När hästfolk diskuterar hästar och dopning är det i stort sett alltid otillåten medicinering på tävling man pratar om. Antingen försök att fuska på bekostnad av hästens välfärd, eller brist på kunskap om vilka preparat som får användas. Det man kanske inte tänker på är att substanser som döljer smärta eller förändrar hästens temperament kan användas vid besiktning inför försäljning.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Yngve
Det förekommer att det tas ett blodprov på hästen i samband med besiktningen - i vissa fall på direkt inrådan av besiktningsveterinären. Blodprovet kan självklart analyseras direkt, men det kan även sparas och användas om det i efterhand upptäcks fel på hästen och man vill utreda om den var behandlad med något vid besiktningstillfället. Ute i Europa är den här typen av dopningsprov vanligare - exempelvis i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. I Tyskland förekommer det vid 20-30 procent av besiktningarna.
Positivt prov hittades
En veterinärstudent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjorde en studie där hon analyserade dopingprover som tagits i samband med besiktning av hästar. Proverna togs vid tio hästkliniker i landet på totalt 34 hästar som skulle besiktigas inför försäljning. Eftersom medverkan i studien var frivillig och måste godkännas av ägaren var provresultaten tvungna att vara anonyma - någon som dopat sin häst vill knappast få det dokumenterat. Ändå finns det en risk att några fuskare fått kalla fötter och man kan därför inte säga att urvalet i studien var slumpmässigt.
Proverna i studien analyserades för antiinflammatoriska läkemedel och kortikosteroider, och ett prov var positivt. En av de hästar som deltagit i studien hade Flunixin meglumine i en koncentration som tydde på att den behandlats med exempelvis Finadyne relativt nyligen. Nivåerna av läkemedlet var så höga att det fortfarande hade en smärtstillande effekt under besiktningen.
Däremot tittade man i den aktuella studien inte på eventuella preparat som skulle kunnat vara avsedda att förändra hästarnas temperament.
Nationella regler kan finnas
I vissa länder finns officiella regler för hur en besiktning ska gå till - i andra fall är instruktionerna otydliga. Via länken "Prepurchase examination of jumpers and dressage horses" här nedan kan du läsa ett exempel på hur en noggrann besiktning kan gå till, och se ett tillhörande protokoll.
Referenser:
Andersson, E. 2009. Dopning vid hästbesiktning. Sveriges Lantbruksuniversitet, institutionen för kliniska vetenskaper. Examensarbete 2009:40.
http://stud.epsilon.slu.se/731/1/andersson_e_100111.pdf
Marks, D. 1999. Prepurchase examination of jumpers and dressage horses. Proceedings of the Annual Convention of the AAEP 1999, vol 45.
http://www.ivis.org/proceedings/AAEP/1999/4.pdf
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!