Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-01-30
Foto: Caroline Willberg/Agria
Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
Hur ser den perfekta hästen ut? Svaret är att det beror på… Enligt Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria och domare på unghästbedömningar, finns det inte någon optimal hästexteriör som passar alla ryttares behov.
Text: Malle Kivikas Ankarcrona
Det har skrivits mycket om hur en häst ska se ut för att hålla och prestera, vilket avelsföreningar och uppfödare har tagit fasta på i sitt arbete med att föda upp hästar som kan gå långt. Fokus är ofta att få fram individer som klarar sig högt upp i tävlingsklasserna och som håller sig kvar där under många år.
Inte så sällan är detta fantastiska hästar men de passar inte alltid oerfarna ryttare, till exempel dem som rider på ridskola. Vilket har lett till att många ridskolor faktiskt har svårt att rekrytera hästar som passar i verksamheten.
Detta har Agria tagit fasta på genom att försöka reda ut vad för slags häst som, utifrån ett hållbarhetsperspektiv, passar en lite mer novis ryttare. Diskussionen är intressant även för hobbyryttaren, för visst är det väldigt många som inte har behov av ”värstingvarianten” av häst – utan som vill fokusera på bra ridning och långvarig vänskap utan skador.
Toppoäng är inte nödvändigt
”Nya hästar till ridskolan” är ett av flera teman under den ”ridskoleboost” försäkringsbolaget har bjudit in till nu i månadsskiftet januari/februari – på sex olika platser i landet. Hippsons utsända satt med under föreläsningen på Mälarhöjdens ridskola i Stockholm nu i veckan.
– Rätt exteriör innebär att hästen blir mer funktionell. Dessutom ger det bättre hållbarhet, eftersom en häst som har lätt för att göra sitt jobb sliter mindre på sig, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Utifrån en mängd statistik, både från försäkringsärenden och från fyraårsbedömningar, kan man se hur viktig exteriören är. Enligt Karl-Henrik visar statistiken ett samband mellan höga poäng på exteriör och färre veterinära anmärkningar.
Det som är intressant att notera är enligt försäkringsveterinären att de hästar som inte passar för tävling, kanske för att de är lite för korta ryggen och därför inte flyter lika smidigt över ett stort hinder, faktiskt kan passa bättre för oerfarna ryttare. Trots att de inte får toppoäng exteriört. Utmaningen är att tänka en aning utanför ramen, att förstå varför en tävlingshäst behöver en viss typ av exteriör och varför en häst som inte får full pott på kvalitetsbedömningen kan vara ett bättre val för amatörryttaren.
– En grundförutsättning för hållbarhet är att hästen är välproportionerlig, att kroppen och hästens rörelsemekanik är i balans. För oerfarna ryttare är det viktigt att hästen har god balans i sig, eftersom ryttaren själva inte har det, säger Karl-Henrik.
Bra takt – men inte för hög över manken
Det innebär att en häst som är skapt i framvikt passar mindre bra för en oerfaren ryttare, den kommer att få svårt att sätta under sig och att bära vikt. Medan en något lågställd häst med god kroppsbalans kan passa mycket bra.
En annan sak som enligt statistiken tycks vara avgörande är traven. Ju bättre trav, desto färre veterinära nedslag.
– En bra och naturlig takt som främjar en rörelse i balans när hästen rör sig är det bästa, säger Heimdahl.
Utifrån ett renodlat hållbarhetsperspektiv är det heller inte bra för en häst att vara för stor. Hästar över 172 centimeter har fler anmärkningar än mindre individer. De har även, enligt statistiken, färre år på tävlingsbanan. Detta är anmärkningsvärt med tanke på att många ryttare, särskilt i lite högre dressyrklasser, vill ha just höga hästar.
– För ungefär 20 år sedan var den genomsnittliga mankhöjden 164,5 centimeter. I dag är den 166 centimeter. Dagens snitthöjd tycks vara ganska optimal ur hållbarhetssynpunkt, men det för med sig att vi också får fler hästar som blir riktigt stora och som därmed riskerar att drabbas av hållbarhetsproblem.
Sammantaget innebär detta att den som är ute efter en hållbar häst, men som inte har behov av att rida de höga klasserna, kan vinna på att köpa en häst som tävlingsryttare väljer bort. Tävlingsryttarna söker gärna ädla, högresta och stora hästar som är atletiska ut i hovspetsarna. I stället är Karl-Henriks tips att vidga perspektivet. Tänk utanför boxen och titta på lite grövre men ändå välproportionerliga hästar, som rör sig harmoniskt.
Kort rygg är inte helt fel
Det kan till och med vara en fördel om hästen är lite kort i ryggen, vilket inte ger de högsta poängen på bedömningen.
– En häst med kort rygg blir ofta stel i ryggen vilket inte är bra, det är allmänt känt. Men en häst med lång rygg är svårare att rida. Där krävs det mer av ryttaren för att få ihop framdelen med bakdelen, vilket heller inte är bra. Med andra ord kan det vara bättre att satsa på en häst med lite kortare rygg, men så klart se till att den gymnastiserar ryggen hela tiden, säger Karl-Henrik.
Sett till rörelsemekaniken kan man dessutom ha överseende med att hästen exempelvis paddlar med benen. Så länge paddlandet sker i luften.
– Det som händer i luften har ingen direkt påverkan på hållbarheten, men man måste vara noga med att se hur hästen sätter ner hovarna. Landar de snett, då blir det en snedbelastning vilket sliter.
Till sist ett tips för oss ryttare, för att vi ska få hållbara hästar. Om ryttaren skulle följa samma utvecklingssteg som hästen, då skulle man fokusera mycket mer på balansen i början. Och det skulle gynna hästen, som får lättare att röra sig balanserat vilket minskar slitaget på leder och rygg.
Att longera en nybörjare, så att han eller hon övar upp sin balans, kan alltså vara väl investerad tid för hästens hållbarhet.
Hälta
Kolik
Hovböld
Fång
Traumatiska hudskador, det vill säga sår som måste sys
Kommentar från Karl-Henrik: Hältor står för majoriteten av alla utbetalningar som försäkringsbolagen gör. Den diagnosen är mest relevant utifrån hållbarheten. Intressant att notera är att ridskolor har färre fall av kolik – vilket antagligen beror på bättre rutiner kring utfodring, arbete och mer genomtänkta inköp av foder. Fång är exempelvis ovanligt på ridskolorna, vilket kanske kan förklaras med att man snabbare ser om en häst visar tecken på fång och därför direkt kan vidta åtgärder.
Liknande webbartiklar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Träna hästen hållbart – med hjälp av ett fokuserat träningsupplägg
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
relaterade artiklar

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!