Hösten är här vilket för många innebär ridning i mörker. Pannlampa kommer väl till pass, men är den till för ryttaren eller för hästen? Veterinär Lena Ström svarar, i en artikel som först publicerades i tidningen Hippson, nummer 5, 2016.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock
Lena Ström jobbar som veterinär på Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), hon forskar kring hästens syn och har disputerat i ämnet. Enligt henne finns det en del som skiljer människa och häst åt när det kommer till synen.
– Hästen har till exempel sämre synskärpa. Däremot har den klart bättre mörkerseende än oss, dess syn är mer anpassad till att klara av både dagsljus och mörker, säger hon.
Hästens öga är till utformningen mycket större än människans. Pupillen kan vidga sig rejält och ögat har därför större kapacitet att ta emot och ta vara på det ljus som finns.
Precis som oss människor har hästen – i den bakre delen av ögat – en näthinna som innehåller ljuskänsliga celler, så kallade fotoreceptorer som innehåller fotopigment. När fotopigmentet träffas av ljus startar en kemisk process, nervimpulser skapas som skickas via synnerven till syncentrum i hjärnan för bearbetning och tolkning.
Tar längre tid att anpassa
Distributionen av fotoreceptorerna skiljer sig mellan hästens öga och människans, hästen har också ett känsligare fotopigment vilket bidrar till en mer effektiv mörkeranpassning. Dessutom har hästen en reflekterande hinna i den bakre delen av ögat, tapetum lucidum, som gör att ljuset studsar och passerar fotoreceptorerna två gånger. Detta medför en kraftigare ljusstimulering och mer effektivt användande av små mängder ljus.
– Du får dock ha i åtanke att det på grund av den ökade kapaciteten i ögat tar lite längre tid för ögonen innan de är helt anpassade och hästen kan utnyttja sitt goda mörkerseende fullt ut. Särskilt när man går från ljus till mörker, då kan det behövas så mycket som 30 minuter innan hästens syn är helt anpassad till den nya situationen. Även om det är en gradvis process, säger Lena Ström.
Kan försvåra
Pannlampan då, hur fungerar den ihop med hästens syn?
– Den är framför allt till för ryttaren. Hästen ser så pass bra i mörker att den inte behöver någon pannlampa. Även när det för oss människor är beckmörkt snappar hästens ögon upp ljus, som gör att den ser mycket bättre.
I studier som har gjorts har man bland annat funnit att vildhästar kan galoppera i mörker, och undvika stenar och annat som kommer i deras väg.
– Möjligen kan pannlampans ljuskägla försvåra för hästen, eftersom ljuset gör att den inte kan utnyttja sin fördel med bra mörkerseende fullt ut. Ögat anpassar sig till ljuskäglan och det blir svårare för hästen att se vid sidan om. Tyvärr finns inte mycket forskning gjord på detta i dag. Det hade så klart varit intressant att titta närmare på hur hästens prestationsförmåga påverkas av att ridas i mörker jämfört med i ljus, säger Lena.
Vill du läsa fler fördjupande artiklar, ta en titt på det senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson här.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!