som människa, blir sjuk.
En häst har enligt akupunktörerna 14 energibanor, alltså meridianer, och dessa både börjar och slutar vid kronranden. Det är energibanorna som den traditionelle akupunktören jobbar med. Nålar sticks in i några av hästens 361 akupunkturpunkter och syftet är att få igång energiflödet.
I dag använder även en hel del sjuksköterskor, läkare och veterinärer sig av akupunktur. Men de har oftast en annan förklaringsmodell än den gamla kinesiska till varför akupunkturen fungerar. Det handlar enligt dem bland annat om att smärtsignaler hämmas och om att kroppsegna endorfiner utsöndras och ger en smärtlindrande effekt.
Olika metoder
Vissa akupunktörer väljer att skaka eller vrida på nålarna för att ge extra stimulans.
- Att vrida eller skaka nålarna är en gammal teknik, du manipulerar mer på det sättet, säger hästakupunktören Daniel Kleen och fortsätter:
- En del anser att det ger bättre effekt, men jag tycker inte att det behövs i en vanlig standardbehandling. Andra tycker annat och det finns inget som är rätt eller fel. En kollega till mig var på besök i Kina nyligen. Där besökte han sju olika sjukhus där de använde sig av akupunktur och alla begagnade sig av olika akupunkturmetoder.
På människor används ibland el kopplad till nålarna. Det gör du enligt Daniel sällan vid akupunktur på häst, han menar att hästarna är mer känsliga för el än vad människor är.
- Nu jobbar jag inte med el, men det som gäller är att du ska börja med väldigt låg strömstyrka och sedan öka den, säger han.
Inte på dräktiga ston?
Har hästen problem i exempelvis rygg, muskler eller leder kan akupunktur ibland vara en komplementär behandling till den veterinära smärtlindringen. Det påstås dock att dräktiga ston inte bör behandlas med akupunktur. Karin Roethlisberger-Holm, klinikveterinär på stordjurskliniken vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, säger:
- Enligt akupunkturteorin finns det punkter som ska stimulera värkarna och kommer du åt dessa punkter kan det sätta igång värkarbetet. Men detta är enligt akupunkturteorin - om det är så vet jag inte.
Daniel Kleen är mer tvärsäker i sitt svar.
- Du kan framkalla abort med akupunktur, med betoning på kan. Egentligen är detta inte ett problem. Det finns vissa punkter som du ska undvika, säger han och fortsätter:
- Man undviker helst akupunktur på dräktiga hästar, för om stoet kastar fölet kan det lätt bli så att akupunktören får skulden, även om det inte är behandlingen som är orsaken.
Däremot menar han att ett sto eller en hingst kan behandlas för att öka fertiliteten och för att stimulera igång en brunst.
Större öppenhet för akupunktur
Dagens syn på akupunktur är mer positiv än gårdagens. Det anser både alternativbehandlaren och veterinären.
- Generellt är hästägarnas syn på akupunktur ganska positiv, säger Karin Roethlisberger-Holm.
Hon får medhåll av Daniel Kleen.
- Jag har hållit på med akupunktur för hästar i elva år och nu för tiden är de flesta öppna för det. De som har bett mig komma och arbeta med deras hästar är givetvis positiva, men även personer runt omkring brukar tycka att akupunktur är bra. Det fanns större misstänksamhet när jag började - det går det inte att komma ifrån, säger han.
Karin vill poängtera att det finns både bra och dåliga alternativbehandlare, det gäller att kolla upp den person man anlitar.
- Det är inte ovanligt att vi får in halta hästar där ägaren först har provat alternativ som exempelvis akupunktur. En del hästägare vänder sig i första hand till veterinär, andra i första hand till alternativmedicin - med skiftande resultat. Alternativmedicinarna kan variera i kvalitet, de kan vara allt från farliga till jätteduktiga. Oberoende av vem som behandlar hästen är det viktigt att man först har en diagnos, säger hon.
taggar
Liknande webbartiklar
- Lyckligt slut efter mardrömsritten – Carina och Okidoki tävlar igen
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Minsta misstanke om biverkningar ska rapporteras
- Hästar dog efter behandling med antiinflammatorisk medicin
- Varför blir hopphästar "sjukskrivna"?
- Vanligt med övervikt – så bantar du hästen
- Ryggröntgen ställer ofta till problem
- Hur långt är det okej att gå för att rädda en häst?

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!