Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-10-15
Foto: Adobe Stock och Jessica Alm (bilden på Josefin Blom Lugn från Rimboritten 2016)
Hållbar häst – lär av distansryttaren: ”Måste genomsyra hela ditt tänk”
Under eventbolaget Hästbyråns senaste evenemang fick en distansryttare på landslagsnivå, Josefin Blom Lugn, berätta hur hon jobbar för att ha hållbara hästar.
– Det finns egentligen fem huvudområden att ta hänsyn till. Naturliga förutsättningar, foder, hästhållning, hovar och träning. Både mental och fysisk sådan, säger hon.
Text: Anna Nordin
Josefin Blom Lugn har ridit distans sedan 2011, hon är utmanare till landslagstruppen och C-tränare i distansritt. Hon menar att hållbarhet är själva grunden inom distansen.
– Den måste genomsyra hela ditt tänk, ska hästen klara att gå 160 kilometer behöver du ha ett väl genomtänkt upplägg.
Under 2016 hade Josefins häst Chaman 480 godkända tävlingskilometrar utan hältor, vilket hon ser som ett kvitto på att hållbarhetsträningen har fungerat.
Lär dig hästens normalvärden
– I all träning behöver du ta hänsyn till individen och dess förutsättningar.
Det säger Josefin, som beskriver sig själv som den som ”utvecklar det hon har” eftersom hon vill behålla sina hästar.
– Den häst jag har tävlat 16-milsdistansen på är till exempel parallellförskjuten i ett av sina framben. Men vi har anpassat träningen efter det och tävlandet har gått jättebra. Du behöver också ta hänsyn till hästens mentala förutsättningar när du lägger upp träningen, påpekar hon.
Som ryttare och ansvarig för hästens träning är det viktigt att känna till sin hästs normalvärden för temp, puls och andetag.
– Kolla värdena fyra–fem dagar i rad så får du ett bra snitt. Hästar är flyktdjur och är därmed bra på att ”ge allt” när det behövs. Deras vilopuls ligger på 25 till 40 slag i minuten medan de vid maximal ansträngning kan komma upp i 200 till 240 slag, berättar Josefin och fortsätter:
– Detsamma gäller andningsfrekvensen som i vila är 8 till 16 andetag per minut och vid hårt arbete kan vara över 140! Hästen kan också ”bloddopa” sig själv, genom att mjälten är en stor blodreservoar som kan användas vid exempelvis stress eller hårt arbete.
Järnkoll på hästarnas grovfoder
När det gäller foder utgår Josefin från vad hästar äter i det fria.
– Det är ändå det deras tarmsystem och ämnesomsättning är anpassade för. Därför har jag valt ett kvalitetsgrovfoder som innehåller det hästarna behöver utifrån vad de ska prestera, i stället för att behöva komplettera med en massa kraftfoder.
– Eftersom mina hästar ska arbeta under lång tid blir det extra viktigt att ha koll på vätskeförlusten och därmed också förlusten av viktiga mineraler som natrium och kalium. Även transportering ger vätskeförluster, i kombination med att många hästar dricker sämre när de reser.
Josefin har precis gått över till att ha hästarna på lösdrift.
– Jag tror att omställningen var jobbigast för mig faktiskt, säger hon och ler. Jag känner mig mer bekväm med att ha dem inne, men jag ser ju att hästarna mår bättre och trivs när de får vara ute. Det är viktigt att vi inte förmänskligar hästarna, utan utgår från deras naturliga förutsättningar.
Hovar i god kondition
”Ingen hov, ingen häst” är ett klokt citat.
– Du kan inte klara en distansritt med en häst som inte har välskötta hovar. Vid sidan av att skaffa dig en kunnig hovslagare är det bra att själv läsa in sig på ämnet, så att du vet hur hoven fungerar, säger Josefin och förklarar:
– Hoven står för 70 procent av stötdämpningen, den är elastisk och vidgas vid isättning. Strålen är en blodpump och stötdämpare, för att den ska kunna fungera korrekt behöver den ha markkontakt. Den ska ta den största delen av belastningen, inte hovväggen. En stråle som får arbeta korrekt blir stor, medan den om den inte har markkontakt på sikt krymper ihop.
När det kommer till själva träningen får Josefin ofta frågan om hon själv tränar något mer vid sidan av hästarna.
– Det finns inte en chans att hinna det. Men jag rider ju två–tre timmar per dag och är aktiv sju till tio timmar. En kompis som tävlar ”Iron man” följde med ut på ett av mina träningspass på en av mina hästar. I slutet av passet vädjade hon om att det skulle vara slut och förstod inte hur jag kunde orka, skrattar Josefin.
Ditt ansvar att inte sitta snett
Ryttarens betydelse för hästens hållbarhet är stor.
– Sträva efter följsamhet. Kolla upp din egen kropp efter eventuella snedheter och korrigera dem. Sitter du snett med en centimeter läggs tio procent extra av din vikt på den sidan. Sätt dig på dina händer så att du känner dina sittben och öva på att sitta så att de känns lika mycket, tipsar Josefin.
Träning kräver långsiktig planering. Det tar cirka tre till sex månader att träna upp en hästs kondition, sex till tolv månader att träna upp muskulaturen och upp till två år för skelett, leder och ligament. Hästen har däremot en fördel gentemot människan när det gäller att bibehålla sin muskelmassa.
– En häst kan behålla sin muskelkapacitet i sju veckor även vid total vila, menar Josefin.
Hon förklarar att vi behöver förstå att själva träningen är nedbrytande.
– Det är vilan efter som bygger upp. Vilan kan gärna vara aktiv, i form av skritturer eller promenader.
Sätt upp kort- och långsiktiga mål för er träning, så blir det lättare att ha koll på att den blir uppbyggande och inte sliter för mycket. Det krävs struktur och kontinuitet för att lyckas.
– Variera både underlag och träningsform för hållbarhet.
Olika träning beroende på gren
Josefin själv tränar sina hästar fyra till fem dagar per vecka och låter dem vila resten.
– I all vår träning sätter jag kvalitet före kvantitet. Jag har alltid ett fokus för varje pass, kortpass på en och en halv till två timmar och långpass på två–tre timmar för hållbarhet. För en ”vanlig” häst kan man nog halvera det, tillägger hon med ett leende.
Anpassa träningen efter det arbete hästen ska utföra. Det är olika sorters muskler som används vid uthållighetsgrenar jämfört med där styrka eller explosivitet behövs.
– Sedan tränar jag ”offroad” eller klättring med fokus på lösgjordhet, styrka och smidighet. Och så tränar vi dressyr och markarbete för lösgjordhet och liksidighet. Tro det eller ej, men det krävs mycket samling för att klara vissa delar av distansslingorna, säger Josefin och fortsätter:
– Jag galopptränar dessutom för kondition, mellan en halv och två timmar. Underlaget är extra viktigt för de långa galoppassen och de görs endast på preparerat underlag.
Det bästa sättet att få en hållbar häst är att förbereda den väl för sin uppgift.
– Individanpassa träningen och börja på rätt nivå. Ha tålamod, låt det ta tid. Och ta hjälp när du själv saknar kunskapen, samt underlätta hästens återhämtning efter ansträngning.
Redaktion Hippson
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Distansstjärnan: Så tränar du för ökad hållbarhet
- Distansryttarens rekordavstängning hävs: "Extremt besvikna"
- Distansryttare får rekordstraff – häst avlivades under tävling
- Göran Åkerström om arbetet med distansen: ”Har en lång väg framför oss”
- VM-distansen börjar om efter problem vid starten: "En förvirrad start"
- Kungligheter kommer till SM: "Sätter upp egna toaletter och tält med bekvämligheter"
- Tre hästar döda vid distanslopp i Dubai – inga svenskar tävlar i området
- Dagen efter distans-EM och bronsmedaljen: ”Det är helt fantastiskt”
- Suzannas resa mot det mongoliska derbyt har börjat: ”Otroligt spännande”
- Kritiken bidrog till att Anneli lämnar sitt uppdrag: ”Har så klart påverkat mig”
relaterade artiklar

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!