De senaste decennierna har hästsporten blivit en allt mer global historia, och så här i OS-tider transporteras värdefulla hästar från jordens alla hörn till London. Även dyra hästar kan sprida smittsamma sjukdomar - inför OS i Hongkong gjordes därför en kartläggning av riskerna för att evenemanget skulle medföra att fruktade hästsjukdomar kunde spridas till nya områden.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Kit Houghton/FEI
Antalet stora internationella tävlingar har mångdubblats på kort tid - FEI listade 350 stycken 1996 och på tio år hade de ökat till 1530. Det, tillsammans med ökad export och import av både hästar och till exempel sperma och plasma, bidrar till en ökad risk för spridning av allvarliga smittor.
Ett exempel är infektiös anemi som bland annat sprids mellan hästar med blodsugande insekter, som bromsar. Sjukdomen kan orsaka dödsfall och en smittad häst som överlever är smittbärare för resten av livet, den avlivas därför oftast. Infektiös anemi har spridits till nya områden i världen via transporterade hästar och är en av de sjukdomar som oroar svenska myndigheter.
Varmare klimat en stor risk
Hos oss i norra Europa bidrar även ett varmare klimat till att vi kan bli tvungna att lära oss mer om hästsjukdomar som våra skyddslingar tidigare har varit förskonade från. Ett exempel är afrikansk hästpest, som aldrig har påvisats i Sverige men som tidvis har hittats i södra Europa. Smittan sprids med svidknott - alltså på samma sätt som sjukdomen blåtunga som på senare år har kommit in i landet och orsakat massiva vaccinationskampanjer på nötkreatur. Även "West Nile Virus" förflyttar sig norrut, sjukdomen kan orsaka allvarliga symtom och till och med dödsfall hos både människor och hästar.
Hästinfluensa lamslog Australien
Ett exempel på spridning av smitta genom resande hästar, som orsakat stora problem på senare tid, är utbrottet av hästinfluensa i Australien 2007. Sjukdomen fanns inte där sedan tidigare och hästarna var därför inte vaccinerade. Smittan kom från en importerad hingst och spreds från karantänstallet ut i landet via ett evenemang i Sydney. Redan i november hade över 7000 hästar rapporterats vara smittade och utbrottet orsakade mycket stora ekonomiska förluster, på grund av inställda lopp och avbrott i avelsarbetet.
Storbritannien är ett riktigt hästland och förutom att en allvarlig smitta skulle vara en katastrof i landet så är det stor risk att den snabbt skulle spridas vidare därifrån. Tiotusentals hästar lämnar varje år ön för att tävla, verka i aveln eller säljas.
Referens:
Herholz, C., Fussel, A.E., Timoney, P., Schwermer, H., Bruckner, L. & Leadon, D. 2008. Equine travellers to the Olympic Games in Hong Kong 2008: A review of worldwide challenges to equine health, with particular reference to vector-borne diseases. Equine Veterinary Journal, 40: s. 87-95.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!