Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-08-16
Rasmus Westgren vid VM i Herning.
Landslagsveterinären: "Får följa atleter på hög nivå"
Teamet bakom ryttarna är en avgörande del för att nå framgång. Rasmus Westgren är landslagsveterinär till de svenska hopp- och dressyrhästarna och är på plats för att följa dem i samband med mästerskap. Här berättar han mer om sitt jobb.
Text och foto: Linnea Lindahl
Hur kan en arbetsdag se ut för dig under ett mästerskap?
– Jag brukar inleda dagen med att gå ut i stallet och prata med hästskötarna om hur läget är. Oftast travar vi upp hästarna och känner igenom dem. Vi kollar så att ingenting är konstigt och att de är pigga och fräscha. Sedan följer jag dem under dagen och ser dem bli ridna eller longerade. Jag är med när de tävlar och kollar så att de är ok när de kommer ut från banan. Jag hjälper till där det behövs.
Hur fungerar samarbetet mellan olika veterinärer på tävlingsplatsen?
– Vi är ett gäng som är med på tävlingar runtom i Europa under hela säsongen, så många av dem känner varandra väldigt väl. Vi har ungefär samma arbetsuppgifter och har ett gott samarbete sinsemellan.
Vad tar du med dig till ett mästerskap? Finns det en utrustad väska som alltid följer med?
– Ja det har vi. Alltid när vi reser iväg på tävling så har vi med oss allt som kan tänkas behövas. Jag har ett litet ultraljud som kan användas för lättare undersökningar. På mästerskap finns ju mycket faciliteter på plats, men det känns alltid bra att ha sina egna grejer. Vi tar med allt man skulle kunna behöva i läkemedelsväg, om något skulle hända så vill man ha med saker som man känner till och vet hur de fungerar. Vi tar även med oss bandage och allt annat som krävs för att lägga om sår och så vidare.
Hur ofta ser du mästerskapshästarna på hemmaplan?
– Det är lite olika. En del har jag full koll på då jag är deras hemmaveterinär också, medan jag ser vissa andra lite mer sällan. Då får jag istället hålla kontakt med deras hemmaveterinärer och stämma av däremellan om det finns något speciellt som man borde fokusera på.
När är ditt jobb som bäst?
– Det roliga med mitt jobb är ju att man får följa atleter på hög nivå över hela säsongen. Att vara med och lägga upp en plan, följa den, se hur de hanterar träning och tävling. Jag får följa de här hästarna under ett par år och se hur de utvecklas – förhoppningsvis till stjärnor.
Liknande webbartiklar
- Så hanteras hästarna i värmen i Tokyo – landslagsveterinären berättar
- Så förbereds OS-hästarna i karantän
- Uppfödaren bakom svenska VM-guldhästen: "Klart att man är stolt"
- Återupplev guldyran i radioreferatet
- Se Henriks och King Edwards guldrunda – om och om igen!
- Bildbomb: Häng med till VM-medaljfesten
- Pappa von Eckermann mötte dubbla världsmästaren på flygplatsen
- Sveriges första världsmästare i hoppning har korats: "De skapade magi i dag"
- Jens missade medaljen men hyllar sin häst: "Det fick bära eller brista"
- Guld till Henrik von Eckermann

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.– Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom, säger hon.

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!