Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-08-07
Foto: Adobe Stock
Föl dog efter verkning – veterinär ger råd som ökar säkerheten
När ett föl skulle verkas för första gången kom det loss och slog sig så illa att dess liv inte gick att rädda. Veterinär Anne Haglund på Saxtorp hästklinik känner till ytterligare fall och ger råd om vad man ska tänka på för att öka säkerheten för både djur och människa.
En hästägare hörde av sig till Hippson för att berätta om en tragisk händelse. När hennes två månader gamla föl skulle verkas för första gången kom fölet lös och slog sig illa i huvudet. Fölet fick intensivvård på klinik men dess liv gick inte att rädda. Hästägaren vill vara anonym då fallet rör ett pågående försäkringsärende, men hon vill dela sin berättelse för att öka kunskapen om hur man verkar föl på ett säkert sätt både för människa och djur.
– Jag önskar verkligen att ingen ska behöva förlora sitt föl på detta sättet, säger kvinnan.
Föl bröt lårbenet
Veterinär Anne Haglund på Saxtorp hästklinik känner till två fall där föl har avlivats efter att ha skadat sig i samband med verkning – och flera incidenter som inte slutat så illa.
– För sju-åtta år sedan hade vi ett två månader gammalt föl som bröt lårbenet. Fölet försökte komma loss men hovslagaren höll kvar och höll kvar och till slut trillade fölet och bröt lårbenet. Det var bara att avliva den, det fanns inget annat att göra, berättar hon.
Efter händelsen var hon i kontakt med Svenska hovslagareföreningen, och hon har i år även talat med lärare på hovslagareutbildningen på Flyinge för att höra hur de utbildar sina elever om föl.
– Förr var det tal om att hovslagaren skulle fostra fölet genom att hålla fast den oavsett vad som händer. Jag hoppas att det har blivit bättre och läraren på utbildningen intygar att de tar detta på allvar.
Tre medhjälpare plus hovslagare
Det är vanligt att föl verkas för första gången redan när de är två veckor gamla. Hur tidigt man börjar beror på om fölet har en korrekt benställning eller om det är något som behöver korrigeras.
– När de är så små måste man hålla fast dem, det går inte att hålla dem i grimma för de är inte utbildade för det. Det finns flera tekniker för hur man ska hålla fölet så att man inte skadar det eller sig själv. Man behöver vara minst tre medhjälpare utöver hovslagaren. En som håller fölets framdel och en som håller bakdelen, samt en som håller stoet. Naturligtvis ska man låta fölet vara nära mamman så att det känner sig tryggt, säger hon.
Hovslagaren bör ge instruktioner till medhjälparna. Det är viktigt att hovslagaren har en god känsla för hur mycket fölet ska hållas och när man ska släppa efter, poängterar Anne.
– Det är som med all hästhantering. Man måste ge eftergifter och aldrig hålla en häst med våld, definitivt inte ett föl.
Hantera fölet dagligen
Prata med din hovslagare innan besöket och ta reda på om han eller hon är van vid att verka föl. Det ska inte bli en överraskning när hovslagaren kommer till stallet.
– Förutsätt inte att hovslagaren vill verka föl eller hjälpa till med korrigeringar, det kan hända att de inte vill. Det är viktigt att de har ett intresse av det för att det ska bli bra.
Som nybliven fölägare är det viktigt att du hanterar ditt föl dagligen. Det ökar säkerheten för alla parter.
– Lyft hovarna varje dag och håll någon sekund så att de får vänja sig. Då behöver man inte hålla fast benet, men när hovslagaren ska göra något måste han eller hon kunna arbeta i lugn och ro och då krävs det. Hästar är ett flyktdjur och det är naturligt för dem att försöka fly när någon håller fast dem. Det är som alltid med hästar - man måste lära dem genom att ge dem positiva upplevelser.
Var inte rädd för att avbryta
Även om man har förberett fölet och tänkt extra på säkerheten kan det hända att något går fel, eller att du upplever att situationen vid verkningen inte känns bra. Då är det dags att avbryta.
– Det måste man göra om det är ens egen häst, om man tycker att fölet eller medhjälparna inte klarar av det. Be hovslagaren att avbryta och föreslå att en veterinär kommer och ger fölet lätt sedering de första gångerna så att fölet inte stressar upp sig. Det kan hjälpa fölet att få en positiv upplevelse för framtiden.
taggar
Liknande webbartiklar
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Flera barn skadade på ridläger i Frankrike
- Älskad lektionsponny dog i lastningsolycka: "Saknar vår Blackie redan"
- Hästen Bell hemma från kliniken: "Hon är förvånansvärt pigg och glad"
- Häst dog efter smitningsolycka i Tidaholm
- Skadan från föltiden stoppar inte Crictor: "Håller igång så länge han tycker det är roligt"
- Super Simon trillade och fastnade i bäck: "Jag trodde han skulle dö"
- Jill skadade sig allvarligt när hon klippte en av sina hästar
- Häst dog efter olycka med lastbil
- "Märta" helt återställd efter spegelkraschen

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!