Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2019-10-13
https://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/bjorn-berg-vill-doktorera-i-hovslageri.htm
Björn Berg vill doktorera i hovslageri: ”Det finns ett behov av experter på hovar”
Han var den enda som var meriterad nog att bli tillfrågad. Och nu är han den enda svenska hovslagaren som läser en internationell masterutbildning. I sin forskning kommer Björn Berg att titta på föl som genom aveln har fått allt längre ben – och som inte längre får plats i stoets livmoder.
Text och foto: Johanna Rasmussen
I Fjärås håller Björn Berg på att sätta upp ett eget labb, lådor utmed väggarna ska packas upp.
– Jag har det mesta, säger hovslagaren och ler, men jag saknar en hydraulisk verkstadspress.
Det är här Björn kan bli den första doktorn i hovslageri. När utbildningen är klar är titeln master och då går det att ta en doktorstitel.
– Det är mitt mål.
Först ska dock Björn under utbildningen, som avslutas med ett forskningsprojekt, titta på en av de vanligaste avvikelserna på fölben. Det är en vinkelavvikelse som populärt kallas ”exade framknän”.
– Avvikelsen kan bero på för stora föl, de ska ha längre och längre ben och får inte plats i livmodern.
Han jobbar gärna med just fölkorrigering.
– Jag vet att jag förbättrar välfärden för dem, för resten av hästarnas liv.
Enda svensken på utbildningen
Det var hösten 2017 som Björn Berg blev uppmanad att söka forskarutbildningen. Vad tänkte han då?
– Svenskt: Nej, vad ska jag där att göra?
Men bara meriterna säger något om valet av student, Björn var den enda svensken som fick erbjudandet. Behörigheten består i en grundutbildning, en viss nivå av vidareutbildning, en viss typ av kundstock, att ha skott åt landslag, stor erfarenhet av kliniskt arbete samt naturligtvis ett intresse för forskning.
Utbildningen inleddes i England vid Royal Veterinary College men University of Pennsylvania, USA, följde upp efter en kort tid och Björn bytte land. Det är i Pennsylvania han gör de praktiska momenten. I övrigt är det en distansutbildning med fysiska träffar två till tre gånger om året.
Arbetet blir allt mer avancerat
Björn upplever att hovslageri som yrke, under de senaste 20 åren, har attraherat fler som vill utvecklas och inte bara ”råsko”. Det börjar också bli högre status på yrket.
– Hästar är dyra, man vill investera sina pengar och ridning är en av Sveriges största sporter.
Många hästar ska i dag prestera toppresultat i sporten och hovslagare arbetar ibland med mycket små marginaler.
– Det är petigt, säger Björn.
Som bekant finns det ingen universitetsutbildning inom hovslageri i Sverige.
– Det finns ett fåtal veterinärer som också är utbildade hovslagare. Men vad jag vet är jag den första som går en masterutbildning.
”Väldigt många hästar avlivas på grund av hältor, varför har man inte kunnat lösa det? Det går att ställa en någorlunda diagnos, men den baseras ofta på erfarenhet och magkänsla. Jag vill kunna räkna på och veta säkrare hur jag kan stödja eller avlasta en häst”, säger Björn Berg.
Veterinärer är inga hovexperter
Björn Berg var 19 år då han bestämde sig för att bli hovslagare och brandman. Efter tredje försöket kom han in – då fanns det bara en skola, den i Skara, som tog in 20 elever årligen.
– Längden på hovslagarutbildningen har ökat sedan jag började, från sex månader till nu tre år.
Det tredje året syftar till att eleven ska få så mycket kunskap att denne blir godkänd av Jordbruksverket.
– Jag anser att det finns ett behov av experter på hovar och ben. Veterinärer är ofta inte så intresserade av hovar och orkar inte heller alltid fysiskt, säger Björn.
Olika status i olika länder
I både Storbritannien och USA är hovslagare ett högstatusjobb. Den brittiska utbildningen, som Björn anser är världens bästa, är flera år lång och det avläggs både praktiska och teoretiska prov. Här finns en tradition av hög utbildning för hovslagare och det finns privata initiativ från hästägare.
– Det är ett enormt förtroende att hantera en häst för flera miljoner, säger han.
I Sverige har statusen tidigare varit låg, det har funnits gamla föreställningar om att hovslagaren ”bara ska klara av att sko en häst”.
– Det finns fördomar, rykten och en tröghet i systemet. Sverige höll på att avhästas på 50-talet och hästar sågs lite nedlåtande som ”tjejers leksaker” efter militärens avveckling. De privata hästägarna med pengar fanns alltjämt kvar i Storbritannien vid den här tiden, pengar har förblivit en viktig faktor för brittisk ridsport. I Sverige har det snarare utvecklats till en folksport.
Friska hästar länge
Ett viktigt incitament, för att höja både statusen och utbildningsnivån, tycker Björn Berg är att få hästarna att må bra under riktigt lång tid och att de håller sig friska länge. Den svenska folkidrotten klättrar dessutom på toppsportens rankningslistor.
– Man skulle kunna ta med bättre tävlingsprestationer som ett skäl till att förfina yrket ytterligare. Men, det får endast ske inom gränserna för vad en häst faktiskt tål.
Aktuell: Studerar, forskar och fick nyligen – i samarbete med andra – patent på en unik mätmetod för att förebygga hälta hos häst.
Meriter: Skara grundutbildning 1984, gesällbrev, vid Polismyndigheten 1986–2019, hovslagare vid Gothenburg Horse Show 2002–2016, VM i Tryon 2018, verksam vid flera framstående kliniker; Cornell University, Kentucky Rood and Riddle Equine Hospital, Dalchenhof Pferdeklinik (Schweiz) och Palm Beach Equine Clinic (Wellington, Florida).

Med hjälp av värme och sådana här sensorer går det att hitta hålrum inuti hoven, innan dessa blir större och orsakar hälta.
Patent på mätning av hovkapslar
Ett litet bolag, som samarbetar med Chalmers, fick i juni i år patent på en metod att mäta hovkapslar. Sensorer fästs på hästens hov, de är kopplade till en låda som är stor som en halv drickaback, lådan är mobil men inte trådlös. En svag ström bildar värme och det mäts hur värmen sprids i hoven. Därmed går det att hitta sådant som inte syns – som sprickor, hornpelare och djupt sittande hovbölder.
Special om styrka:
Missa inte Hippson nr 5
I aktuellt nummer av Hippson (i butik från 8/10) kan du läsa ytterligare en intervju med Björn Berg, om hur man kan hjälpa hästen till starka hovar.
Men detta specialnummer på temat "Styrka" innehåller även massor av annat du inte hittar på nätet. Bland annat stärkande övningar för både hästar och ryttare, samt utfodringstips till muskelfattiga hästar och kostråd till oss som rider.
Läs mer om tidningsnumret
JUST NU: Spara 200 kronor!
Teckna en årsprenumeration och få sju nummer till priset av fem. Vi skickar det senaste numret direkt. Du har det i din brevlåda om bara några dagar.
Teckna prenumerationen här
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Första hjälpen” är A och O vid hovskador
- Hovfunktionen är avgörande för att hästen ska kunna prestera
- Astrofysiker + hovslagare ska möjliggöra säkrare diagnoser
- Björn Berg från Västsverige är en av VM:s hovslagare: "Väldigt stolt och hedrad"
- Årets svenska landslag i hovslageri är spikat
- Ta hand om hästens hovar i vinter
- Sett på Spoga Horse: "Nagellack" till hästen?
- Måttband – ett viktigt ”vapen” mot fång
- Bråda dagar för hovslagarna
- Hovbensfraktur – en vanlig skada som ofta har god prognos

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!