Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2018-06-26
En av de hästar som ger blod görs redo.
Högsäsong för hästen som blodgivare: "Många erbjuder sig att ställa upp"
Under sommaren råder ofta blodbrist för människor, även för hästar är det högsäsong vad gäller att ge blod. Fölningar som går snett är en vanlig anledning till blodgivning, veterinär Anna Bohlin berättar mer.
Text: Ida Röök
Foto: Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg
På Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg har man anammat ett system för hästen som blodgivare. Under våren och sommaren är behovet av blodtransfusioner som störst. Men processen är inte helt enkel att genomföra och det finns mycket att ta hänsyn till innan man tappar en häst på blod och ger det till en annan individ.
– Det är väldigt besvärligt att blodtypa hästar, därför är blodtransfusioner till häst ganska ovanliga och något vi bara gör om det är absolut nödvändigt för hästens överlevnad. Man får väga riskerna med att hästen reagerar på blodet den får mot riskerna med att den inte får något blod alls, berättar veterinär Anna Bohlin.
Många erbjuder hjälp
Det är särskilt under fölningssäsongen som fallen med blodtransfusioner är vanligare än annars.
– Det handlar oftast om någon form av akut blödning som har uppstått. Antingen via ett trauma som en olycka eller liknande, eller exempelvis invärtes blödningar, förklarar Anna.
Många hör av sig till kliniken för att erbjuda sin häst som blodgivare.
– Vi har dock valt att ha personalhästar som blodgivare, just nu är det fem hästar som ingår i gruppen. Då kan vi ha koll på dem på ett annat sätt, de är mer lättillgängliga när det uppstår akuta behov. Dessutom är det viktigt att känna till hur hästen som ger blod kan reagera, det känner vi oss trygga med att vår personal har koll på.
Kan inte lagras länge
För människor lagras blod i stora banker, men när det gäller hästar är det svårt att hålla kvalitet i större lager.
– Därför försöker vi hålla blodet så färskt det bara går, ofta får hästarna lämna blod i det akuta läget. Vet vi att vi har en komplicerad operation där det kan krävas blodtransfusion försöker vi att samla blod innan, men vi har aldrig ett stort lager blod liggande, berättar Anna.
Liknande webbartiklar
- [VIDEO] Supersmart omslag om hoven – med blöja
- Stuteriveterinären berättar om fölningens tre stadier: ”Då ska du tillkalla veterinär”
- Veterinärens otäcka upptäckt i hästens mun: ”Larverna kommer fram mellan tänderna”
- Tvingades åka 28 mil med skadad häst för akut operation
- Gästblogg: "SIS" – något många hästar lider av
- Pilotprojekt ska motverka övervikt hos hästar
- Ny försäkring med ökat fokus på rehab för alla hästar
- Veterinär lyfter problem med hästgodis: ”Fastnar i tänderna som en kletig massa”
- Skadorna för allvarliga – väljer att avliva Keso
- Häst opererades i fel ben – veterinär får erinran

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!