Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2012-10-17
Anja Pedersen från Distriktsveterinärerna.
Hästens mun – en komplex apparat
Under Hästmässan i Borås höll Anja Pedersen från Distriktsveterinärerna en mycket intressant föreläsning om hästens munhåla och om betsling. Hon inledde med att förklara hur hästens mun faktiskt ser ut inuti och hur tuggandet fungerar. Något alla ryttare borde ha koll på innan vi stoppar in ett bett i hästmunnen.
Text & foto: Anki Yngve
Hästar är från början stäpplevande djur, som är anpassade till att äta en relativt näringsfattig diet bestående av framför allt gräs. En häst i frihet ägnar 14-18 timmar per dygn åt att beta.
- Det naturliga för dem är alltså att äta länge och från marken, säger Anja Pedersen.
Hon menar att grovfoder är det allra bästa för hästens tänder, att tugga de grova stråna fungerar lite som tandborstning för den.
- Kraftfoder kan liknas vid redan färdigtuggad mat. Det ger mindre salivproduktion och kan packas in mellan tänderna.
Olika tänder har olika funktion
Hästens mest synliga tänder är framtänderna, som är som en sax som sliter loss grässtråna från marken. Efter lanerna tar kindtänderna vid, och sträcker sig hela vägen bak till i höjd med hästen ögon.
- Hästen har dessutom väldigt rörliga och känsliga läppar som kan sortera bort oönskat foder, berättar Anja.
Lanerna, det vill säga det tandfria området där vi placerar bettet, är platsen där hästen samlar upp det foder som framtänderna har klippt av. När hästen har fått ihop en lagom "boll" med gräs bildas ett tryck upp mot den hårda gommen. Då utlöses en reflex där tungan skickar bak fodret till kindtänderna, som maler sönder fibrerna.
Detta är en reflex som är bra att känna till som ryttare - retar bettet gommen på hästen utlöses alltså reaktionen och hästen försöker flytta bak bettet mellan tänderna.
- Det är förresten tungans storlek som avgör hur tjockt bett som får plats i hästens mun. Inte hur stort huvudet är, förklarar Anja.
Kindtänderna mal fodret med en cirkulerande rörelse. Hästen byter själv tuggrotation mellan höger och vänster varv, så att tänderna slits jämnt. När fodret är tillräckligt sönderdelat, vilket underlättas av salivutsöndringen, sväljs det ner.
- Salivproduktionen kommer igång när fodret rör sig mot och retar slemhinnorna i hästens mun. Då blöts fodret upp och blir lättare att svälja. Men saliven skyddar också magslemhinnan. En medelstor häst producerar mellan 10 och 30 liter saliv per dygn, berättar Anja.
Tänderna ska vara vassa
En vuxen häst har 12 framtänder, 0-4 hörntänder (= caninetänder/hingsttänder), 0-4 vargtänder och 24 kindtänder.
- Hästtänder slits hårdare än våra tänder och ska vara ganska vassa, så att de klarar av att sönderdela grovfodret, säger Anja.
Hon förklarar att hästar har en fördröjd rotutveckling. Det innebär att tanden bildas först, när den sedan kommer i slitning utvecklas roten. Roten växter och "puttar ut" mer och mer tand efter hand som den slits.
- Efter cirka 14 års ålder är det inte längre möjligt för tanden att bilda nytt tandmaterial. Om man då raspar ner tänderna förkortar man hästens liv. I 20-årsåldern har en häst ofta skjutit fram allt tandmaterial den har och framåt 30-årsåldern kan tänderna ha blivit så nerslitna att hästen får svårt att tugga, förklarar Anja.
Håll ett öga på tandväxlingen
Innan den får sina permanenta tänder har hästen, precis som människan, mjölktänder. De är 24 till antalet, 12 framtänder och 12 kindtänder.
- Mjölktänderna byts ut från ett till fyra och ett halvt års ålder. Tänk på att hästen fortfarande är i tandväxling när vi börjar ha bett i munnen på den, två-treårsåldern kan vara en ganska turbulent tid i unghästens mun. Det gäller att anpassa utrustningen efter tandbytena, kanske behöver hästen i perioder ridas bettlöst, säger Anja.
Vargtanden, som är den första kindtanden, används inte utan är en rest från tidigare utvecklingsstadier. Inte alla hästar får vargtänder - och om vi inte hade haft bett i munnen på hästarna hade vi inte behövt plocka bort dem.
- Vargtänder är vanligast i överkäken men vissa hästar får dem även i underkäken. Ibland tappar hästen vargtänderna i två och ett halvt-årsåldern, men gör den inte det brukar vi rekommendera att de plockas bort. Vargtänderna sitter på ett dumt ställe, precis där vi vill att bettet ska ligga. Risken är att de bryts av när bettet ligger emot vilket i så fall orsakar stor smärta.
Tänk även på att det inte alltid är så att vargtänderna syns. Ibland ligger de dolda under tandköttet.
Veterinär eller tandläkare
Anja menar att den som undersöker och behandlar hästens tänder antingen ska vara veterinär eller legitimerad humantandläkare, med adekvat tilläggsutbildning om hästar.
- I mitt tycke räcker det inte att ta ut en så kallad "hästtandläkare" med några veckors utbildning i USA. Dessa har enligt mig inte tillräcklig utbildning och får till exempel inte ge injektioner eller behandla djur som har getts lugnande, säger hon.
Anja berättar att hon under en munhåleundersökning först inspekterar hästens framtänder. Därefter sätter hon på en munstege och undersöker tuggytor, förekomst av vassa tandkanter, letar efter skador, foderinpackningar, eventuella sår och så vidare.
- Raspa eller slipa tänder ska man bara göra om det är nödvändigt för att förbättra tuggfunktionen eller för att undvika slemhinneskador på grund av vassa kanter. Kom ihåg att slentrianmässig raspning kan förkorta hästens liv!
Distriktsveterinärerna rekommenderar att en unghäst under fem år undersöks i munnen en gång i halvåret. När det gäller vuxna till medelålders hästar räcker en gång om året, medan en häst över 18 år kan behöva kontrolleras lite oftare.
Fotnot: Andra halvan av Anja Pedersens föredrag handlade om betsling. Det återkommer vi till i en senare artikel här på Hippson.se!
Liknande webbartiklar
- Så förebygger du bettrelaterade problem
- Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand
- Odontologen om hästens mun: ”Är tuggandet av grovfoder som rengör tänderna”
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
- Håll koll på hästens mun och andedräkt
- Unghästen måste få chans att vänja sig vid bett i munnen
- Följ med Scooter till tandläkaren
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Distriktsveterinärerna ska etablera sig i Dingle
relaterade artiklar

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!