Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-08-21
Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
Moa Andersson upptäckte en hårlös fläck på benet på sin 14-åriga hopphäst Kay Cruise. Hudproblemet blev bara värre och efter biopsi hos Hästkliniken i Norrköping konstaterades att han hade den mycket ovanliga åkomman sarkoidos. Här berättar Moa och veterinären Carina Ohlsson Melin om diagnosen och behandlingen.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Moa Andersson köpte Kay Cruise i oktober, han är en lugn och stabil irländare (e. Cruising) som hon tävlar i hoppning.
– Redan i höstas hade han en liten fläck på benet som det inte var någon päls på, veterinärerna sa att vi skulle prova att tvätta med Hibiscrub men det hjälpte inte. Dessutom provade vi alla möjliga salvor som skulle göra att huden blir mjuk. Men det blev bara värre, säger hon.
Under våren blossade hudproblemet upp och blev jättestort, då åkte Moa in med sin häst till Hästkliniken i Norrköping.
– De hade inte haft något liknande fall innan så de hade svårt att säga vad det kunde vara. Veterinären tog ett biopsiprov som visade att det handlade om lokal sarkoidos, en väldigt ovanlig hudsjukdom som inte så många hästar har diagnostiserats med.
Läkte snabbt med rätt salva
Kay Cruise var inte allmänpåverkad, och i och med att det inte ligger någon utrustning i anslutning till det drabbade området har Moa kunnat rida som vanligt. När korrekt diagnos var ställd och han fick adekvat behandling blev han dessutom snabbt bättre.
– Antingen behandlar man med kortison eller med en salva som heter Protopic. Vi började med några dagar kortison, sedan övergick vi till Protopic som hjälpte redan efter tre dygn. Nästan genast kunde man se att det drog ihop sig och att hår började växa ut, berättar hon.
När Hippson kommer i kontakt med Moa har det gått en månad sedan ”utbrottet” och huden är nästan helt läkt.
– Nu behövs det ingen salva. Jag hade inte en aning om vad sarkoidos var för något innan, så jag letade mycket på nätet. Där hittade jag en ponny som har hudsjukdomen, jag tog kontakt med ägaren och vi kunde byta erfarenheter med varandra, säger Moa och fortsätter:
– Det smittar inte, en del hästar blir helt friska och en del inte, min tanke är att jag ska fortsätta träna och tävla som vanligt. Syftet med att gå ut med detta är att folk ska få upp ögonen för vad sarkoidos är och veta att det finns. Så att drabbade hästar kan få rätt behandling.
Biopsi för korrekt diagnos
Vi ringer upp Carina Ohlsson Melin på Hästkliniken i Norrköping, som var den veterinär som undersökte och hjälpte Kay Cruise. Hon menar att det kan vara väldigt svårt att veta vad det är som orsakar en hästs hudproblem, bara genom att studera utseendet på flagor och krustor.
När huden skadas, antingen av yttre trauma eller sjukdom, får bakterier och svampar som alltid och helt naturligt lever på hudytan möjlighet att invadera och det skapas en infektion. Men infektionen behöver alltså inte vara den primära orsaken till hästens problem.
– Bakterierna passar på för att huden inte fungerar som den ska och man kan behöva sätta in antibiotika temporärt för att ”lugna” dem. Men i första hand måste hästen få en korrekt diagnos så att vi kan göra huden frisk, säger hon.
Detta gör att Carina ganska snabbt vill ta biopsi, alltså ett vävnadsprov, från det drabbade området. Framför allt om hudproblemen, som i detta fall, har förhållandevis snabb spridning. På labbet granskas vävnadsprovet av experter på patologi och efter en dryg vecka kommer svaret.
– Biopsin görs för att inte behöva ”skjuta från höften” med behandlingen. Det är skönt att kunna få ett snabbt svar och en exakt diagnos, säger hon.
Carina berättar att Kay Cruises symtom fick henne att misstänka att det kunde vara något annat än våra vanligaste hudsjukdomar på häst. Även om man som sagt ska vara försiktig med att dra slutsatser utifrån utseendet.
– Hästen hade slät hud, utan synlig sårskada, där huden flagnade. Dessutom förlorade den pigment under tiden processen i huden pågick, annars kommer ju pigmentförändringar oftast till följd av en utläkt sårskada.
Ska inte förväxlas med inkar
Carina förklarar att sarkoidos är en sjukdom som kan vara ganska svårt att bli av med, den finns dessutom i två varianter på häst. Dels en typ med släta, lokala hudförändringar vilken verkar vara det Kay Cruise har fått. Dels en svårare variant med granulom, alltså knutor, i huden. Med den varianten finns det risk för knutbildning även i inre organ.
– Den här hästen var väldigt slät i huden, när man tvättade lossnade flagorna, säger hon.
Något som är riktigt knasigt är att namnet ”sarkoidos” är förvillande likt ”sarkoid”, alltså den korrekta benämningen på en ink. Trots att sjukdomarna inte har med varandra att göra.
– Det är oerhört förledande och något du bör veta om du får för dig att googla på sarkoidos, poängterar Carina.
Sarkoidos är alltså en mycket ovanlig sjukdom som man inte hade sett på kliniken tidigare, även om Ohlsson Melin hade läst om den.
– Det här visar varför det är så bra att ta biopsi på ett tidigt stadium, du slipper utsätta hästen för onödiga behandlingar. Sarkoidosen svarar till exempel inte på antibiotika.
Däremot finns det alltså en salva som har effekt, när Moas häst behandlades med denna vände det väldigt snabbt. Carina berättar att det var hästägaren själv som läste om salvan på nätet och tog upp den med kliniken.
– Det är lite roligt i dag att man via internet både kan läsa på om olika sjukdomar och komma i kontakt med andra som har erfarenhet. Även om man förstås ska vara källkritisk och ta mycket av det man läser med en nypa salt är det i grunden en positiv utveckling, säger hon.
Smittar inte utan kommer inifrån
Sjukdomen smittar inte, och eftersom den är så ovanlig verkar man inte riktigt veta om den är ärftlig.
– Det handlar om någon slags benägenhet som finns hos de här hästarna att utveckla besvären, förklarar Carina.
Åkomman beror alltså inte på något yttre utan processen kommer inifrån hästen. Eventuellt kan den vara kopplad till immunförsvaret, men på hästsidan finns det inte så mycket forskning.
Förhoppningen är att Kay Cruise ska slippa fler sarkoidosutbrott, men det är ganska vanligt att hudproblemen kommer tillbaka och att man då får behandla på nytt i perioder.
– Nu känner ägaren till att hästen har detta och är tillsagd att ge akt på symtom, antingen i huden eller att hästen exempelvis skulle vara tröttare än normalt.
Det man kan lära sig av det här fallet är enligt Carina Ohlsson Melin att det ofta är klokt att ganska snabbt ta biopsier vid oklara hudproblem, för att få en så korrekt diagnos som möjligt.
– Diagnosen gör att vi kan komma till skott med behandling. Vi ska behandla hästarna men det är viktigt att behandla rätt saker. Att ge antibiotika ”i blindo”, för problem där det kanske inte ens är verksamt, utsätter hästen för andra risker. Exempelvis genom att ”nyttiga” bakterier slås ut.
Här kan du läsa mer om sjukdomen
Liknande webbartiklar
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Om hästar vore människor – enligt veterinären
- Hästköparna Marie och Eva fick inte själva välja besiktningsveterinär
- SIHS-veterinären Axel minns förra årets tragedi: "Man går in i en bubbla"
- Forskningskollen: Svårt att heltäckande undersöka hästens bakknän
- ”Jag tror det finns många 'Huliganer' där ute”
relaterade artiklar

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!