Hästarna på bilden har inget samband med artikeln.
Ett handelsstall i Mellansverige misstänks ligga bakom spridning av den fruktade hästsjukdomen kvarka till minst två stall.
– Även om vi vet om detta kan vi inte begära att hästhandlaren vidtar några åtgärder, säger Magdalena Bostedt, länsveterinär. Hon påpekar också vikten av att hålla nyinköpta hästar isolerade.
Text: Ida Röök
Foto: Dollar Photo Club
För en tid sedan rapporterade vi om stallet Vågsjölund, som hade drabbats av kvarka men som lyckades mota Olle i grind. Bara en av 60 hästar insjuknade tack vare stenhårt jobb med att minska smittspridningen. Hästen som blev sjuk där kom från ett handelsstall i Mellansverige och nu står det klart att minst en häst till som lämnat det handelsstallet senare har insjuknat i kvarka.
– Vi är medvetna om detta men kan inte tvinga hästhandlaren till några åtgärder. Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom, men när man väl har konstaterat att smittan finns är åtgärderna endast rekommendationer. Enligt uppgift från handlaren har det inte konstaterats någon smitta hos denne, säger Magdalena Bostedt.
Smittan spåras inte
Kvarka är alltså anmälningspliktig men någon smittspårning, likt den som genomförs vid exempelvis salmonella-utbrott, görs inte när man har konstaterat sjukdomen.
Länsveterinären har varit i kontakt med hästhandlaren i fråga, som säger sig ha stängt sitt stall under ett par veckor i januari.
– Det är väldigt svårt att veta varifrån smittan kommer. Hästar kan vara så kallade ”tysta” smittbärare, det vill säga de kan bära smittan utan att själva vara sjuka. Sedan kan hästar vara symtomfria men så kan sjukdomen bryta ut vid stress exempelvis, säger Magdalena och fortsätter:
– Dessutom är det en gråzon vad gäller kontroll av transportörer av hästar, det är viktigt att de har bra rengöringsrutiner. Tyvärr är det väldigt svårt att få koll på hela kedjan när det gäller smittspridning av kvarka, eftersom det oftast har funnits många tillfällen till kontakter mellan hästar.
Det står nu klart att en av köparna har kontaktat advokat, bland annat för att få ersättning för de kostnader som kvarkan på den inköpta hästen har fört med sig.
Hästhandlaren beklagar
Hippson har varit i kontakt med handlaren, via Facebook.
– Jag sålde nyligen en ponny som det efter köp konstaterades kvarka på, vilket jag verkligen beklagar. Jag har nya hästar i en separat hage med ligghall, där de hålls isolerade från övriga hästar cirka 14 dagar. Gärna längre, skriver hen och fortsätter:
– Ingen häst på min gård insjuknade varken före eller efter att den aktuella hästen hade lämnat gården och det är oklart varifrån den har blivit smittad. Efter att jag fått besked om konstaterad kvarka (på den sålda ponnyn som provtagits hos nya ägaren, reds anm.) hölls stallet "stängt" i 14 dagar. Ingen häst lämnade gården under den perioden för att undvika vidare smittspridning om någon hos mig skulle insjukna.
Den andra ponnyn såldes till en ridskola, också den konstaterades ha kvarka.
– Varifrån smittan kommer när det gäller den ponnyn är dock oklart då det tog tre veckor innan den visade symtom. De köpte även in en annan häst efter att de hade fått hästen ifrån mig, skriver handlaren.
Enligt Magdalena Bostedt är det extremt viktigt att isolera hästar under en längre period när de flyttas till ett nytt stall.
– Se till att hålla nyanlända hästar avskilda från de andra under minst två veckor. Och håll koll på deras allmäntillstånd och temperatur.
Den nya duon Peder Fredricson och Zacramento fortsätter att hoppa felfritt. På torsdagskvällen blev de tvåor i en 1,45-klass med flera svenska ekipage.
Ägarna till förra årets högst bedömda, dräktiga treårsston belönas med varsitt stipendium. Detta i samband med Bruksprovet i Flyinge.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
En man i 20-årsåldern misstänks för att ha fört in sin hand i en hästs könsorgan, vid flera tillfällen. En granne blev vittne till händelsen.
En veterinär har fått tillståndet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel indraget. Detta efter att han gett läkemedel avsedda för människor till häst.
Lagen i årets Global Champions League-serie är klara. Både Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson är med och rider i ligan, om än i olika lag.
Tävlingen kommer till Stockholm i juni – final i Prag i november
Inbrottstjuvar tömde, natten till torsdag, sadelkammaren i ett stall utanför Smålandsstenar. Bara Cindy Sävströms ridhjälm lämnade de kvar.
Till Värnamo nyheter: "Jag är så förbannad, nästan allt är borta"
I maj är det premiär för ett nytt hästevent i Karlskoga. En mässa med mängder av utställare, genomförd tack vare ett stort ideellt engagemang.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott?
Söndag bjöd SWB Mälardalen in till en löshoppningsclinic hos Stockholm seminstation. Detta med Avelsvärderingsnämndens Mikael Nolin.
”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
I torkans spår har många hästägare problem med grovfoder- och strötillgång. Men det finns ett svenskt alternativ av högsta kvalitet, utan att priset skenar i väg.
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.