Arkivfoton: Hippson
Ta alla skador och symtom från hovarna på allvar, och var noga med ”första hjälpen”. Alla sår i hovområdet ska behandlas akut. Det framhöll docent Ove Wattle när hästveterinärer och hovslagare samlades på Ultuna i början av november, för att diskutera hästens hovar.
Text: Cecilia Lönnell
Den årliga veterinärkongressen hos Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) på Ultuna i Uppsala handlade denna gång om hovar. Ove Wattle är en av landets ledande veterinära experter i ämnet, han föreläste i tandem med hovslagarmästare Henrik Jansson.
De båda svenskarna och holländaren Hans Castelijns, som är både veterinär och hovslagare, visade också att om hästen får kvalificerad specialisthjälp – då kan det som ser ut att vara en hopplöst allvarlig hovskada läka utmärkt. Men detta kräver vanligen att hästen tas till en större hästklinik.
Ett exempel på ”första hjälpen” är att spola rent sår med mycket och rent vatten. Utan tidig och rätt behandling kan en hovskada som från början var relativt ofarlig förvärras. Det kan i värsta fall resultera i avlivning.
Hovbensfraktur
En fraktur på hovbenet låter allvarligt, men behöver inte innebära katastrof om hästen får rätt vård från början. Precis som med andra frakturer kan dock, å andra sidan, en enkel spricka lätt förvandlas till en komplicerad fraktur om den inte tas omhand rätt inledningsvis.
– Boxvila de första tre månaderna är avgörande för utgången, påpekar Ove Wattle.
Han berättar om en halt häst som släpptes ut i hage för ”vila” med en oupptäckt hovbensfraktur. Den fick senare avlivas för att frakturen hade förvärrats.
Som med andra sprickor och brott är det för utgången avgörande hur frakturen ser ut. Två viktiga kriterier är om det handlar om en eller flera sprickor, samt om frakturen går in i någon led. Går den in i leden kan ledbrosket påverkas och det är svårläkt.
– Rätt skött kan mer än 70 procent av hästarna som har haft en hovbensfraktur, med en frakturlinje in till hovleden, återgå till arbete, säger experten.
Hovbensfrakturer brukar inträffa helt akut. Det finns andra hovproblem som hästens ägare uppfattar som akut uppkomna, men som i själva verket har varit en smygande process. Dock har hästägaren upptäckt problemet först då hästen har blivit kraftigt halt.
Hovbölder
Ett exempel är hovbölder, där det kan gå dagar från att en infektion har kommit in i kötthoven tills att en varböld har bildats och hästen blir kraftigt halt. Det är viktigt att inte nonchalera bölder, framhöll föreläsarna, för infektionen kan skada vävnader i hoven.
Vanligt är att lägga våtvarma omslag på en hov med misstänkt hovböld. Omslaget får inte bölden att ”mogna” snabbare, men gör att hornet blir lättare att skära i för veterinären eller hovslagaren när de ska hitta och dränera den.
– Om man inte kan lokalisera bölden, och inte kan utesluta en hovbensfraktur, bör det våtvarma omslaget ersättas av hovgips, råder Ove Wattle.
Stengalla
Detta är en inflammation i läderhuden på undersidan av hoven, på grund av tryck utifrån. Både stengalla, hovböld och hovbensfraktur kan ge mycket kraftig hälta.
– Men vid stengalla minskar hältan snabbt inom några dagar, säger Ove Wattle.
I stället kan hästen efter en stengalla ibland drabbas av inflammation i hovbenet (osteit på fackspråk). Det tar lång tid att läka.
Stick- och trampsår
Kronrandstramp
Tramp på kronranden kan exempelvis vara en broddskada. Det är mycket viktigt att hästen får snabb och korrekt första hjälpen, för att förebygga infektion och för att det ska bli en bra läkning. Kronranden är hästens ”nagelband”, det är därifrån det nya hornet i hovväggen växer neråt. Om en kronrandsskada får läka illa kommer horntillväxten att skadas, påpekade föreläsarna.
Spolning av sårområdet med vatten och med koksaltlösning, samt ett så kallat galoppbandage som omläggning, rekommenderas.
Balltramp
Kan som för kronrandstramp inkludera skador från brodd, och se mycket otäckt ut, men läker med rätt första hjälpen och korrekt behandling. En åtgärd veterinären gör efter att ha gjort rent är att lägga ett bandage som ger stöd för en riktig läkning. Dessutom behandlas inflammationen och en eventuell infektion.
Sticksår in i kronrand, stråle eller sula
Det är inte helt ovanligt att främmande föremål, genom olyckshändelser, tränger in i hoven. Då behöver hästen normalt först tas omhand hemma av en hästveterinär och i allvarligare fall sedan tas till klinik.
Ett exempel är då pinnar tränger in i kronranden och in under hovväggen. Här behövs gipsning och bandage över hästens kronrand. Den ska vila tills kronranden är stabil vid belastning, det kan ta en till flera månader.
Går sticksåret in i sulan eller strålen under hoven brukar man tala om spiktramp. Föremålet som har trampats in kan lätt träffa och då påverka viktiga strukturer som djupa böjsenan, strålbensbursan, hovleden och kotsenskidan. Och kan då ge allvarliga inflammationer – som kan bli livshotande. Komplicerade sticksår behöver behandlas på klinik.
Sultryck/sömtryck
Om en hovslagare gör misstag vid skoningen kan anpassningen av skon eller placeringen av söm bli fel, så att det uppstår tryck eller i värsta fall stick in i lamell- eller sulläderhud. Det är vanligt att skon måste tas av innan en bedömning och behandling kan göras. Vid sömstick behöver hoven dränage.
Avsliten hovkapsel
Det här handlar om olyckshändelser där en del av hovkapseln slits av, ofta traktväggen. Hornet som har lossnat kan INTE växa fast igen, den blottade ytan måste skyddas med kompress och hoven ska få gipsbandage. Nytt vägghorn måste växa ner från kronranden innan hoven blir helt återställd.
Blödande hornsprickor
Hornsprickor uppstår för att hovväggen belastas mer än vad den håller för. Det kan bero på medfödd dålig hovkvalitet eller påfrestningar från benställning, underlag, verkning/hovvård, skoning eller en kombination av olika faktorer. Det krävs kunskap för att hitta och åtgärda de bakomliggande orsakerna och för att fixera/avlasta den spruckna hovväggen. Detta så att nytt horn kan växa ner.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!