Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2010-12-06
Julpynta i stallet - men med förstånd
Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma... Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarnas magar och tänk på brandrisken.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Gran- eller tallris, kottar, äpplen, knäckebröd, pepparkakor, apelsiner med kryddnejlikor ... Det finns mycket fint att pynta i stallet med och som även fungerar bra om en häst skulle råka ta sig en munsbit. Men det finns även sådant som fungerar mindre bra. Vill du använda glitter och julgranskulor placerar du dessa där hästarna inte kommer åt, exempelvis i sadelkammaren. Hästar tycker nämligen om att smaka på allt och julgransglitter eller en krossad julgranskula, vare sig den är i glas eller plast, kan göra stor och allvarlig skada.
Pyntar du med granris ska du välja bort idegranen. Den är liten och buskig, saknar kottar, har små röda bär och platta, mörkgröna barr. Hästarna brukar tycka om smaken av idegran, men den är väldigt giftig och kan orsaka dödsfall.
Även om pyntet är hästvänligt bör det placeras där risken för att hästarna kommer åt det är minimalt. Det är exempelvis direkt olämpligt att ha pynt vid uppbindningsplatser och spolspiltor, eftersom det kan bli en säkerhetsrisk när hästarna försöker komma åt "godiset". Tänk också på att inte häfta upp gran- och tallris med häftpistol, utan använd vanligt hushålls- eller balsnöre.
Tänk på brandrisken
Enligt Brandskyddsföreningen är de flesta bränder i stall och ladugårdar elrelaterade. Levande ljus i stallet är givetvis ett stort no-no men hur är det med den elektriska ljusstaken, adventsstjärnan eller ljusslingan?
- Rent generellt är stall en oerhört aggressiv miljö för all elutrustning och man ska vara försiktig. Vill man dekorera i stallet ska man välja produkter för utomhusbruk, men de ska kontrolleras noga. Titta exempelvis så att IP-klassningen är tillräckligt, säger Björn Björkman, på Lantbrukets Brandskyddskommitté.
En elartikels IP-märkning anger hur vatten- och dammtät den är. Ju högre siffra desto bättre skydd. En artikel märkt med IP 54 är exempelvis dammskyddad och tål strilande vatten från alla vinklar. Tala med en fackman om bästa IP-märkning för den miljö du tänker utsätta produkten för.
- Det bästa är egentligen att undvika elanslutet julpynt i själva stallet, menar Björn Björkman och hänvisar ljusslingorna till sadelkammaren eller annat lämpligare ställe.
Använd batterier
Den som vill lyssna på julsånger i stallet gör det med fördel via en batteridriven radioapparat. Den händige placerar sin elanslutna radio eller CD i sadelkammaren och drar ut högtalarna till stallet där de placeras långt bort från nyfikna hästmular. Tänk i så fall på att sladdarna ska tåla stallmiljön och att placera dem så att hästarna inte når dem. En trådlös bluetooth högtalare som man kan koppla ihop med sin telefon är också ett bra alternativ för julmusiken.
I samband med julpyntandet kan det också vara läge att se över brandskyddet i stallet. Kontrollera exempelvis att utrymningsvägarna hålls fria, att det finns grimmor och grimskaft tillgängliga vid varje box eller spilta, att element aldrig täcks över med kläder eller liknande och att det finns en fungerande brandsläckare i stallet. Björn Björkman tipsar:
- Det minsta som bör finnas i ett hobbystall när det gäller brandskydd är, förutom en jordfelsbrytare, en sex kilos pulversläckare med som lägst betäckning 34A233BC. En sådan finns hos de flesta byggvaruhus och kostar inte mer än en femhundralapp.
Fotnot
Enligt Lagen om skydd mot olyckor är den enskilde i skälig omfattning ansvarig för att förebygga eller begränsa bränder och andra olyckor. Den enskilde ska också ha utrustning för att släcka bränder. Läs mer om hur du förebygger bränder i lantbruket på www.lantbruketsbrandskydd.nu.

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!