Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-10
Till vänster stillbilder från de filmsekvenser publiken fick bedöma. Till höger forskaren Marie Rhodin.
Hältbedömning är (nästan) omänskligt svårt – nu ska modern teknik hjälpa oss
Söndag kväll höll Folksam sitt traditionsenliga kunskapsseminarium i Falsterbo. Denna gång var temat objektiv rörelseanalys och hur man kan se att hästen är halt – föreläste gjorde veterinärerna och forskarna Marie Rhodin och Line Greve. Som båda dessutom har tävlat svår dressyr.
Text & foto: Anki Yngve
Marie Rhodin har alltid varit intresserad av biomekanik och disputerade 2008 med en avhandling om hur hästen påverkas av sin huvud/hals-position. I dag forskar hon vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) om att mäta rörelseasymmetrier hos hästar, och i förlängningen hältor, objektivt.
Line Greve kommer från Danmark men arbetar sedan i oktober på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Hon har jobbat hos framstående experter på hästortopedi i både Frankrike och England och har dessutom forskat i ämnet.
Evolutionen hinner inte med
Marie inleder med att påminna om hästens historia.
– Det tog 50 miljoner år för hästarna att utvecklas till stäppdjur, specialiserade på att ströva omkring och leta gräs. Hästen domesticerades för cirka 5.000 år sedan, det har gått väldigt fort, så det är inte så konstigt att den inte har hunnit anpassa sig till allt vi vill att den utför.
Som exempel visar hon filmsnuttar på tävlingshästar som rör sig stort och hoppar högt.
– Problemet är att medellivslängden bara ligger kring 15 år på våra moderna sporthästar, en ålder då de borde vara på toppen av sin karriär med många år kvar att prestera. Vanligaste orsaken till att hästar döms ut är ortopediska skador, framför allt hältor.
Publiken får ”gissa hältan”
Marie och Line aktiverar publiken genom att visa filmklipp på halta hästar. Det har delats ut mentometerknappar med fyra alternativ och alla får vara med och säga vilket ben de tror att hästarna är (mest) halta på.
Resultaten får många att fnissa till – svaren är ganska jämnt fördelade mellan vänster fram, höger fram, vänster bak och höger bak. Då klippen visas i slowmotion blir det dock lite lättare att se var hästen faktiskt haltar.
– Det här har med vår syn att göra. Om vi hade varit falkar hade det varit lätt, men detta ligger på gränsen till vad vårt synsinne klarar, förklarar Marie om att hinna uppfatta asymmetrierna.
Visuell hältbedömning är svårt, inte bara för lekmän utan också för veterinärer.
– I en studie vid SLU lät vi 86 olika veterinärer titta på 60 videosekvenser med hästar som longerades. De fick bedöma alla fyra benen och gradera på vilket ben hästen var mest halt. Det de inte visst var att tio av filmerna var repetitioner, alltså samma klipp som återkom, berättar Marie.
Resultatet presenterades med en metod som ger en skala mellan 0 och 1, där 1 är helt överensstämmande. Under 0,3 är riktigt dåligt och över 0,8 är utmärkt. De erfarna hästveterinärerna hamnade i snitt på 0,38 i överensstämmelse och de mindre erfarna på 0,25…
– Det verkar helt enkelt vara mycket svårt att bedöma vilket ben en häst är halt på, konstaterar Marie.
Via mentometerknappar fick publiken bedöma hältor.
Kan jämföra rörelserna över tid
Numera finns det tre olika system på marknaden för objektiv rörelseanalys av hästar. Det är dels Lameness locator och Equigait som båda är sensorbaserade, dels Q-horse som är kamerabaserat.
I Helsingborg, där Line Greve arbetar, har man precis installerat och börjat att jobba med Q-horse. Kliniken har alltså installerat kameror både i löpgången och i ridhuset där hästarna longeras. När en häst ska analyseras fäster man markörer på den med dubbelhäftande tejp, dessa kommunicerar sedan med den mjukvara som bearbetar och presenterar all data.
Systemet kan användas till avancerad hältutredning, men också till att göra olika typer av utvärderingar och uppföljningar.
– Vi kan till exempel mäta effekten av en viss träningsmetodik, vad som händer om en häst skos annorlunda, får kiropraktik eller en ny sadel. I och med att data sparas kan rörelserna analyseras över lång tid. Vi jämför objektivt med senaste veterinärbesöket, har hästen blivit bättre? säger Line.
Veterinär Line Greve jobbar med bland annat rörelseanalys på Specialisthästsjukhuset Helsingborg.
Asymmetri mellan kroppshalvorna
Marie Rhodin förklarar att det har varit en dröm för forskare och veterinärer i decennier att kunna mäta om och hur en häst är halt. Det systemen mäter är asymmetrier i hur exempelvis korset och manken rör sig upp och ner på vänster respektive höger sida.
– Sättet för hästen att avlasta vid smärta är att förändra den rörelsen. När den blir halt uppstår det alltså en asymmetri i höjdled som går att mäta.
Om hästen är bakbenshalt sjunker korset ner mer när det friska benet sätts i marken, eftersom det benet tar mer av belastningen.
– Vid frambenhälta är huvudrörelse väldigt bra att titta på, huvudet sjunker ner mer när det friska benet är i marken, förklarar Marie.
För att krångla till det ytterligare berättar Rhodin att kompensatoriska hältor är relativt vanligt. Det vill säga att hästen fördelar vikten på ett annorlunda sätt för att avlasta och minska smärtan.
– Vid bakbenshälta kan en häst till exempel föra vikten framåt, så att den får en nickrörelse som gör att den ser halt ut fram.
Marie poängterar att kompensatorisk hälta är något helt annat än sekundär hälta, där hästen har överbelastat så att den har fått ont.
Komplext att bedöma på volt
För att kunna forska på det här med hältbedömning måste man först veta hur en frisk häst rör sig. Därför har SLU undersökt hur en icke-halt häst rör sig vid longering.
– På volt kommer den att sjunka ner mer på det yttre bakbenet och ser därför lite ”inner-bak-halt” ut. Men på en volt på 10 till 15 meter i diameter är det normalt, så länge det inte är en liten ponny vi pratar om. Sådant här är viktigt att veta så att vi inte tolkar det som hälta, säger Marie.
Hältbedömning på volt är alltså extra komplext. En viss asymmetri är normalt, samtidigt som kompensatoriska hältor kan uppträda även här.
Exempel på analysresultat från ett av de objektiva mätsystemen.
Mäter asymmetri – inte smärta
Ytterligare något Marie vill poängtera är att det de här systemen mäter är asymmetrier i rörelsemönstret, som när de är tillräckligt stora indikerar hälta. Däremot går det ännu inte att mäta faktisk smärta.
Hon berättar om en studie där 222 hästar som var friska och fungerande enligt sina ägare undersöktes objektivt, hela 73 procent av dem hade ett asymmetriskt rörelsemönster. Av dessa upplevt friska hästar fick sedan 70 NSAID (typ ”butta” eller Metacam) i några dagar medan en kontrollgrupp fick placebo. De flesta av hästarna blev inte mer symmetriska av smärtlindringen.
– Det väcker många frågor, kanske är de här mindre asymmetrierna inte smärtutlösta? Eller handlar det om kronisk smärta?
Eftersom vi inte kan fråga hästar om de har ont menar Marie att den objektiva rörelseanalysen behöver kompletteras med annan forskning. Till exempel kring ”pain face” och liknande.
Kommer att kunna utvärdera bättre
Preliminära resultat från ytterligare en SLU-studie visar att även oinridna hästar i stor utsträckning är asymmetriska, ungefär lika ofta som högpresterande tävlingshästar.
– Vi kan dock inte ta för givet att unghästarna inte har ont bara för att de inte rids, exempelvis ”lösa benbitar” och liknande kan utlösa smärta, säger Marie.
Hon avslutar med att säga att det ÄR väldigt svårt att se och tolka låggradiga hältor korrekt.
– Men med hjälp av forskning kan vi lära oss mer. I dag finns en hel del osäkerhet i diagnoserna och det går trender i det här med behandlingar. Nu kommer vi att kunna utvärdera mer systematiskt, förhoppningsvis kommer det att höja nivån på ortopedin avsevärt, menar Marie.
Någon i publiken undrar hur hon ser på böjprov, Rhodin förklarar att detta främst används för att lokalisera varifrån på ett visst ben smärtan kommer. Till exempel inför att lägga en första bedövning.
– Där tror jag att det kan bidra med viss information. Men man ska vara försiktig med att använda böjprov till att avgöra om en häst är frisk eller sjuk.
Marie Rhodin hoppas och tror att objektiva mätmetoder kommer att ge bättre och säkrare diagnoser i framtiden.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!