Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2014-11-11










Kastrering av unghingst – så går det till
Om man som hästägare inte har några avelsambitioner med sin unghingst är det bästa, ur hanterings- och säkerhetssynpunkt, att kastrera. Men hur går en vanlig kastrering till? Vi passade på att ställa lite frågor till veterinär Fredric Spång när det var dags för Hippson-Cajsas unghingst Poseidon Vuo att bli valack.
Text och foto: Cajsa Ekström
Enligt veterinär Fredric Spång väljer många att kastrera sina unghingstar nu på hösten, men det som avgör när det är dags är hästens temperament och intresse för ston.
– Om man ändå inte har några ambitioner att få sin hingst godkänd för avel rekommenderas en kastrering när den är mellan ett och ett och ett halvt år, säger han.
Kan påverka storlek och massa
Fredric berättar att en del hästägare, som ser tecken på att fölungen i framtiden kommer att bli rätt liten till växten och som inte har några avelsambitioner, ibland väljer att kastrera sin häst ganska tidigt. Det beror på att ämnesomsättningen ändras hos en hingst som blir valack.
Hingstar blir mer muskulösa och ”kralliga” i kroppen, men behöver inte nödvändigtvis få så hög mankhöjd. En valack växer ofta mer på höjden, men blir då inte lika muskulös som en hingst.
Enligt Fredric har en valack också lättare för att gå upp i hull, han lägger på sig mer fettvävnad än en hingst eftersom hingstar lättare omvandlar fett till muskler.
Koll på vädret inför läkningen
Just kastrering är ett väldigt vanligt ingrepp för Fredric. Mellan september och mitten på december gör han ungefär två-tre kastreringar i veckan. Och när man planerar in en kastrering är det enligt honom bra att ha lite koll på hur väderprognosen ser ut de kommande dagarna.
– Man vill inte att det ska vara varken för varmt eller för kallt, då det kan vara större risk för infektioner och för att såret inte läker ihop. Man vill inte heller att det ska vara för regnigt och blött, vilket är lite svårt att förutse när man bor i de södra delarna av Sverige, säger han.
Stående eller liggande?
När det kommer till stående eller liggande kastrering föredrar Fredric att kastrera en häst stående, under sedering och lokalbedövning.
– Är hästen frisk och inte har några tidigare komplikationer föredrar jag absolut att genomföra en kastrering på det här sättet. Då slipper man det riskfyllda momentet med att söva, samt resningsmomentet när hästen ska vakna ur narkosen, säger han och fortsätter:
– På en frisk individ är en kastrering ett väldigt snabbt ingrepp. Så behöver man inte söva är det bästa att låta bli.
Förebygg infektioner
En vanlig komplikation efter en kastrering är infektioner.
– Det är oerhört viktigt att hästägaren tar sitt ansvar och rör på sin häst. Vi rekommenderar att man tar 30 minuter långa promenader minst tre gånger om dagen under fem dagar, och absolut inte ställer sin häst på boxvila.
När hästen rör på sig minskar svullnaden, rörelsen har en avsvällande effekt.
– Det är när det samlas vätska i operationsområdet som infektioner uppstår. Får hästen röra på sig minskar man den risken väldigt mycket, säger Fredric.
Om unghästen vanligtvis går på lösdrift i flock, och mår bra efter sederingen och operationsområdet ser bra ut, är det absolut bästa att släppa ut den i flocken igen.
– Då rör den på sig på ett naturligt sätt och svullnaden går oftast ner mycket snabbare, säger Fredric.
Många är rädda för att få in smuts i operationsområdet, men veterinären menar att man faktiskt inte behöver vara så jätteorolig över det. Fredric förklarar att när pungkulorna väl är borta drar området snabbt ihop sig och blir då väldigt skyddat. Det är viktigare att hästen rör på sig än att hålla området helt rent.
Håll extra koll på din häst
En annan komplikation kan vara att det inte slutar blöda från operationsområdet. Då får man ge ett blodstoppande medel intravenöst, ibland kan man även behöva remittera hästen vidare till en klinik. Detta om den har förlorat mycket vätska.
Rent generellt är det viktigt att hålla extra koll på nykastrerade hästar. Fredric anser att hästägaren bör kontrollera hästens temp två gånger om dagen, samt vara observant på smärta.
– Står hästen bara still i hagen utan att röra på sig, och varken äter eller dricker, ska man ringa ut sin veterinär igen. Samma gäller om det kommer en gulaktig och oklar vätska ur såret, säger han.
Samtidigt poängterar Fredric att det, med friska hästar utan tidigare problem, faktiskt är rätt sällan det uppstår komplikationer. Av alla de kastreringar han genomför per säsong är det cirka 10 till 20 procent som kräver någon typ av återbesök.
Fredric utbildade sig till veterinär i Köpenhamn och har arbetat i yrket i fem år. Sedan tre år tillbaka driver han, tillsammans med sin sambo Madeleine, företaget Gårdsveterinärerna. I verksamheten åker han runt till sina kunder i Hallands län (Halmstad, Falkenberg och Hylte).
Fredric jobbar enbart med hästar och hans specialområden är reproduktion/avel och bilddiagnostik, eftersom han har en portabel röntgen med sig.
Gårdsveterinärernas hemsida
Missa inte bildspelet i toppen av sidan!
Liknande webbartiklar
relaterade artiklar

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!