Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-11-18
Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
I veckan höll Brunmåla hästklinik i Täby utanför Stockholm en informationskväll om första hjälpen på hästar. Bland annat bjöd Lena Karlsson, legitimerad djursjukskötare, på matnyttiga råd om akuta skador som kan uppstå i stallmiljö.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Adobe Stock och Annelie Eriksson (infällt porträtt)
De till synes små skadorna kan bli omfattande om man som hästägare inte agerar i tid. Till Brunmåla-kliniken kommer årligen ett stort antal hästar med sår som behöver lite extra uppmärksamhet, såsom dränering och spolning. Men de flesta patienterna kan enligt Lena Karlsson åka hem samma dag för vidare omvårdnad, ofta är det noggrann rengöring och eventuellt några stygn som behövs för att hjälpa läkningen.
Var förberedd när det händer
Lena tipsade om förebyggande åtgärder, såsom hälsokort och att ha ett stallapotek tillgängligt. Är du beredd på att det kan uppstå skador blir det ofta lättare att ta hand om de mindre såren på plats.
– I stället för att alla ska ha egna stallapotek i skåpen kan man gå ihop och köpa ett ordentligt tillsammans. Den som använder produkter får sedan fylla på så att det ständigt är redo att användas.
Lenas konkreta råd till hästägare
1. Den dagliga visitationen
Det absolut lättaste sättet att upptäcka om något inte stämmer med hästen är att dagligen titta på den med granskande ögon. Är första intrycket normalt? Har hästen sina vanliga pigga ögon? Det ser du direkt när du kommer till stallet. Vid mockning kan du snabbt kontrollera om den har ätit upp sitt foder, har druckit sitt vatten och om avföringen är normal. Vidare kan värme, svullnader och eventuella sår upptäckas vid den dagliga rykten.
2. Analysera skadan och agera
Om hästen påträffas med en sårskada är det viktigt att detta åtgärdas snabbt. Speciellt om du misstänker att skadan har uppkommit tidigare på dagen. En inledande åtgärd är att kyla eventuell svullnad som har uppstått, helst flera gånger, cirka 15 minuter per gång.
En sårskada bör tvättas rent med kallt vatten, se till att eventuell blödning stoppas. Därefter bör du kontrollera hur hästens allmäntillstånd är, har den feber? Behövs veterinär för att eventuellt sy skadan?
Lena rekommenderar att veterinär alltid kontaktas om:
– Såret sitter nära led/senskida/senor.
– Såret är djupt.
– Det går in mot bröst- och bukhåla eller andra organ, för kontroll av eventuella inre skador.
– Ögat är skadat.
– Mun eller tänder är skadade.
3. Hälsokort
Skulle hästen insjukna när ägaren inte är på plats kan det vara smidigt att ha en gemensam pärm i stallet. Där ska man kunna hitta information som är viktig för veterinären att ha koll på.
Ett hälsokort kan förslagsvis innehålla följande:
– Vad är hästens normala temperatur?
– När blev den senast avmaskad?
– Hur ser det ut med hästens vaccinationer? När blev den senast vaccinerad mot stelkramp?
– Går den på några eventuella mediciner?
– Kontaktuppgifter till ägare och anhörig.
– Övrigt, finns det något som är viktigt att veta om hästen, allergier eller liknande?
4. Renlighet är A och O
I samtliga fall när en skada har inträffat är det viktigt att det inte kommer in smuts i såret. Det är något som är en utmanande uppgift, stall och hage är inte de mest sterila miljöer man kan vistas i.
Därför är det viktigt att du i all kontakt med det skadade området har på dig plasthandskar och arbetar med sterila verktyg. Vid omplåstring och bandagering bör alltid en steril kompress ligga mot såret. Om den ramlar ner på stallgolvet innan bandagering – ta en ny.
5. Öva gärna innan olyckan inträffar
Att lägga ett galoppbandage, ett tryckbandage eller att få till en smidig bandagering som inte glider ner högt uppe på benet – det är inte det lättaste. Lena vet och påpekar att övning som alltid ger färdighet. Bland annat kan "Snögg", ett hästplåster, vara lösningen för ett glidande bandage.
Lena Karlsson rekommenderar att följande produkter bör finnas i ett stallapotek. Se även till att apoteket kan förvaras i en ren miljö och ständigt hålls påfyllt.
Termometer
Sax
Ficklampa
Silvertejp
Engångshandskar
Brems
Bomull/Gamgee
Kompresser
NaCl/ögonskölj
Alsolsprit
Gasbindor
Wet-flex
Snögg (hästplåster)
Tvål (Lactacyd och Hibiscrub)
Sårspruta
Jodopax
Vitt vaselin
Liknande webbartiklar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"
- Veterinär gör riskbedömning – du avgör köp
- Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Om hästar vore människor – enligt veterinären
- Hästköparna Marie och Eva fick inte själva välja besiktningsveterinär
- SIHS-veterinären Axel minns förra årets tragedi: "Man går in i en bubbla"
relaterade artiklar

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!