Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-08-21
Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
Moa Andersson upptäckte en hårlös fläck på benet på sin 14-åriga hopphäst Kay Cruise. Hudproblemet blev bara värre och efter biopsi hos Hästkliniken i Norrköping konstaterades att han hade den mycket ovanliga åkomman sarkoidos. Här berättar Moa och veterinären Carina Ohlsson Melin om diagnosen och behandlingen.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Moa Andersson köpte Kay Cruise i oktober, han är en lugn och stabil irländare (e. Cruising) som hon tävlar i hoppning.
– Redan i höstas hade han en liten fläck på benet som det inte var någon päls på, veterinärerna sa att vi skulle prova att tvätta med Hibiscrub men det hjälpte inte. Dessutom provade vi alla möjliga salvor som skulle göra att huden blir mjuk. Men det blev bara värre, säger hon.
Under våren blossade hudproblemet upp och blev jättestort, då åkte Moa in med sin häst till Hästkliniken i Norrköping.
– De hade inte haft något liknande fall innan så de hade svårt att säga vad det kunde vara. Veterinären tog ett biopsiprov som visade att det handlade om lokal sarkoidos, en väldigt ovanlig hudsjukdom som inte så många hästar har diagnostiserats med.
Läkte snabbt med rätt salva
Kay Cruise var inte allmänpåverkad, och i och med att det inte ligger någon utrustning i anslutning till det drabbade området har Moa kunnat rida som vanligt. När korrekt diagnos var ställd och han fick adekvat behandling blev han dessutom snabbt bättre.
– Antingen behandlar man med kortison eller med en salva som heter Protopic. Vi började med några dagar kortison, sedan övergick vi till Protopic som hjälpte redan efter tre dygn. Nästan genast kunde man se att det drog ihop sig och att hår började växa ut, berättar hon.
När Hippson kommer i kontakt med Moa har det gått en månad sedan ”utbrottet” och huden är nästan helt läkt.
– Nu behövs det ingen salva. Jag hade inte en aning om vad sarkoidos var för något innan, så jag letade mycket på nätet. Där hittade jag en ponny som har hudsjukdomen, jag tog kontakt med ägaren och vi kunde byta erfarenheter med varandra, säger Moa och fortsätter:
– Det smittar inte, en del hästar blir helt friska och en del inte, min tanke är att jag ska fortsätta träna och tävla som vanligt. Syftet med att gå ut med detta är att folk ska få upp ögonen för vad sarkoidos är och veta att det finns. Så att drabbade hästar kan få rätt behandling.
Biopsi för korrekt diagnos
Vi ringer upp Carina Ohlsson Melin på Hästkliniken i Norrköping, som var den veterinär som undersökte och hjälpte Kay Cruise. Hon menar att det kan vara väldigt svårt att veta vad det är som orsakar en hästs hudproblem, bara genom att studera utseendet på flagor och krustor.
När huden skadas, antingen av yttre trauma eller sjukdom, får bakterier och svampar som alltid och helt naturligt lever på hudytan möjlighet att invadera och det skapas en infektion. Men infektionen behöver alltså inte vara den primära orsaken till hästens problem.
– Bakterierna passar på för att huden inte fungerar som den ska och man kan behöva sätta in antibiotika temporärt för att ”lugna” dem. Men i första hand måste hästen få en korrekt diagnos så att vi kan göra huden frisk, säger hon.
Detta gör att Carina ganska snabbt vill ta biopsi, alltså ett vävnadsprov, från det drabbade området. Framför allt om hudproblemen, som i detta fall, har förhållandevis snabb spridning. På labbet granskas vävnadsprovet av experter på patologi och efter en dryg vecka kommer svaret.
– Biopsin görs för att inte behöva ”skjuta från höften” med behandlingen. Det är skönt att kunna få ett snabbt svar och en exakt diagnos, säger hon.
Carina berättar att Kay Cruises symtom fick henne att misstänka att det kunde vara något annat än våra vanligaste hudsjukdomar på häst. Även om man som sagt ska vara försiktig med att dra slutsatser utifrån utseendet.
– Hästen hade slät hud, utan synlig sårskada, där huden flagnade. Dessutom förlorade den pigment under tiden processen i huden pågick, annars kommer ju pigmentförändringar oftast till följd av en utläkt sårskada.
Ska inte förväxlas med inkar
Carina förklarar att sarkoidos är en sjukdom som kan vara ganska svårt att bli av med, den finns dessutom i två varianter på häst. Dels en typ med släta, lokala hudförändringar vilken verkar vara det Kay Cruise har fått. Dels en svårare variant med granulom, alltså knutor, i huden. Med den varianten finns det risk för knutbildning även i inre organ.
– Den här hästen var väldigt slät i huden, när man tvättade lossnade flagorna, säger hon.
Något som är riktigt knasigt är att namnet ”sarkoidos” är förvillande likt ”sarkoid”, alltså den korrekta benämningen på en ink. Trots att sjukdomarna inte har med varandra att göra.
– Det är oerhört förledande och något du bör veta om du får för dig att googla på sarkoidos, poängterar Carina.
Sarkoidos är alltså en mycket ovanlig sjukdom som man inte hade sett på kliniken tidigare, även om Ohlsson Melin hade läst om den.
– Det här visar varför det är så bra att ta biopsi på ett tidigt stadium, du slipper utsätta hästen för onödiga behandlingar. Sarkoidosen svarar till exempel inte på antibiotika.
Däremot finns det alltså en salva som har effekt, när Moas häst behandlades med denna vände det väldigt snabbt. Carina berättar att det var hästägaren själv som läste om salvan på nätet och tog upp den med kliniken.
– Det är lite roligt i dag att man via internet både kan läsa på om olika sjukdomar och komma i kontakt med andra som har erfarenhet. Även om man förstås ska vara källkritisk och ta mycket av det man läser med en nypa salt är det i grunden en positiv utveckling, säger hon.
Smittar inte utan kommer inifrån
Sjukdomen smittar inte, och eftersom den är så ovanlig verkar man inte riktigt veta om den är ärftlig.
– Det handlar om någon slags benägenhet som finns hos de här hästarna att utveckla besvären, förklarar Carina.
Åkomman beror alltså inte på något yttre utan processen kommer inifrån hästen. Eventuellt kan den vara kopplad till immunförsvaret, men på hästsidan finns det inte så mycket forskning.
Förhoppningen är att Kay Cruise ska slippa fler sarkoidosutbrott, men det är ganska vanligt att hudproblemen kommer tillbaka och att man då får behandla på nytt i perioder.
– Nu känner ägaren till att hästen har detta och är tillsagd att ge akt på symtom, antingen i huden eller att hästen exempelvis skulle vara tröttare än normalt.
Det man kan lära sig av det här fallet är enligt Carina Ohlsson Melin att det ofta är klokt att ganska snabbt ta biopsier vid oklara hudproblem, för att få en så korrekt diagnos som möjligt.
– Diagnosen gör att vi kan komma till skott med behandling. Vi ska behandla hästarna men det är viktigt att behandla rätt saker. Att ge antibiotika ”i blindo”, för problem där det kanske inte ens är verksamt, utsätter hästen för andra risker. Exempelvis genom att ”nyttiga” bakterier slås ut.
Här kan du läsa mer om sjukdomen
Liknande webbartiklar
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Om hästar vore människor – enligt veterinären
- Hästköparna Marie och Eva fick inte själva välja besiktningsveterinär
- SIHS-veterinären Axel minns förra årets tragedi: "Man går in i en bubbla"
- Forskningskollen: Svårt att heltäckande undersöka hästens bakknän
- ”Jag tror det finns många 'Huliganer' där ute”
relaterade artiklar

Felfritt av Jens och Henrik i första rundan
När den första av finalens två rundor är avklarad så är ställningen densamma. Henrik von Eckermann leder före Jens Fredricson.

Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
Henrik Ankarcrona har tagit ännu en medalj med landslaget och fler kan det bli. Inför söndagens finaler är han fylld av tillförsikt.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Niklas Arvidsson svensk mästare
Vid SM i hoppning på Sundbyholm i Eskilstuna har flera svenska mästare korats i helgen. Bland dem Niklas Arvidsson på Hotmail.

Hästskötare Louise Barraud om King Edward
Han vinner mästerskapsmedaljer, hatar att bli borstad och älskar hästgodis med smak av mango och papaya. Hästskötaren berättar mer.
”Gillar att få uppmärksamhet när han har bestämt sig för det”

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!